Vyšel časopis Sociální služby
Hlavním tématem dubnového čísla jsou potravinové banky.
Tématu potravinových bank není věnován v médiích příliš velký prostor, přitom v roce 2013 přijaly a vydaly první čtyři potravinové banky v České republice cca 250 tun potravin (asi půl milionu porcí jídla) a v roce 2014 dokonce 390 tun. V současné době jsou potravinové banky v osmi krajích a v dalších dvou vznikají.
Nejen potravinovým bankám v České republice, ale i ve světě, se věnuje ve svém článku Ilja Hradecký, předseda České federace potravinových bank, o. s., a kromě současnosti předkládá i jejich historii – tím přibližuje čtenáři základní koncept celého tohoto systému.
Pádům u seniorů, které jsou jedněmi z nejčastějších nežádoucích situací, se kterými se setkáváme v pobytových zařízeních sociálních služeb, se v novém čísle časopisu věnuje Lucie Pohlová. Kromě epidemiologie, definice, příčin a incidence pádů prezentuje příklad dobré praxe z konkrétního zařízení a cíle monitoringu pádů.
Druhým dílem dále pokračuje seriál o reminiscenci Hany Janečkové, Hany Čížkové a Renáty Nentvichové Novotné. Tentokrát se autorky zaměřují na využití vzpomínek v pečujících rodinách a komunitě. Tradičně nechybí ani pokračování seriálu o hodnocení zaměstnanců Jakuba Žákavce. Již čtvrtá část má za cíl představit pravidla hodnocení zaměstnanců a nejčastější chyby, kterých se hodnotitel může dopustit.
Jarní číslo časopisu Sociální služby přináší i spoustu dalších zajímavých témat. Nejen o neregistrovaných sociálních službách mluví David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV ČR, v dubnovém rozhovoru a Magdalena Hanková upozorňuje na nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s osobami s tělesným a zrakovým postižením.
Vzhledem k tomu, že v časopisu nechybí ani tradiční rubriky a pohled do sociálních služeb na Slovensku, vybere si právě „ten svůj“ článek každý pracovník z oblasti sociálních služeb.
Veronika Hotová