Píchnout si inzulín a hned se najíst? Látku, která by zjednodušila život diabetikům, hledají čeští vědci
Vědci v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd se snaží vyvinout pozměněný inzulín. Uměl by lépe napodobit přirozené chování tohoto hormonu v těle. Pacienti by se díky tomu mohli najíst hned po jeho aplikaci. Teď to většinou není možné.
"Chuť mám pokaždé. Jíst bych chtěla vždycky hned, ale musím prostě vydržet," říká Nikola Lorencová, která právě leží v centru diabetologie v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
Je diabetičkou prvního typu. "Musím počkat dvacet minut, než se můžu najíst," popisuje.
"Pokud si naši pacienti píchají inzulín před jídlem, měli by vždycky aspoň 15 až 20 minut počkat, než začnou jíst," potvrzuje přednosta centra diabetologie IKEMu profesor Martin Haluzík.
"Jistě si dovedete představit, že to v praxi takto nefunguje. Samozřejmě i proto stoupá hladina cukru více, než by měla."
"Takže jakýkoliv inzulín, který to bude umět lépe, může velmi významně přispět tomu, že pacienti budou mít jednodušší život, budou schopni fungovat...