Počet diabetiků v populaci roste. Některé restaurace se jim začínají přizpůsobovat

Cukrovku má v Česku už přes milion lidí. Jejich počet dál roste, v roce 2030 jich má podle odhadů žít o dalších dvě stě tisíc více. Příčinou je stárnutí populace i životní styl. Obzvlášť v západních státech už diabetes změnil i stravování v restauracích. Tento trend se pomalu začíná prosazovat i u nás.

Třináctiletá Tereza Kutilová musí před každým jídlem odhadnout, kolik inzulinu bude na danou porci potřebovat. Dříve musela rodina všechno vážit a počítat množství sacharidů, po pěti letech nemoci už má ale mladá pacientka většinu potravin takzvaně "v oku".

      Odkaz

       Plnohodnotný život za peníze. VZP jedná o hrazení senzoru pro děti s cukrovkou

"Když mamka nevaří nebo jsem mimo domov a není tam váha, tak to odhaduju, protože už poznám, kolik je to jednotek," vysvětlila Tereza Kutilová. Potíž nastává, když Kutilovi vyrazí na rodinný oběd nebo večeři do restaurace.

"Většinou je v jídelníčku uvedena gramáž masa, ale na sacharidy nikdo nemyslí. To je věc, která by nám moc pomohla," řekla Terezina matka Diana Kutilová. Restaurace a fastfoody v Česku diabetiky většinou na vědomí neberou, existují ale výjimky.
 

"Oslovili jsme výživového poradce, vybrali jsme vhodné produkty," pochlubil se...
 
Klíčová slova: