Poradna
14.08. 2024 - 04:09
ČRo Dvojka
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
A my jsme prozradili a jistě dobře víte, že úterky patří v naší poradně našemu zdraví. Diabetus melitus? Nebo chcete li, lidově řečeno, cukrovka je označována jako nemoc jedenadvacátého století. Jak jí předcházet? Anebo jak snížit? I to bude důležitá otázka.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Rizikové faktory rozpoznání prvních příznaků, jak ovlivnit průběh onemocnění, to všechno budeme probírat s naším hostem, kterým se už za chvíli stane pan Doc. Michal Dubský, zástupce přednosty pro klinický výzkum a lékař Kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Medicíny a samozřejmě i dnes s prostorem pro vaše otázky. Ty přijdou na řadu ve druhé a třetí části naší Poradny. My dva vám v tento čas přejeme hezké dopoledne z Dvojky.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Hostem dnešní Poradny je pan Doc. Michal Dubský, zástupce přednosty pro klinický výzkum a lékař Kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny naším tématem diabetes a prediabetes, pane docente. Hezké dopoledne. Dobrý den.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Hezké dopoledne. Vítejte u nás. Na Dvojce. První otázka je nasnadě je třeba to nějakým způsobem rozdělit a také vysvětlit. Prosíme o to, co je diabetes a co je prediabetes.
mluvčí 1,
--------------------
Tak prediabetes je první stupeň poruchy metabolismu cukru, jak už název napovídá, je to stav, který předchází samotnému diabetu a je to poměrně velký problém, protože prediabetem trpí v České republice téměř 20 % populace, kdybychom si vzali věkovou strukturu od 55 do 60, čtyřech let, tak je to až polovina pacientů. Je to v podstatě škála, to znamená, že z prediabetu se dá plynule přejít do diabetu a predibetes je definován tak, že to je lačná glykemie po celonočním lačnění mezi 5,6 a 6,9, Protože zdravý člověk by měl mít do 5,6 glykemie, pokud máme tu lačnou opakovaně nad sedm, již se jedná o diabetes.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Říkal jste, že se dá plynule přejít do diabetu, Znamená to, že to není jako nutná podmínka, nemusí to tak dopadnout vždycky nebo je zákonité, že predi prediabetes nás dovede k diabetu jako takové.
mluvčí 1,
--------------------
Vůbec ne, není to vytesáno do kamene, je to dané naším životním stylem, protože jak jistě víte, a posluchači také vědí diabetes i PRE diabetes, obojí jsou civilizační onemocnění, to znamená, většinou jsou daná naším životním stylem s více než 95 %, samozřejmě hraje tam nějakou roli i stres, nějakou roli hraje genetika, ale téměř ve 100 procentech si za to tedy můžeme sami. To znamená, je to způsobené inaktivitou, je to způsobené špatnou stravou a všemi těmi dalšími faktory, které se na to potom následně nabalují.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente, možná je důležité také říci, jestli když tedy pořád ještě stojíme u PRE diabetu, a vy jste teď řekl, že to nemusí dojít vlastně k té cukrovce jako takové, jak to zjistíme, má to nějaké příznaky nebo pomůže nám prevence každý rok nechat si vlastně změřit, tak naše tělo vypadá, abychom na to zkrátka přišly včas.
mluvčí 1,
--------------------
Příznaky bohužel nejsou vůbec žádné, protože tu mírně vyšší glykemii na sobě nikdo nepozná. Každýmu se cítí dobře, jak se říká, cukrovka nebolí a v tomto případě to platí i u prediabetu, který teda nebolí a nemá žádné příznaky a většinou se na něj přijde tedy náhodně zjištěnou toulačnou glykemií, jak už jsem zmiňoval, případně náhodnou glykemií někdy během dne, kdy například někde v hospodě, jestli je kamarád od svého kamaráda. Diabetika, pučík, glukometr říká ukaž, já si taky zkusím změřit a najednou zjistí, že má třeba 8,5, tak to samozřejmě pak je taky problém, čili příznaky žádné nejsou a prevence, ta samozřejmě je daná tedy zejména pohybem, na to bych apeloval nejvíce, protože pohyb je základ a tím nemyslím, aby člověk běhal nějaké ultramaratony, ale spíše o to začlenit do svého života takový ten běžný přirozený pohyb, například nepoužívat nikdy výtah, zkusit vystoupit zastávku dřív, pokud odejít do práce pěšky, pokud jedu autem, zaparkovat dál, atd. jsou takové drobné věci, které každý může udělat pro to, aby ten pohyb zvýšil.A pak samozřejmě strava, ať se týče příjmu sacharidů přímo tuků a také v neposlední řadě časování stravy, to znamená, snažit se aspoň tři hodiny před spaním nepřijímat žádnou potravu.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Vy už jste to zmínil, vnímáme diabetes jako civilizační onemocnění a my se určitě v dalších částech poradny dostaneme i k tomu, čím ještě to může být způsobeno, když máme pocit, že se vlastně máme fajn. Vy jste zmínil nezdravé jídlo. Je to, je to ohromně zajímavé, protože.
mluvčí 2,
--------------------
Kolega by potřeboval glukometr. Teď.
mluvčí 3,
--------------------
Je trošku fajn. Hlasu, je to trošku jako děsilo, že.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Možná mám PRE diabetes a vůbec.
mluvčí 3,
--------------------
O tom jako nevím.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
A píchnete mě do prstu, nebo jak to zjistí?
mluvčí 1,
--------------------
Vůbec o tom nevím. To je to přesně to, co jsme ještě nezmínili, a to je to, co je možná nejdůležitější na dnešním vstupu, je to, že by člověk měl chodit pravidelně. No. Ta skyňová vyšetření, což v podstatě znamená, vím, jestli, zda již z té starší 40 let.
mluvčí 4,
--------------------
Jenom chvíli.
mluvčí 5,
--------------------
Ale asi za 15 let mě to čeká.
mluvčí 1,
--------------------
Ale pokud ano, tak byste každé dva roky měl chodit na vyšetření lačné glykemie vašeho praktického lékaře, pokud jste starší 50, tak každý rok.
mluvčí 6,
--------------------
Tak Tomáš. Tak.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Taková byla první část naší dnešní Poradny.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Dáme prostor i našim posluchačům. Můžete se zeptat na všechno, co vás zajímá. 702 222 220, Číslo pro esemeskové zprávy dvojka@rozhlas.cz. Naše emailová adresa, můžete nám i zavolat na 22 155 25 25.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Naším dnešním tématem v Poradně diabetes.A prediabetes a naším hostem zástupce přednosty pro klinický výzkum, lékař Kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny pan Doc. Michal Dubský.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Já jenom pro Tvů klid. Šárko, jsem si během písničky.
mluvčí 7,
--------------------
Odskočil k lékaři a je to v pořádku, je to v pořádku. Zatím dobrý.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Máme tady první telefonický dotaz, vítáme vás ve vysílání a můžete se ptát.
mluvčí 8,
--------------------
No, dobrý den. Tady je František Tábor. Bych pana docent dotaz. Mám šest let cukrovku druhýho typu, je mi 69 let a před rokem, kdy cukrovka úplně zmizela, mám 5253 a paní doktorka poradí, můžete mi, já říct třicetovou zpravit.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Děkujeme za zavolání. Pane docente, usmíváte se.
mluvčí 1,
--------------------
Tak to je samozřejmě ta lepší varianta, než by to bylo obráceně. Děkujeme za dotaz. No, zmizet. Je to relativní pojem, to jsme samozřejmě už slyšeli. I.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Jeden pacient říkal také, že to, že mu zmizela cukrovka, to si taky vzpomínám.
mluvčí 1,
--------------------
Přesně tak. Samozřejmě může se to významně zlepšit diabetes, my to druhého typu pořád považujeme za v uvozovkách nevyléčitelné onemocnění, ale může se velmi významně zlepšit a člověk se opravdu může dostat do hodnot, která už nesplňují vlastně ta diagnostická kritéria, to znamená, jednou už byl diabetes diagnostikován, ale díky právě zlepšení, já nevím, ať už je to léčbou, ať už je to životním stylem, se dá vlastně vrátit zpět do těch hodnot, jako byly vlastně prediabetu, v některých případech například poberatrické chirurgii, která i hodnot vlastně zdravého člověka. Takže nevím konkrétně, co u pana Františka k tomu vedlo, ale předpokládám, že jste musel něco změnit potom, co vám tu diagnózu řekli. Šest let, je docela dlouhá doba, je, za tu dobu se já samozřejmě spoustu věcí změnit.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente, vy jste zmínil diabetes druhého typu, známe prvního, druhého typu, jaký je mezi nimi rozdíl.
mluvčí 1,
--------------------
Tak DVTES prvního typu je autoimunitní onemocnění, to znamená, to často vzniká dříve, ale nemusí to být pravidlem. Není to vyloženě dětský typ diabetu, takže to o tom, že naše vlastní tělo považuje ty buňky ve slinivce jako cizí a vlastně náš vlastní imunitní systém je zničí. To znamená, nemáme vůbec ty BTA buňky, které vyprodukovaly inzulin, tím pádem reprodukujeme inzulin a vzniká diabetes prvního typu inzulin, musí být dodáván do těla, jinak by člověk zemřel. Naopak diabetes druhého typu, který právě Ústí z toho prediabetu, jak jsme se bavili na začátku, je daný tím, že máme tzv. inzulinovou rezistenci, to znamená naše tkáně nejsou citlivé na inzulin, i když ho máme dostatek a je to dané právě tím, že často jsou ti pacienti obézní nebo fyzicky inaktivní, zejména jsou ve velkém stresu atd. tak vždy tkáně, zejména tuková tkáň, jaterní tkáň a svaly nereagují na ten inzulin a následně vzniká tedy tento rezistentní diabetes.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Vy už jste to zmínil, ty počty lidí nemocných cukrovkou jsou vlastně obrovské, jejich spoustu, troufám si odhadovat, že asi každý z nás zná někoho, kdo má cukrovku, ale také jste říkal, že cukrovka nebolí, kdybychom tedy měli zpozornět a případně vyrazit k lékaři, pokud tedy nejsme tak zásadový a nechodíme ten pravidelný čas na odběry krve a nechodíme k lékaři atd. jak můžeme poznat, že můžeme mít problém, který by nás vedl.
mluvčí 1,
--------------------
Až k cukrovce a většinou ten diabetes druhého typu je bezpříznakový, takže většinou to nepoznáte, poznáte to, až když už je opravdu pozdě, to znamená, když se opravdu manifestuje mohutně a pak jsou ty příznaky takové, že člověk má velkou žízeň, to znamená, hodně pije, hodně často chodí na záchod, takže není výjimkou, že třeba i vypije 5 l a vymočí 5 l za den a pak taky to může být úbytek na váze, to znamená, že člověk si řekne, já jsem za poslední týden ztratil třeba pět kilo, takže ještě jednou žízeň zvýšená, zvýšené močení, úbytek na váze, to jsou takové tři hlavní vlastně příznaky manifestace toho diabetu, a to když většinou vás toto dožene k lékaři, tak pak už většinou ta glykemie bývá mezi hodnotami 12, 15. Je to teda jasný, manifestovaný diabetes.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente, ještě jedna zpráva tady od naší posluchačky, dobrý den. Jak prosím. Tuto nemoc ovlivňuje příjem rafinovaného cukru. Je mi 46, Jsem totální čokohoik, každý den musím mít něco sladkého, pravidelně mívám sladkou snídani. Můj dědeček pil kafe se sedmi lžičkami cukru a dožil se věku 85 let. Na preventivní prohlídky chodím každý rok, glukózu mám vždycky v pohodě. Dá se naše posluchačka Jarmila.
mluvčí 1,
--------------------
Na to bych odpověděl jediné. Rozhodně cukrovka nyní z toho, že jíte moc sladkého, pokud by paní jedla klidně dvě čokolády za den a k tomu hodně sportovala, ostatní jídlo měla v pořádku, hlídala si vlastně příjem tuků atd. nevidím v tom vůbec problém, jo, klidně, klidně několik čokolád za den a ujet 30 km na kole za den raději než se trápit nějakými šílenými dietami a jezdit autem, jezdit výtahem a vůbec se nehýbat, takže vůbec se toho bát nemusíte, hlavně zůstat aktivní, hlavně zůstat v pohodě, nestresovat se tolik a v podstatě, pokud se člověk opravdu hodně sportuje, tak si myslím, že ten pohyb vyřadil ještě o něco výše než tu dietu, to znamená, že rafinované cukry samozřejmě neměli bysme to s nima úplně strašlivě přehánět, ale pokud to vykompenzujeme pohybem, nevidím v tom nějaký zásadní problém.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Děkujeme. Taková byla druhá část Poradny. Naším hostem zůstává pan Doc. Michal Dubský a vy se stále můžete ptát, Pokud chcete diabetes a prediabetes. Naše dnešní téma a telefon k nám do studia 22 155 25, 25.Diabetes a prediabetes, chcete li cukrovka a předcukrovka, Jak bychom.To mohli označit česky. Naše dnešní téma s panem doc. Michalem Dubským, který je zástupce přednosty PROK klinický výzkum a lékař Kliniky diabetologie, Institutu klinické a experimentální medicíny.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Na telefonu společně s námi naše posluchačka, která využila možnosti zavolat přímo k nám do studia, může se ptát. Hezké dopoledne, vítejte u nás.
mluvčí 9,
--------------------
Dobrý den. Já bych.
mluvčí 10,
--------------------
Měla dotaz. A sice máme v rodině mladého muže, kterému byl diagnostikován prediabetes, omezil sladkosti, ale stále je poměrně značné množství piva.
mluvčí 11,
--------------------
Jak moc.
mluvčí 9,
--------------------
Ovlivňuje.
mluvčí 10,
--------------------
Hladinu cukru konzumace piva. Ne, umím říct, jaké množství, ale určitě to není jedno pivo za den.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Rozumíme, děkujeme, pane docente, jaká bude reakce?
mluvčí 1,
--------------------
Díky moc za dotaz. Samozřejmě jste uhodila hřebíček na hlavičku. Pivo je velký strašák každého člověka s diabetem a PRE diabetem, protože obsahuje velké množství sacharidů díky alkoholu i velké množství energie, takže rozhodně bych se ho snažil nějakým způsobem motivovat, aby to nahradil raději něčím jinýmdeálně, samozřejmě vodou, čajem nebo nějakými minerálkami, i když samozřejmě to bude těžké, ale opravdu když by zkusil například zapisovat různé aplikace, například kalorické tabulky, aby zjistil, kolik sacharidů vlastně přijme pouze těmi tekutinami, tak si myslím, že by se možná i zhrozil a že by to mohlo mít na ně edukaktivní charakter. To samé platí pro nealkoholické pivo, které naopak má zase velké množství cukrů a naopak Dia pivo to zase má velké množství alkoholu, to taky příliš nedoporučujeme, to znamená, ideální je dát si ho méně a hlavně méně frekventně. Rozhodně ne několik piv každý den, protože je to opravdu velké množství energie a když si člověk dá pět piv, je to, jak kdyby snědl dvě večeře Sacharidově.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Díky za odpověď. Máme tady teď zajímavý dotaz od Petra z Prahy. Diagnostika, o tu vlastně jde. Dá se spolehnout na Babskou radu, tedy načůrat do kelímku a přidat kvasnice Závorka, když na kinou mám cukrovku.
mluvčí 1,
--------------------
Tak já se přiznat, že opravdu teda nevím tuto odpověď. Trošku mi to připomnělo film Šarlatán, který vlastně podle vzorku moči dokázal diagnostikovat jakoukoliv nemoc. Přiznám se, že nevím, asi bych raději volil standardní cestu, samozřejmě jako jinou odpověď.
mluvčí 12,
--------------------
Čekáte od doktora, nepřekvapil jste přesně.
mluvčí 1,
--------------------
Radši načura do zkumavky a přinést to a stanovit to v laboratoři. Samozřejmě kvasnice mohou reagovat asi s nějakým větším množstvím cukru, ovšem pokud už byste měl takhle velké množství cukru v moči, tak už je tedy hodně pozdě. To znamená, rozhodně bych to nedával jako diagnostické kritérium. Opravdu nejlepší je chodit ty každé dva roky si nechat změřit tu krev a pokud se tam něco děje, tak být potom dál odeslán, buď léčen praktickým lékařem nebo odeslán ke specialistům.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
K tomu jenom drobnost. Je potřeba jaksi aktivně si o to říct, anebo je to v rámci pravidelných prohlídek běžné, že prostě i na prediabetes se dělá z krve.
mluvčí 1,
--------------------
Asi bych raději k tomu šel naproti. Chtěl jsem říct výzkum.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Ale to není to výzkum, ne testy.
mluvčí 1,
--------------------
Je to na screening, v podstatě, šel bych k tomu určitě naproti aktivně, protože samozřejmě není Salák praktických lékařů, to ještě každému připomínat, že by měly chodit na, vždycky na ty preventivní prohlídky. Pokud člověk cítí mladý, zdravý, plný sil, tak chápu a ještě často tím někde chlubí. 20 let jsem nebyl u doktora, tak to samozřejmě, prosím vás, není správně. Tohle, když vám váš kamarád řekne, tak mu vyhubujte a řekněte, ať tam určitě jde.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente. Čas naší dnešní Poradny vypršel. Uteklo to jako voda. Děkujeme za návštěvu u nás ve studiu a budeme se těšit, že za námi zase někdy přijdete. Hezký den.
mluvčí 13,
--------------------
Díky moc zdraví.
mluvčí 1,
--------------------
Díky moc, krásný den. Na shledanou....
--------------------
A my jsme prozradili a jistě dobře víte, že úterky patří v naší poradně našemu zdraví. Diabetus melitus? Nebo chcete li, lidově řečeno, cukrovka je označována jako nemoc jedenadvacátého století. Jak jí předcházet? Anebo jak snížit? I to bude důležitá otázka.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Rizikové faktory rozpoznání prvních příznaků, jak ovlivnit průběh onemocnění, to všechno budeme probírat s naším hostem, kterým se už za chvíli stane pan Doc. Michal Dubský, zástupce přednosty pro klinický výzkum a lékař Kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Medicíny a samozřejmě i dnes s prostorem pro vaše otázky. Ty přijdou na řadu ve druhé a třetí části naší Poradny. My dva vám v tento čas přejeme hezké dopoledne z Dvojky.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Hostem dnešní Poradny je pan Doc. Michal Dubský, zástupce přednosty pro klinický výzkum a lékař Kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny naším tématem diabetes a prediabetes, pane docente. Hezké dopoledne. Dobrý den.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Hezké dopoledne. Vítejte u nás. Na Dvojce. První otázka je nasnadě je třeba to nějakým způsobem rozdělit a také vysvětlit. Prosíme o to, co je diabetes a co je prediabetes.
mluvčí 1,
--------------------
Tak prediabetes je první stupeň poruchy metabolismu cukru, jak už název napovídá, je to stav, který předchází samotnému diabetu a je to poměrně velký problém, protože prediabetem trpí v České republice téměř 20 % populace, kdybychom si vzali věkovou strukturu od 55 do 60, čtyřech let, tak je to až polovina pacientů. Je to v podstatě škála, to znamená, že z prediabetu se dá plynule přejít do diabetu a predibetes je definován tak, že to je lačná glykemie po celonočním lačnění mezi 5,6 a 6,9, Protože zdravý člověk by měl mít do 5,6 glykemie, pokud máme tu lačnou opakovaně nad sedm, již se jedná o diabetes.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Říkal jste, že se dá plynule přejít do diabetu, Znamená to, že to není jako nutná podmínka, nemusí to tak dopadnout vždycky nebo je zákonité, že predi prediabetes nás dovede k diabetu jako takové.
mluvčí 1,
--------------------
Vůbec ne, není to vytesáno do kamene, je to dané naším životním stylem, protože jak jistě víte, a posluchači také vědí diabetes i PRE diabetes, obojí jsou civilizační onemocnění, to znamená, většinou jsou daná naším životním stylem s více než 95 %, samozřejmě hraje tam nějakou roli i stres, nějakou roli hraje genetika, ale téměř ve 100 procentech si za to tedy můžeme sami. To znamená, je to způsobené inaktivitou, je to způsobené špatnou stravou a všemi těmi dalšími faktory, které se na to potom následně nabalují.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente, možná je důležité také říci, jestli když tedy pořád ještě stojíme u PRE diabetu, a vy jste teď řekl, že to nemusí dojít vlastně k té cukrovce jako takové, jak to zjistíme, má to nějaké příznaky nebo pomůže nám prevence každý rok nechat si vlastně změřit, tak naše tělo vypadá, abychom na to zkrátka přišly včas.
mluvčí 1,
--------------------
Příznaky bohužel nejsou vůbec žádné, protože tu mírně vyšší glykemii na sobě nikdo nepozná. Každýmu se cítí dobře, jak se říká, cukrovka nebolí a v tomto případě to platí i u prediabetu, který teda nebolí a nemá žádné příznaky a většinou se na něj přijde tedy náhodně zjištěnou toulačnou glykemií, jak už jsem zmiňoval, případně náhodnou glykemií někdy během dne, kdy například někde v hospodě, jestli je kamarád od svého kamaráda. Diabetika, pučík, glukometr říká ukaž, já si taky zkusím změřit a najednou zjistí, že má třeba 8,5, tak to samozřejmě pak je taky problém, čili příznaky žádné nejsou a prevence, ta samozřejmě je daná tedy zejména pohybem, na to bych apeloval nejvíce, protože pohyb je základ a tím nemyslím, aby člověk běhal nějaké ultramaratony, ale spíše o to začlenit do svého života takový ten běžný přirozený pohyb, například nepoužívat nikdy výtah, zkusit vystoupit zastávku dřív, pokud odejít do práce pěšky, pokud jedu autem, zaparkovat dál, atd. jsou takové drobné věci, které každý může udělat pro to, aby ten pohyb zvýšil.A pak samozřejmě strava, ať se týče příjmu sacharidů přímo tuků a také v neposlední řadě časování stravy, to znamená, snažit se aspoň tři hodiny před spaním nepřijímat žádnou potravu.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Vy už jste to zmínil, vnímáme diabetes jako civilizační onemocnění a my se určitě v dalších částech poradny dostaneme i k tomu, čím ještě to může být způsobeno, když máme pocit, že se vlastně máme fajn. Vy jste zmínil nezdravé jídlo. Je to, je to ohromně zajímavé, protože.
mluvčí 2,
--------------------
Kolega by potřeboval glukometr. Teď.
mluvčí 3,
--------------------
Je trošku fajn. Hlasu, je to trošku jako děsilo, že.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Možná mám PRE diabetes a vůbec.
mluvčí 3,
--------------------
O tom jako nevím.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
A píchnete mě do prstu, nebo jak to zjistí?
mluvčí 1,
--------------------
Vůbec o tom nevím. To je to přesně to, co jsme ještě nezmínili, a to je to, co je možná nejdůležitější na dnešním vstupu, je to, že by člověk měl chodit pravidelně. No. Ta skyňová vyšetření, což v podstatě znamená, vím, jestli, zda již z té starší 40 let.
mluvčí 4,
--------------------
Jenom chvíli.
mluvčí 5,
--------------------
Ale asi za 15 let mě to čeká.
mluvčí 1,
--------------------
Ale pokud ano, tak byste každé dva roky měl chodit na vyšetření lačné glykemie vašeho praktického lékaře, pokud jste starší 50, tak každý rok.
mluvčí 6,
--------------------
Tak Tomáš. Tak.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Taková byla první část naší dnešní Poradny.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Dáme prostor i našim posluchačům. Můžete se zeptat na všechno, co vás zajímá. 702 222 220, Číslo pro esemeskové zprávy dvojka@rozhlas.cz. Naše emailová adresa, můžete nám i zavolat na 22 155 25 25.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Naším dnešním tématem v Poradně diabetes.A prediabetes a naším hostem zástupce přednosty pro klinický výzkum, lékař Kliniky diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny pan Doc. Michal Dubský.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Já jenom pro Tvů klid. Šárko, jsem si během písničky.
mluvčí 7,
--------------------
Odskočil k lékaři a je to v pořádku, je to v pořádku. Zatím dobrý.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Máme tady první telefonický dotaz, vítáme vás ve vysílání a můžete se ptát.
mluvčí 8,
--------------------
No, dobrý den. Tady je František Tábor. Bych pana docent dotaz. Mám šest let cukrovku druhýho typu, je mi 69 let a před rokem, kdy cukrovka úplně zmizela, mám 5253 a paní doktorka poradí, můžete mi, já říct třicetovou zpravit.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Děkujeme za zavolání. Pane docente, usmíváte se.
mluvčí 1,
--------------------
Tak to je samozřejmě ta lepší varianta, než by to bylo obráceně. Děkujeme za dotaz. No, zmizet. Je to relativní pojem, to jsme samozřejmě už slyšeli. I.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Jeden pacient říkal také, že to, že mu zmizela cukrovka, to si taky vzpomínám.
mluvčí 1,
--------------------
Přesně tak. Samozřejmě může se to významně zlepšit diabetes, my to druhého typu pořád považujeme za v uvozovkách nevyléčitelné onemocnění, ale může se velmi významně zlepšit a člověk se opravdu může dostat do hodnot, která už nesplňují vlastně ta diagnostická kritéria, to znamená, jednou už byl diabetes diagnostikován, ale díky právě zlepšení, já nevím, ať už je to léčbou, ať už je to životním stylem, se dá vlastně vrátit zpět do těch hodnot, jako byly vlastně prediabetu, v některých případech například poberatrické chirurgii, která i hodnot vlastně zdravého člověka. Takže nevím konkrétně, co u pana Františka k tomu vedlo, ale předpokládám, že jste musel něco změnit potom, co vám tu diagnózu řekli. Šest let, je docela dlouhá doba, je, za tu dobu se já samozřejmě spoustu věcí změnit.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente, vy jste zmínil diabetes druhého typu, známe prvního, druhého typu, jaký je mezi nimi rozdíl.
mluvčí 1,
--------------------
Tak DVTES prvního typu je autoimunitní onemocnění, to znamená, to často vzniká dříve, ale nemusí to být pravidlem. Není to vyloženě dětský typ diabetu, takže to o tom, že naše vlastní tělo považuje ty buňky ve slinivce jako cizí a vlastně náš vlastní imunitní systém je zničí. To znamená, nemáme vůbec ty BTA buňky, které vyprodukovaly inzulin, tím pádem reprodukujeme inzulin a vzniká diabetes prvního typu inzulin, musí být dodáván do těla, jinak by člověk zemřel. Naopak diabetes druhého typu, který právě Ústí z toho prediabetu, jak jsme se bavili na začátku, je daný tím, že máme tzv. inzulinovou rezistenci, to znamená naše tkáně nejsou citlivé na inzulin, i když ho máme dostatek a je to dané právě tím, že často jsou ti pacienti obézní nebo fyzicky inaktivní, zejména jsou ve velkém stresu atd. tak vždy tkáně, zejména tuková tkáň, jaterní tkáň a svaly nereagují na ten inzulin a následně vzniká tedy tento rezistentní diabetes.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Vy už jste to zmínil, ty počty lidí nemocných cukrovkou jsou vlastně obrovské, jejich spoustu, troufám si odhadovat, že asi každý z nás zná někoho, kdo má cukrovku, ale také jste říkal, že cukrovka nebolí, kdybychom tedy měli zpozornět a případně vyrazit k lékaři, pokud tedy nejsme tak zásadový a nechodíme ten pravidelný čas na odběry krve a nechodíme k lékaři atd. jak můžeme poznat, že můžeme mít problém, který by nás vedl.
mluvčí 1,
--------------------
Až k cukrovce a většinou ten diabetes druhého typu je bezpříznakový, takže většinou to nepoznáte, poznáte to, až když už je opravdu pozdě, to znamená, když se opravdu manifestuje mohutně a pak jsou ty příznaky takové, že člověk má velkou žízeň, to znamená, hodně pije, hodně často chodí na záchod, takže není výjimkou, že třeba i vypije 5 l a vymočí 5 l za den a pak taky to může být úbytek na váze, to znamená, že člověk si řekne, já jsem za poslední týden ztratil třeba pět kilo, takže ještě jednou žízeň zvýšená, zvýšené močení, úbytek na váze, to jsou takové tři hlavní vlastně příznaky manifestace toho diabetu, a to když většinou vás toto dožene k lékaři, tak pak už většinou ta glykemie bývá mezi hodnotami 12, 15. Je to teda jasný, manifestovaný diabetes.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente, ještě jedna zpráva tady od naší posluchačky, dobrý den. Jak prosím. Tuto nemoc ovlivňuje příjem rafinovaného cukru. Je mi 46, Jsem totální čokohoik, každý den musím mít něco sladkého, pravidelně mívám sladkou snídani. Můj dědeček pil kafe se sedmi lžičkami cukru a dožil se věku 85 let. Na preventivní prohlídky chodím každý rok, glukózu mám vždycky v pohodě. Dá se naše posluchačka Jarmila.
mluvčí 1,
--------------------
Na to bych odpověděl jediné. Rozhodně cukrovka nyní z toho, že jíte moc sladkého, pokud by paní jedla klidně dvě čokolády za den a k tomu hodně sportovala, ostatní jídlo měla v pořádku, hlídala si vlastně příjem tuků atd. nevidím v tom vůbec problém, jo, klidně, klidně několik čokolád za den a ujet 30 km na kole za den raději než se trápit nějakými šílenými dietami a jezdit autem, jezdit výtahem a vůbec se nehýbat, takže vůbec se toho bát nemusíte, hlavně zůstat aktivní, hlavně zůstat v pohodě, nestresovat se tolik a v podstatě, pokud se člověk opravdu hodně sportuje, tak si myslím, že ten pohyb vyřadil ještě o něco výše než tu dietu, to znamená, že rafinované cukry samozřejmě neměli bysme to s nima úplně strašlivě přehánět, ale pokud to vykompenzujeme pohybem, nevidím v tom nějaký zásadní problém.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Děkujeme. Taková byla druhá část Poradny. Naším hostem zůstává pan Doc. Michal Dubský a vy se stále můžete ptát, Pokud chcete diabetes a prediabetes. Naše dnešní téma a telefon k nám do studia 22 155 25, 25.Diabetes a prediabetes, chcete li cukrovka a předcukrovka, Jak bychom.To mohli označit česky. Naše dnešní téma s panem doc. Michalem Dubským, který je zástupce přednosty PROK klinický výzkum a lékař Kliniky diabetologie, Institutu klinické a experimentální medicíny.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Na telefonu společně s námi naše posluchačka, která využila možnosti zavolat přímo k nám do studia, může se ptát. Hezké dopoledne, vítejte u nás.
mluvčí 9,
--------------------
Dobrý den. Já bych.
mluvčí 10,
--------------------
Měla dotaz. A sice máme v rodině mladého muže, kterému byl diagnostikován prediabetes, omezil sladkosti, ale stále je poměrně značné množství piva.
mluvčí 11,
--------------------
Jak moc.
mluvčí 9,
--------------------
Ovlivňuje.
mluvčí 10,
--------------------
Hladinu cukru konzumace piva. Ne, umím říct, jaké množství, ale určitě to není jedno pivo za den.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Rozumíme, děkujeme, pane docente, jaká bude reakce?
mluvčí 1,
--------------------
Díky moc za dotaz. Samozřejmě jste uhodila hřebíček na hlavičku. Pivo je velký strašák každého člověka s diabetem a PRE diabetem, protože obsahuje velké množství sacharidů díky alkoholu i velké množství energie, takže rozhodně bych se ho snažil nějakým způsobem motivovat, aby to nahradil raději něčím jinýmdeálně, samozřejmě vodou, čajem nebo nějakými minerálkami, i když samozřejmě to bude těžké, ale opravdu když by zkusil například zapisovat různé aplikace, například kalorické tabulky, aby zjistil, kolik sacharidů vlastně přijme pouze těmi tekutinami, tak si myslím, že by se možná i zhrozil a že by to mohlo mít na ně edukaktivní charakter. To samé platí pro nealkoholické pivo, které naopak má zase velké množství cukrů a naopak Dia pivo to zase má velké množství alkoholu, to taky příliš nedoporučujeme, to znamená, ideální je dát si ho méně a hlavně méně frekventně. Rozhodně ne několik piv každý den, protože je to opravdu velké množství energie a když si člověk dá pět piv, je to, jak kdyby snědl dvě večeře Sacharidově.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Díky za odpověď. Máme tady teď zajímavý dotaz od Petra z Prahy. Diagnostika, o tu vlastně jde. Dá se spolehnout na Babskou radu, tedy načůrat do kelímku a přidat kvasnice Závorka, když na kinou mám cukrovku.
mluvčí 1,
--------------------
Tak já se přiznat, že opravdu teda nevím tuto odpověď. Trošku mi to připomnělo film Šarlatán, který vlastně podle vzorku moči dokázal diagnostikovat jakoukoliv nemoc. Přiznám se, že nevím, asi bych raději volil standardní cestu, samozřejmě jako jinou odpověď.
mluvčí 12,
--------------------
Čekáte od doktora, nepřekvapil jste přesně.
mluvčí 1,
--------------------
Radši načura do zkumavky a přinést to a stanovit to v laboratoři. Samozřejmě kvasnice mohou reagovat asi s nějakým větším množstvím cukru, ovšem pokud už byste měl takhle velké množství cukru v moči, tak už je tedy hodně pozdě. To znamená, rozhodně bych to nedával jako diagnostické kritérium. Opravdu nejlepší je chodit ty každé dva roky si nechat změřit tu krev a pokud se tam něco děje, tak být potom dál odeslán, buď léčen praktickým lékařem nebo odeslán ke specialistům.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
K tomu jenom drobnost. Je potřeba jaksi aktivně si o to říct, anebo je to v rámci pravidelných prohlídek běžné, že prostě i na prediabetes se dělá z krve.
mluvčí 1,
--------------------
Asi bych raději k tomu šel naproti. Chtěl jsem říct výzkum.
Jiří Holoubek, moderátor
--------------------
Ale to není to výzkum, ne testy.
mluvčí 1,
--------------------
Je to na screening, v podstatě, šel bych k tomu určitě naproti aktivně, protože samozřejmě není Salák praktických lékařů, to ještě každému připomínat, že by měly chodit na, vždycky na ty preventivní prohlídky. Pokud člověk cítí mladý, zdravý, plný sil, tak chápu a ještě často tím někde chlubí. 20 let jsem nebyl u doktora, tak to samozřejmě, prosím vás, není správně. Tohle, když vám váš kamarád řekne, tak mu vyhubujte a řekněte, ať tam určitě jde.
Šárka Volemanová, moderátorka
--------------------
Pane docente. Čas naší dnešní Poradny vypršel. Uteklo to jako voda. Děkujeme za návštěvu u nás ve studiu a budeme se těšit, že za námi zase někdy přijdete. Hezký den.
mluvčí 13,
--------------------
Díky moc zdraví.
mluvčí 1,
--------------------
Díky moc, krásný den. Na shledanou....
Klíčová slova: