Čeští vědci vyvíjejí nový typ inzulínu. Diabetikům by výrazně zlepšil život, popisuje diabetolog IKEMu

Vědci v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd se snaží vyvinout pozměněný inzulín. Uměl by lépe napodobit přirozené chování tohoto hormonu v těle. Pacienti by se díky tomu mohli najíst hned po jeho aplikaci. Teď to většinou není možné.

"Chuť mám pokaždé. Jíst bych chtěla vždycky hned, ale musím prostě vydržet," říká Nikola Lorencová, která právě leží v centru diabetologie v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Je diabetičkou prvního typu. "Musím počkat dvacet minut, než se můžu najíst," popisuje.

Po píchnutí inzulínu 20 minut počkat

"Pokud si naši pacienti píchají inzulín před jídlem, měli by vždycky...

 

Klíčová slova: