Jak poznáte chudokrevnost

04.02.2014 16:36

Únava, malátnost a nevýkonnost. To jsou příznaky typické pro anémii, tedy chudokrevnost. Její příčinou bývá nedostatek červených krvinek, které transportují do buněk kyslík a odvádějí z nich oxid uhličitý.  

Když se Wesley Sneijder, záložník slavného Interu Milán, začal o přestávce ligového utkání třást vyčerpáním a nakonec omdlel, bylo z toho pozdvižení. Později se ukázalo, že Sneijder už před zápasem pociťoval velkou únavu a bolelo ho celé tělo. Lékaři u něj zjistili chudokrevnost. Slabost a závratě jsou jejími dalšími signály. Stejný problém potrápil i špičkovou světovou tenistku, Američanku Venus Williamsovou.
Dalším možným signálem nemoci je například: 1. Bledá kůže a sliznice. 2. Pískání nebo hučení v uších. 3. Porucha soustředění. 4. Malá chuť k jídlu, častá plynatost a větry, případně úbytek na váze. 5. Dušnost a bolest na hrudi, které se někdy objeví při námaze. 5 Silné bušení srdce.
Anemie může vzniknout z řady příčin. Třeba snížené tvorby hemoglobinu nebo látek, které jsou nutné k syntéze tohoto krevního barviva. Nebo jeho nadměrného odbourávání ve slezině anebo kvůli jeho nepřirozenému rozpadu a tak dál.

Záludné skryté krvácení

Jednou z nejčastějších příčin nemoci je nedostatek železa v organismu. Někdy vzniká při skrytém krvácení, například do trávicí soustavy (žaludeční vředy, zhoubné nádory, polypy, tedy výrůstky na sliznici tlustého střeva nebo konečníku, atd.). Častým důvodem bývá i příliš silná menstruace, které trápí některé ženy. Ale také vegetariánství, zvlášť to přehnané.
Přirozeným zdrojem železa je totiž červené maso. Zejména pak játra, - ovšem i hovězí, jehněčí a korýši. Vegetariáni by pak měli konzumovat více sezamového oleje, fazolí, hrachu, sušených meruněk a rozinek, nebo snídaňových obilnin.

Když chybí vitamin B12

Někdy zaviní nedostatek železa malý příjem vitaminu B 12 a kyseliny listové v našem jídelníčku. Jsou důležité pro tvorbu červených krvinek. Deficit těchto látek hrozí alkoholikům a kuřákům, občas i těhotným nebo kojícím ženám. Měli by se poradit s lékařem a nutriční terapeutkou, do jaké míry jim dokáže pomoci konzumace pivovarských kvasnic, mořských řas, melasy nebo pšeničných otrub. U potravinových doplňků je dobré se zajímat o doporučenou denní dávku a vstřebatelnost železa v té formě, kterou konkrétní přípravek obsahuje. Pokud jde o kyselinu listovou, je dobrým zdrojem listová zelenina: hlávkový salát, zelí, včetně čínského, špenát, kapusta včetn apod.

Někdy ji zaviní jiná choroba

Je dobré, když lékař, který vám chudokrevnost diagnostikuje, myslí i na to, že může být projevem jiných nemocí. A) Celiakie-nesnášenlivosti lepku, který obsahuje hlavně obilí. B) Infekčních chorob (tuberkulózy, zánětu srdeční nitroblány, případně i srdečních chlopní, zánětu kostní dřeně aj.). C) Nádorových nemocí. D) Choroby zvané Lupus erythematodes, je to autoimunitní porucha, při které tělo napadá vlastní tkáně (kůži, klouby, ledviny, cévy, srdce…) jako kdyby se jednalo o tkáně cizorodé.

Foto: Pixmac

Klíčová slova: