Restaurace pro diabetiky
ČT 1
-
Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
Cukrovku má v Česku víc než milion lidí a počty dál rostou. V roce 2030 jich má být o dalších 200 tisíc víc. Příčinou je stárnutí populace i životní styl. Zvlášť v západních státech už cukrovka změnila i stravování v restauracích, a to je trend, který se začíná prosazovat i tady.
Barbora BRUNCLÍKOVÁ, redaktorka
Před každým jídlem musí odhadnout, kolik inzulinu bude na danou porci její tělo potřebovat. 13letá Tereza Kutilová už má 5letou praxi. Dříve musela rodina všechno vážit a počítat množství sacharidů, teď už má většinu potravin v oku.
Tereza KUTILOVÁ, diabetička
Když třeba mamka nevaří nebo když jsem mimo domov a není tam váha, tak si to odhaduju, protože už to prostě poznám, kolik to je jednotek.
Barbora BRUNCLÍKOVÁ, redaktorka
Problém nastává, když jdou Kutilovi na rodinný oběd nebo večeři do restaurace.
Diana KUTILOVÁ, Terezina matka
Většinou je v jídelníčcích uvedena gramáž masa, ale na sacharidy zatím nikdo nepomýšlí, to je vlastně věc, která by nám moc pomohla.
Barbora BRUNCLÍKOVÁ, redaktorka
Restaurace a fast foody v Česku diabetiky většinou neřeší. Jsou ale i výjimky.
Jiří ŠTĚPÁNEK, provozní ředitel sítě bageterií
My jsme oslovili výživového poradce, vybrali jsme vhodné produkty.
Barbora BRUNCLÍKOVÁ, redaktorka
Teď nabízejí saláty a bagety, u kterých diabetik přesně ví, kolik sacharidů porce obsahuje. Právě to bývá často problém, třeba i proto, že nemocný nezná gramáž přílohy nebo neví, zda je omáčka je zahuštěná moukou. Hodně riziková může být podle diabetologů třeba návštěva indické restaurace a k vůbec nejhorším jídlům patří pizza.
Jan ŠOUPAL, Diabetologické centrum 1. LF UK a VFN v Praze
Obsahuje také nějaké proteiny, nějaké řekněme tuky, které ve výsledku pak se přemění v organismu opět na ty sacharidy a po třeba třech nebo čtyřech hodinách dochází k úplně neočekávanému nárůstu glykémie.
Barbora BRUNCLÍKOVÁ, redaktorka
Kdo se naopak problematikou jídla pro lidi s cukrovkou hodně zabývá, jsou nemocniční kuchyně. V této vydají 1100 obědů denně, z toho 200 pro lidi s diabetem.
Miroslava MATĚJKOVÁ, nutriční terapeutka VFN v Praze
Řeší se především množství příloh, které se rozlišuje dle typu diabetické diety, tak se zohledňuje taky skladba jídelníčku, nezařazují se sladké pokrmy.
Barbora BRUNCLÍKOVÁ, redaktorka
A na dietní stravu se zaměřují i jídelny ve školách a školách a taky v zařízeních, kde se stravují senioři. V těch totiž diabetici přibývají vůbec nejrychleji. Barbora Brunclíková, Česká televize.