10. Fórum celiaků

U příležitosti Mezinárodního dne celiakie pořádá 16. května v Praze Společnost pro bezlepkovou dietu. Akce je přístupná široké veřejnosti a zejména lidem, jejichž údělem je celoživotní vyloučení lepku z potravy.

Celiakie je nevyléčitelná nemoc způsobená nesnášenlivostí lepku (glutenu), tj. směs bílkovin obsažených v obilných zrnech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Jediným lékem je dodržování přísné bezlepkové diety. Mezinárodní den celiakie v letošním roce připadá na 16. května. Při této příležitosti Společnost pro bezlepkovou dietu pořádá jubilejní 10. Fórum celiaků v Kulturním centru Novodvorská, ul. Novodvorská 1013/151, Praha 4.

Od 9.30 do 15 hodin se zde návštěvníci dozvědí důležité informace o této nemoci, mohou se seznámit se širokým sortimentem výrobků vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které mohou ochutnat a zároveň si je výhodně nakoupit. Jejich cena je totiž výrazně vyšší, než je cena běžných výrobků. Pro kupující má tak velký význam, když najdou prakticky celý bezlepkový sortiment na jednom místě.

Společnost pro bezlepkovou dietu je neziskovou organizací, která sdružuje lidi s nesnášenlivostí lepku (celiakií, Durhingovou herpetiformní dermatitidou atd.) a alergií na lepek. Nabízí odborné poradenství a informuje širokou veřejnost o aspektech bezlepkové diety. Především ale pomáhá těmto lidem naučit se, že to jde i bez lepku.

Program Fóra celiaků:

Zahájení
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. – Potravinářská komora ČR
Téma: Nová pravidla označování potravin  a hodnocení preventivních označení lepku
Bc. Tamara Starnovská – Sekce výživy a nutriční péče  ČAS
Téma: Dietní stravování ve školních jídelnách 
Profesor  MUDr. Jiří NEVORAL, CSc. – Pediatrická klinika UK 2. LF a FN Motol
Téma: Celiakie v roce 2015
Ing. Tereza Lášková, Společnost pro bezlepkovou dietu
Téma: Celiakie v zahraničí – informace z AOECS a CYE – mladí celiaci
 

Představení výrobců bezlepkových potravin

Další informace naleznete na www.celiak.cz .   

Ivana Lášková

Klíčová slova: