Jak vypadá zdravá porce?
Napoví Atlas porcí, který vydává Centrum Anabell.
Tato brožurka jednoduchou názornou formou ukazuje, jak by měla vypadat jednotlivá denní jídla. Publikace, která vznikla díky podpoře grantu z Norska, volně navazuje na Atlas porcí, který Centrum Anabell vytvořilo před 5 lety.
Ke snídani ovesná kaše s ovocem a ořechy nebo míchaná vejce s bagetou, ke svačině ovocné smoothie nebo toast se sýrem a zeleninou. Jako oběd například dýňový krém a grilovaný steak z lososa s bramborami a zeleninou v páře. Může být i dezert. Jako odpolední svačina zasytí salát caprese z rajčat a mozzarelly s knäckebrotty. Grilované kuřecí maso a kuskus se zeleninou či těstoviny se zeleninou a jogurtovým dresinkem k večeři.
Tak může vypadat ukázkový jídelníček na jeden den. Atlas porcí od Centra Anabell může být nejen názornou pomůckou pro klienty s poruchou příjmu potravy, s nimiž Anabell pracuje, inspirovat se v něm může každý, kdo se chce plnohodnotně stravovat.
S otázkou, jak vypadá normální porce, se nutriční terapeutka Tereza Bočková ve své poradně setkává dennodenně. V dnešním světě, kde tématem výživy člověka zmítají různé kontroverzní názory, obklopuje nás řada diet, se není čemu divit. Ani Atlas porcí Anabell si neklade za cíl stát se někomu dogmatem.
„Naše brožurka Atlas porcí si neklade za cíl definovat takzvaný ideální jídelníček s přesnou gramáží či vyčíslenou energetickou hodnotou potravin. Spíš představuje prostřednictvím fotografií odpověď na otázku, jak vypadá vhodná porce, a zároveň slouží jako odrazový můstek či inspirace na cestě k nalezení skutečných potřeb vlastního těla,“ vysvětluje Tereza Bočková.
„Energetická potřeba každého jedince záleží na jeho pohlaví a věku, tělesné konstituci, poměru svalové hmoty v těle, aktivitě během dne a mnoha dalších faktorech, a pokud je potřeba ji přesněji určit, je vhodné spolupracovat s lékařem či nutričním terapeutem,“ dodává.
Nový Atlas porcí byl připraven ve spolupráci s brněnskou restaurací Borgo Agnese a reflektuje trend moderní středoevropské stravy.
„Volbou potravin jsme se snažili přiblížit současným představám o racionální stravě. Přece jen se od vydání předešlého Atlasu porcí mnohé změnilo. Obsah našich talířů se více podobá odlehčenější, ale přitom dostatečně výživné, řecké a italské kuchyni, lidé si raději vybírají celozrnné pečivo, začínáme omezovat uzeniny, sledujeme příjem sodíku, zařazujeme dostatek ovoce a zeleniny,“ říká Jana Sladká, zakladatelka Centra Anabell.
„Samozřejmě ale v novém vydání nechybí prostor pro obměnu potravin, která je vždy důležitá a strava by měla bez ohledu na trendy stále zůstávat pestrá a dostatečná. Dalším velmi důležitým aspektem při zpracování nového Atlasu porcí bylo použití soudobého atraktivního servírování jídel, které jsme spojili s vysokou kvalitou fotografie,“ dodává Jana Sladká.
Pojetí a vizuál fotografií uvedených pokrmů koresponduje s fotografiemi jídel, jež mladší věková skupina, právě kterou chce Anabell oslovit zejména a s níž pracuje nejčastěji, běžně sdílí na Instagramu či Facebooku.
Nový Atlas porcí je zdarma ke stažení na webových stránkách Centra Anabell www.anabell.cz a v tištěné verzi je k dispozici na jednotlivých pobočkách Anabell v Brně, Praze a Ostravě.
Eva Fryšarová