Konopná semínka: koktejl zdravých látek

04.02.2014 16:57

Z konopných semínek se dnes vyrábí mnoho potravin – mouka, těstoviny, sýr, müsli tyčinky, jedlý olej i margarín. Je třeba zdůraznit, že neobsahují omamnou látku THC, takže konzumace nepředstavuje žádná rizika.

"Obávaná psychoaktivní látka THC se vyskytuje jen v zelených částech rostliny. V povolené odrůdě cannabis sativa, tedy v technickém konopí, činí množství THC nanejvýš 0,3 procenta," vysvětluje odborník na konopnou výživu Jiří Stabla.

Pro děti i sportovce

Malý oříšek, jehož měkké jádro chrání tvrdší vlákenná slupka, je ze všech známých olejnatých semen nejvýživnější a pro lidský organismus nejzdravější. Živiny v něm obsažené podpoří správný vývoj ještě nenarozených miminek, konopné semínko tedy nemusí chybět ani v jídelníčku těhotných i kojících žen a dětí.
"Aktivní sportovci zase ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourávání kyseliny mléčné ze svalů, která způsobuje jejich únavu a bolest," doplňuje výživový poradce Jiří Stabla.

Na všechny způsoby

Podobně jako sezamová nabízejí také konopná semínka široké kulinářské možnosti. Zde alespoň několik tipů:
- Neupravenými syrovými semínky lze posypat namazaný chléb a müsli. Zajímavě podtrhnou charakter ovocných i zeleninových salátů, omáček nebo těstovin. Velmi lahodná jsou také naklíčená.
- Rozmixováním oloupaných semínek s vodou vznikne osvěžující rostlinné mléko, s ovocem pak chutný džus. Jejich práškový extrakt lze přidat také do mléčných či zeleninových koktejlů.
- Ve spojení s pečivem je olej z konopných semínek dobrý už sám o sobě, v salátech nebo pomazánkách přímo exceluje.
- Rozemletím konopných pokrutin i celých semen vznikne kvalitní mouka, která navíc neobsahuje lepek. V každém receptu může nahradit deset procent té klasické.
"Konopná semínka zajímavě umocní chuť každého jídla. Nutno ale pamatovat na to, že jsou v tomto ohledu dost specifická. Ve velmi malém zrníčku se totiž snoubí chuti různých oříšků. Proto záleží na kuchaři, jak je použije," uzavírá Hana Myslivcová, šéfkuchařka benešovské restaurace Toro.

Na polívku Jeho Milosti

Pokrmy z konopných semínek nejsou u nás žádnou novinkou. Kaši i polévku ze semence, jak se jim dříve říkalo, jídali naši předkové o postech po celá staletí. A neobjevovaly se jen na stolech chudých, pochutnávalo si na nich také mlsné osazenstvo klášterů.
Oříškové chuti konopných semínek neodolala dokonce ani šlechta, včetně té nejbohatší, jak dokládá zápis z r. 1582. Mocný český velmož Adam z Hradce si v něm vymiňoval z důchodu jistého zemana Tomáška "…za čtvrtci semence na polívky pro JMT pána po ránu."

Pár dobrých rad

- Konopné semínko se v kuchyni používá zpravidla oloupané, slupka bývá tvrdá a nepoživatelná. Silnější obal měkne nahřátím.
- Semenec nejlépe sluší studené kuchyni, dá se však i opražit, restovat nebo péct. Tepelná úprava by však měla být jen krátká, jinak semínka ztracejí své cenné látky.
- Chcete-li oříškovou chuť i vůni konopných semen zvýraznit, v jídle jimi nešetřete. Doporučená denní dávka je 15–20 gramů, což odpovídá dvěma polévkovým lžícím.
- Konopný olej přidávejte do jídla opatrně, je chuťově velmi výrazný.
- Zásada, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u jídel s konopím dvojnásob.

Zelená pro většinu diet

Konopné semínko skrývá velmi kvalitní rostlinné bílkoviny a hlavně vlákninu. Nechybějí v něm ani tuky s vysokým množstvím nenasycených mastných kyselin, nutných pro prevenci srdečně-cévních chorob, které si však naše tělo neumí samo vyrobit. A přidejme ještě i vysoký obsah vitamínů skupiny B, E, C, vápník, hořčík a fosfor. Navíc neobsahují lepek.
Semínka se sice nedoporučují pro použití v šetřicích dietách, konopná mouka ovšem může obohatit jídelníček i při tomto nutričním omezení. U všech ostatních, včetně diabetiků a lidí s intolerancí lepku, má konopné semínko zelenou.
Neloupané semínko (100 g): 2029 kJ, 13 g sacharidů, žádný cholesterol.

---

Dvě otázky pro Hanu Myslivcovou, šéfkuchařku restaurace Toro v Benešově u Prahy:

- Co se vyplatí vědět z kulinářského hlediska o konopných semenech?

Pražená, ochucená solí nebo pikantně okořeněná semínka jsou příjemnou alternativou k chipsům i jinému televiznímu mlsání. Ale pozor – touto úpravou, podobně jako pečením, ztrácejí ceněné mastné kyseliny. Konopný olej je zase nutné chránit před teplem, ale také před vzduchem i světlem. Oxidací totiž žlukne a stává se nepoživatelným.

- Musí se před kuchyňskou úpravou nějak zpracovat?

Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější loupaná konopná semínka Carun, která se balí v ochranné atmosféře, aby si uchovala co nejvíc cenných živin. Nemusí se už dál ochucovat a dají se přidávat do všech jídel při vaření i pečení. Vyplatí se uchovat je v chladničce.

Foto: Konopná semínka Carun seženete v prodejnách se zdravou výživou nebo v internetových obchodech, jako je například KonopnyShop.cz.
Foto archív KonopnyShop.cz

Foto: Největšími odběrateli semence zatím zůstávají chovatelé zvířat, kteří jej používají jako ptačí zob. Osvědčil se i jako rybí návnada.
Foto archív KonopnyShop.cz

Foto: Vláknina v konopných semenech pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení. Konopná strava navíc zahání chuť na sladké, což může být využito při snižování tělesné hmotnosti.
Foto Profimedia.cz
Foto Profimedia.cz

Klíčová slova: