Výživa seniorů
10:04 Apatyka
Ještě jednou krásné dopoledne vám všem, kteří jste si naladili naši stanici. Dr. Dalibor Pastucha dnes v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc. Vítejte u nás, dobrý den.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Hezké dopoledne, dobrý den.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
S přibývajícím věkem klesá potřeba jídla. Na úvod našeho dnešního tématu, kterým je výživa seniorů, se tedy zeptám, proč tomu tak je, že ta potřeba klesá? A dokážeme sami odhadnout, kolik toho vlastně máme během dne sníst?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak já jsem především moc rád, že jste mně pozvali k diskuzi na toto téma, protože velmi často diskutujeme o specifických potřebách výživy například sportovců nebo dětí. A bohužel na seniory občas zapomínáme, a právě toto životní období je velmi specifické v oblasti potřeby výživy. A měli bychom proto bát o to, aby právě výživa seniorů byla pokud možno co nejvíce vyvážená a kvalitní. Vy jste zmínila jeden z problémů, se kterým se setkáváme při diskuzích o výživě v tomto věkovém období, a to je nedostatečná strava nebo pocit, že v podstatě ti lidé nemají takový hlad a nemají takovou žízeň a začínají se odbývat. A samozřejmě to souvisí především s tím, že v tomto období se výrazně snižuje energetický výdej. My v podstatě energii vydáváme dvěmi základními způsoby. To je velmi zjednodušené ale můžeme říct dvěmi základními způsoby. Jednak je to energie, kterou využíváme pro takzvaný bazální metabolismus. To je ta energie, kterou spalujeme i teď, když tady spolu sedíme a povídáme si a nemáme žádnou velkou fyzickou aktivitu. Je to energie, kterou naše tělo využívá pro správnou funkci jater, mozku, plic a dalších orgánů, kterou využívá k termoregulaci. Dá se to přirovnat pro motoristy k tomu, kolik žere auto když je zaparkované a nastartované a nejde. Takže tento bazální metabolismus je zodpovědný za tu největší část energetického výdeje, který máme. Je to někdy 60-80 % veškeré energie, kterou vydáme. A právě s věkem velmi prudce klesá. Ten pokles začíná už někdy po třicátém roku ale čím je člověk starší, tím je ten pokles výraznější. A ještě o něco výraznější už u žen než u mužů. Takže právě starší ženy jsou daleko více vystaveny tomu poklesu bazálního metabolismu a tedy nižšímu energetickému výdeji. Tou druhou nezanedbatelnou složkou je pohybová aktivita. A právě i toto je oblast, která se ve starším věku snižuje. Lidé přestávají chodit do zaměstnání. Byli třeba zvyklí jezdit na kole. Byli zvyklí chodit pěšky. Také ubývá těch volnočasových aktivit. Lidé tráví více času doma a tudíž i tato složka energetického výdeje klesá, a proto nemají takovou potřebu jíst. Nemají takový hlad. K čemu ovšem dochází je, že obvykle se zredukuje nejenom celkové množství té stravy ale ta strava se začne stávat takovou jako monotónní monotematickou. Lidé se začnou odbývat a potom začnou chybět některé konkrétní složky v té stravě.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Je to třeba taky tím, že se ztrácí chuť nebo to s tím nesouvisí?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Chuť se už ztrácí taky, protože pokud není ten energetický výdej, tak to tělo ani nemá takovou chuť jíst a tím se zmenšují ty porce. Potom to tělo nedokáže dostatečně nebo ta strava nedokáže tomu tělu dostatečně nahradit ty potřebné vitaminy, minerální látky, dostatek bílkovin. Často ta strava bývá /výpadek signálu/ se odbývají může se to smrsknout na nějaký chleba se sýrem. Ale v podstatě ty živiny, které potřebují, vitaminy minerální látky, ty nám tam potom úplně z toho vypadnou.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Uvědomujeme si to? Mluvíme o tom teď my dva ve studiu a poslouchají to mnozí lidé, kteří jsou třeba v tom seniorském věku. Docela se na toto téma dají najít články. Takže člověk se jistým způsobem může připravit. Víme obecně, že něco takového přijde. Ale dokážeme to odhadnout?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Bohužel většinou to ten člověk /výpadek signálu/ náhle. Ta chuť se vytrácí pomalu a postupně. Ty porce se postupně zmenšují. Tím se zmenšuje také objem žaludku. Ti lidé nemají hlad. Co je velmi často také příčinou té ztráty chuti, bývá depresivní ladění často hlavně v téhle té komplikované době, kdy jsou senioři izolovaní a nemají dostatek sociálních kontaktů, nemají dostatek volnočasových aktivit venku na čerstvém vzduchu na sluníčku, tak samozřejmě to depresivní chování výrazně snižuje tu chuť k jídlu. Ti lidé nemají potřebu si něco nachystat. Dalším takovým krizovým bodem může být ztráta životního partnera, kdy třeba hlavně ženy byly zvyklé vařit pro manžela, vařit pro děti, pro vnoučata a najednou mají pocit, že vařit sama pro sebe je zbytečně náročné komplikované a někdy i drahé a vlastně začnou se v té stravě odbývat.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Z toho, co říkáte, pane doktore, vyplývá, že mnohem větším problémem u těch starších lidí je to, že se odbývají a přijímají té potravy méně. Já jsem ve věkové skupině, kde řešíme opačné problémy, kde se neustále snažíme hubnout. Můžete potkat i ty seniory, že naopak přibývají na váze?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Samozřejmě může. Bohužel česká populace patří v celosvětovém měřítku mezi ty populace, které mají jednu z nejvyšších výskyt nadváhy a obezity. Udává se, že je to až 60 % dospělé populace, které trpí nadváhou a obezitou. A bohužel ani senioři nejsou výjimkou. Čili, dá se říct, že té oblasti této specifické věkové kategorie vlastně na jedné straně máme problém s nekvalitní výživou nedostatečnou výživou, ale na druhé straně stejně velký problém s nadbytkem a s obezitou, který potom se ještě komplikuje tím, že u těchto osob už dochází k rozvoji různých kardiometabolických komplikací obezit. Jsou to lidé, kteří nejen trpí obezitou ale také například vysokým krevním tlakem, trpí cukrovkou, nebo-li diabetes mellitus. A nebo třeba mají špatnou hladinu cholesterolu v krvi. Všechny tyto komplikace se potom sčítají a v podstatě zvyšují jejich riziko onemocnění.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Říká na vlnách Českého rozhlasu Olomouc dnešní host Apatyky Dr. Dalibor Pastucha. Výživa seniorů to je naše téma, do kterého samozřejmě můžete promluvit i vy. Můžete zavolat na naši linku 221 555 444 anebo poslat zprávu. O výživě seniorů se bavíme dnes v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc s Dr. Daliborem Pastuchou a pochopitelně prostor v našem vysílání dostáváte i vy. Ptejte se nad to, co vás zajímá. Zavolejte nám na linku 221 555 444. Nemuseli jsme dlouho čekat na prvního volajícího. Už ho máme tady. Dobrý den.
posluchačka
Dobrý den, tady posluchačka Anna. Zdravím pana doktora Pastuchu. Chci se zeptat. Nevím, proč se to tak stává ale stává se mi tak 3× do roka. Já tomu říkám, žravý dny. Já potom tyto dny se nemůžu dojíst. Ale jím všechno dohromady. Sladký mastný kyselý hořký, no všechno. Pořád to míchám. Pořád nejsem jaksi nasycená. Pořád mi něco chybí a pořád hledám potraviny, který bych ještě snědla.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Rozumíme. Já vám hodně rozumím. Na shledanou.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Dobrý den. Já zdravím paní Annu. To určitě se stává každému z nás. Myslím, že z toho vůbec nemusíte být nějak překvapená nebo smutná. Můžete to někdy souviset s psychickou náladou. Někdy lidé třeba když mají větší stres, tak to kompenzují právě přejídáním. Může to souviset třeba s větší fyzickou námahou, která tomu předcházela a také často to může souviset právě nepravidelností jídla. Tím, že to naše tělo v podstatě třeba nějakou dobu před tím má nedostatek energie, vynechá se nějaký jídlo nebo je nějaká nevolnost a potom si vlastně řekne o ten deficit, který vzniknul o tu energii, kterou potřebuje navíc a kompenzuje to tímto přejídáním. Co bych poradil, tak určitě je vždycky dobré jíst v klidu. V sedě po malých porcích a to jídlo si vychutnávat. Neodbývat se třeba tím, že si vezmu jenom jogurt z kelímku ale nachystat si to. Protože nesmíme zapomínat na to, že pro naše tělo jsou důležité všechny smysly. Čili nejenom ten obsah, který přesuneme do žaludku ale také vůně toho jídla, barva a už vlastně ten čas, který strávíme chystáním toho jídla a přípravou, uvolňuje v našem mozku takové příjemné látky. Říká se jim endorfíny a enkefalíny. Ty vyvolají potom takový ten pocit toho toho štěstí, který máme když se dobře najíme. Takže já bych poradil paní Anně, ať se snaží zaměřit na tu pravidelnost jídla, pestrost. Aby si to jídlo udělala hezké a hlavně si vychutnala v klidu, aby to nejedla ve spěchu.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Pane doktore, možná v tom můžeme mít zmatek a je úplně jedno, kolik nám let. Na jedné straně se říká jezte co 3-4 hodiny. Pokud chodíte pozdě spát, klidně si dejte ještě něco o půl desáté. Teď je moderní přerušovaný půst. Takže takovéto 14-16 hodin nejíme a pak na to máme 8-10 hodin, abychom jedli. Někdo nesnídá. Teď se zase říká, není to potřeba. Jiný doktor řekne, snídaně je základ. Jak se zorientovat v tomto, kór když je nám třeba na 60?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Je to velmi těžké. Já sám nevím. Těch informací, které se týkají výživy, je strašná spousta. A dneska bohužel výživa patří mezi oblasti, ke kterým se vyjadřuje spousta lidí z různých odborností a ne vždy to musí být vystudovaní nutriční terapeuti, kteří mají vysokoškolské vzdělání v této oblasti a jsou vlastně nejlepšími zdroji informací. Dneska mnohdy čtete informace, které jsou spíše komerčně draftované různými výrobci nějakých speciálních diet, které doporučují nějaká režimová opatření. A velmi často se k tomu vyjadřují úplní laici, kteří si někde něco přečtou na internetu a všichni víme, že ne všechno, co se dočteme na internetu, musí být pravda. Já tedy vycházím z těch základních doporučení a to je, že by především jídlo mělo být pestré. Mělo by obsahovat pokud možno všechny makronutrienty. To znamená, dostatečné množství kvalitní bílkoviny, sacharidy. Mělo by ale obsahovat také některé tuky, které jsou pro tělo nezbytné. A mělo by mít také dostatek těch mikronutientů. To znamená, především vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a podobně. Jsem zastáncem toho, že jakákoliv radikální dieta, která vynechá některou z těchto složek, dlouhodobě tomu organismu nepřinese ty blahodárné účinky, které bychom chtěli.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Děkuji za tuto odpověď. A už se nám hromadí otázky na našem esemeskovém čísle v Českém rozhlase Olomouc - 723 70 33 51. "Pane doktore, které tuky jsou zdravější s ohledem na cholesterol?"
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak my jsme vlastně teďko končili ten poslední vstup informaci o tucích. Určitě je chybou tuky úplně eliminovat z naší stravy, i když se snaží někteří lidé úplně tuky vyřadit. Je to především proto, že pro naše tělo jsou nezbytné takzvané vitaminy rozpustné v tucích a pro jejich vstřebávání potřebujeme přítomnost aspoň malého množství tuku v té stravě. Také některé takzvané esenciální aminokyseliny jsou pro naše tělo nezbytné a neumíme si je jinak vytvořit než je přijmout potravou. Čili měly by to být především rostlinné tuky. Takzvaně tuky, které obsahují polynenasycené mastné kyseliny jako je například pro studenou kuchyni třeba extra panenský olivový olej a tuky na bázi rostlin. Ale také aminokyseliny obsažené v některých třeba ořechových jádrech a podobně.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Takže hrstku ořechů na svačinu. Výborně.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tuky, kterým bychom se spíš chtěli vyhýbat, jsou potom ty živočišné tuky, které se snažíme v té stravě omezit.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Našla jsem rozdělení toho seniorského věku na rané stáří, které je do 74 let. Vlastní stáří, které je do 89 a potom takzvaná dlouhověkost. Hraje to nějakou roli, co se týče výživy a stravy?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Těch dělení je celá řada. Jiné poněkud dělení požívá Světová zdravotnická organizace WHO. Jsou ta dělení různá. Vycházejí především z takzvaného chronologického věku. To je ten věk, který máme každý ve svém rodném listě, a který bohužel nedokážeme nedokážeme změnit. A z tohoto pohledu té výživy je důležitější, v jakém stavu je ten organismus. Tomu říkáme biologický věk. To znamená, i člověk, který chronologicky má třeba 60 - 70 let, může být aktivní sportovec. Může obden vyběhnout Lysou horu a takovýto člověk bude mít zcela jiné potřeby pro výživu jako člověk, který má třeba 60 nebo i méně, ale je pasivní obézní má hypertenzi diabetes a většinu času tráví doma na gauči.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Jak zjistíme svůj biologický věk?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak biologický věk především vychází z vyšetření. Ten my asi nezjistíme. Ale určitě váš lékař vám v rámci preventivních prohlídek dělá nějaké laboratorní vyšetření. Zjišťuje vaši hladinu cholesterolu, cukru a váš body mass index. Tedy to, jestli jste nebo nejste obézní. To jsou všechno aspekty, které potom se zohledňují v tom biologickém věku.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Dostaneme se k další části našeho povídání hned za chvíli po písničce. Naším hostem v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc je Dr. Dalibor Pastucha z olomoucké ReFit Clinic a my už se těšíme na další vaše posluchačské dotazy. Český rozhlas Olomouc. Čtvrtek mezi desátou a jedenáctou hodinou tradičně Apatyka. Dnes naše téma je výživa seniorů. Povídáme si s Dr. Daliborem Pastuchou a s vámi, protože se ozýváte na esemeskové číslo 723 70 33 51. A také můžete v průběhu celé hodinky volat na linku 221 555 444. Mluvíme o jídle. Dostaneme se i k tekutinám, pane doktore. Proč méně pijeme ve vyšším věku? Proč necítíme žízeň?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Je to obdobné jako s tou chutí k jídlu. Pocit žízně se postupně vytrácí. V podstatě čím déle to tělo vystavujeme dehydrataci, to znamená nedostatku tekutin, tím rychleji ten pocit žízně vyhasne. V podstatě lidé, kteří jsou zvyklí pít jenom na základě toho impulsu, že si tělo řekne o to, že máš žízeň, tak vlastně ty tekutiny úplně omezují. Ono většinou problém s tím začíná hlavně u žen už daleko dříve. Často to souvisí třeba s takovým jako cíleným nepítím, kdy ženy a říkám ženy, protože je to častější problém u nich ale samozřejmě může to být i u mužů, kdy třeba ženy záměrně celé dopoledne nepijí, aby nemusely v práci chodit na toaletu nebo nemusely někde ve městě hledat toaletu. U starších žen potom je to potencováno tím, že častěji dochází k problémům s inkontinencí moče. A ty dámy raději nepijí, protože mají obavu z toho, že dojde k nějaké nepříjemné události. A proto nepijí ale tím vlastně vytrácí ten pocit žízně. Je to samozřejmě velmi škodlivé, protože dochází k zahušťování moči. Vzniká vyšší riziko pro rozvoj ledvinových kamenů, které jsou velmi nepříjemné a také se hůř z těla vypravují jednotlivé metabolity našeho trávení.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Posluchači píší. Tak další dotaz. "Stačila by polévka a rohlík? Děkuji."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak záleží k čemu. Jestli se tazatel ptá třeba na lehkou svačinu, tak možná ano. Ale určitě polévka a rohlík není jídlo, které by mělo vystačit na celý den. Je to jídlo, které není právě s ohledem na to složení ideální. Protože budeme-li brát potaz bílý rohlík z bílého pečiva, tak je to vlastně jenom bílá mouka. A pokud by to byla nějaká polévka ze sáčku, tak je to koncentrát soli a různých konzervačních látek. Čili samozřejmě pokud by to byla nějaká hustá zeleninová polévka třeba s vajíčkem a byl k tomu cereální rohlík, tak by to mohla být prima večeře.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
"Dobrý den. Můj otec má 76 let. V mládí sportoval ale měl sedavé zaměstnání. Teď se občas projde, ale v posledních pěti letech přibral minimálně 15 kilo. Má hodně rád sladké. Nedokáže si ho odpustit. Je dušný, má vysoký tlak a problémy se žaludkem. Jak by měl vypadat jeho jídelníček a k jakému doktorovi ho případně mám vzít? Píše paní Stanislava."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak já děkuju za ten dotaz. Tenhle problém je relativně častý a to nejenom u seniorům. To vídáme velmi často i u mladých sportovců. Například hokejisté, kteří skončí s aktivní přípravou, velmi rychle začnou nabírat na hmotnosti. Je to dáno právě tím, že ten organismus je zvyklý na dlouhodobý a velký energetický výdej při té fyzické námaze. Paní říká, že tatínek těžce pracoval a byl fyzicky aktivní. A v podstatě pokud ten člověk neupraví ten svůj jídelníček a nesníží malinko ten kalorický příjem, anebo nevykompenzuje ten výdej nějakou jinou aktivitou, procházky se psem, jízda na kole, které zvládne i po ukončení té pracovní kariéry, tak dojde k tomu, že se vlastně s velmi rozevřou nůžky mezi tím energetickým příjmem a výdejem a začne se to projevovat ukládáním tuků a rozvojem obezity. V podstatě ten člověk se dostává do takové spirály. Je obézní. Více váží. Pohyb je pro něj daleko náročnější. Rychleji se zadýchá. Tak se hýbe méně. Tím má nižší výdej a více tloustne. A tam je důležité prostě tu spirálu zastavit. Začít alespoň s nějakými mírnými pohybovými aktivitami ale pravidelně a vytrvale. To znamená, procházky, jízda na kole a začít jíst v pravidelných intervalech tak, jak jsme se o tom bavili. Ať už to budou dvou nebo tříhodinové intervaly a menší porce a snažit se do stravy zařazovat co největší množství zeleniny a libové bílkoviny tak, aby se snížil ten kalorický příjem ale množství stravy zůstalo zachováno a ta strava obsahovala všechny ty látky, o kterých jsme již dnes tady hovořili.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Máme tady telefonický dotaz na lince 221 555 444. Dobré dopoledne.
posluchačka
Dobrý den. Tady posluchačka z Prostějova. Chtěla bych se zeptat pana doktora. Jsem 12 let v důchodu. Každý rok, ať dělám manuálně nebo se snažím sportovat všelijak a aktivitu vyvíjí, chodím pěšky i 2-3 km denně a pořád přibírám. Teď jsem se dala na slunečnicový chléb a chia chléb, rohlíky semínkové a tmavé pečivo. Ta váha se mi teď pozastavila, že to mám pořád teď už 4 měsíce stejně. Můžete to mít vliv na tu váhu?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Dobrý den. Tak ono se velmi těžko dá takhle hodnotit jenom z takového stručného přehledu pečiva, které paní jí, protože určitě nejí pouze pečivo ale i její další potraviny. Samozřejmě určitě cereální pečivo je lepší než bílé pečivo. Takže to určitě udělala paní dobře. Na druhou stranu je dneska velmi složité se orientovat na trhu s pečivem a chleby. Řada pečiva je čistě bílá pšeničná mouka, která jenom posypaná nějakými semínky a ten klient má pocit, že konzumuje něco výrazně zdravého. Já bych doporučil spíše se zaměřit nám typ mouky, ze kterého je vyrobeno pečivo. A doporučoval bych preferovat žitný chléb nebo alespoň žitno-pšeničné pečivo. Může také paní vyzkoušet například grahamové pečivo, kornšpie a podobně. Je třeba si dávat pozor někteří výrobci v podstatě matou toho klienta tím, že pečivo je tmavé ale je to proto, že je to dobarvené bílé pšeničné pečivo.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Děkuji za odpověď a naší posluchačce od Prostějova za zavolání. A před písničkou ještě 1 písemný dotaz. "Zdravím pana docenta Pastuchu. Mám dotaz. Mám tchyni 90 roků, která má ráda tučné věci. Koleno, bůček a také dorty a pivo. Stravuje se tak celý život. Mám ji omezovat, když se tímto způsobem dopracovala až k devadesátce? Ptá se posluchačka Věra."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak dobrý den. Zdravím posluchačku Věrku a děkuji za dotaz. Já myslím, že v takovémto věku každá radikální změna není vhodná. To znamená, pokud ten klient, tchyně v tomto případě, se nějakým způsobem dlouhodobě stravuje a nemá žádné přidružené onemocnění jako je diabetes nebo hypercholesterolemie, tak bych asi nějak zásadně ten jídelníček neměnil. Spíše bych se snažil zařadit tam více třeba zeleninových jídel a adekvátně tomu více kalorickému jídlu, o kterém tedy pisatelka hovořila, zařazovat větší pohybové aktivity, aby ten větší příjem se kompenzovat tím výdajem. Co se týká piva, tak bych tchýni určitě jedno malé pivo denně povolil. Protože víme, že alkohol v takto malé dávce působí kardioprotektivně a chrání srdíčko. Takže to bych asi nechal. A co se týká toho tučného jídla, tak bych se možná snažil malinko nahrazovat ty opravdu tučná jídla těmi méně tučnými a ono i koleno může být libový.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Říká Dr. Dalibor Pastucha, host Českého rozhlasu Olomouc. Teď jsme párkrát narazili na obezitu. Hned po další písničce se podíváme na opačný případ, protože se nám ozvala posluchačka, která nemůže přibrat. Jakou radu jí dá pan doktor? Už za chvíli. Zopakuji vám naše kontakty - telefon 221 555 444 a esemeskové číslo 723. 70 33 51. Můžete se zapojovat do povídání s Dr. Daliborem Pastuchou. Bavíme se o výživě seniorů a teď si vyslechneme dotaz na telefonní lince. Dobrý den.
posluchačka
Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat, jaký má pan doktor na pečivo z mraženýho polotovaru. Když si chodím k výživové poradkyni kvůli páteři, protože mi na páteři ubývají svaly a ona se mě na to ptala, jestli ho kupuju. Já jsem říkala, že ne. Ale zajímalo mě, z jakýho důvodu by to bylo špatný?
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Rozumíme dotazu.
posluchačka
Je to každém obchodě. To vlastně člověk nekoupí prakticky žádný pečivo prakticky čerstvé.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Rozumíme dotazu, paní Aničko.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Dobrý den. Je pravda, že obecně potraviny, které jsou takhle opakovaně vystavovány těm tepelným změnám jako je zmražení ohřátí zmražení rozpečetění, tak ztrácejí své výživové hodnoty. Čili z tohohle pohledu bych řekl, že samozřejmě čerstvé pečivo, kváskový poctivě upečený chleba, má lepší složení než to rozpékané. Ale tam kde asi paní nemá výběr a říkala, že v tom obchodě nakupuje mají pouze rozpékané pečivo, tak bych se hlavně spíš zaměřil na ty mouky. Jestli to pšeničné pečivo žitné pečivo. Jestli je to pečivo třeba celozrnné a jaké má složení.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Děkuji za odpověď. Písemný dotaz, který jsem posluchačům slibovala. "Zdravím vás. Měla jsem pásový opar na hlavě. Zhubla jsem 4 kila. Nejde to přibrat. Mám 47 kilo. Je mi 72 let. Děkuji za odpověď, Jiřina."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak dobrý den. Zdravím paní Jiřinu. A určitě se to stává, že po nějakém těžkém infekčním onemocněním ti pacienti redukují svoji hmotnost. Doporučil bych paní Jiřině, aby se hlavně zaměřila, aby právě v té stravě, která už nemusí být v tak velkém množství, jak jsme o tom hovořili v tom prvním vstupu, dbala na to, aby to byly kvalitní potraviny. To znamená, aby to byly opravdu potraviny s vysokým obsahem bílkoviny. Potraviny, které obsahují kvalitní sacharidy. Aby to nesklouzlo k nějakým náhražkám jako jsou polévky ze sáčku, paštiky a podobně. Ale aby dodávala tělu dostatečné množství právě hlavně sacharidů a kvalitní bílkoviny, z kterých to tělo potom může tvořit tu svalovou hmotu.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Co si myslíte o potravinových doplňcích v tomto věku, kdy má člověk pocit, že dožene to, co zanedbal v tom jídle?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Potravinové doplňky by asi byly téma na samostatné povídání. Je to velmi složitý problém. Já bych doporučil především, aby se lidé orientovali mezi tím, jestli se jedná o doplňky stravy anebo registrované léčivo. Pokud se jedná o registrované léčivo, které obsahuje například vitaminy, minerály, hořčík, vápník, tak mají garantováno složení takovéhoto preparátu a mají tedy garantováno, že obsahuje opravdu to, co je uvedeno na obalu. Pokud lidé kupují potravinové doplňky, tak tam si musíme uvědomit, že nemají garantováno složení. Mají pouze garantovanou neškodnost takovéhoto preparátu a pak se může stát, že tam v tom preparátu nemusí být to, co výrobce uvádí anebo nemusí být uvedeno v takovém množství. Čili nechci tady uvádět konkrétní značky vitaminových preparátů. Určitě když se posluchači poradí se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem, tak jim dokáže poradit, které z těchto preparátů jsou léčiva registrovaná s garantovaným složením, a které jsou doplňky stravy.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Další posluchačský dotaz, který zní takto. "Je vejce stejně výživné jako čtvrt kila masa? Děkuji za odpověď."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Přiznám se, že přepočet vajec na kila masa nevím. Ale je pravda, že jsem jednou se setkal s paní primářkou geriatrie, která byla úžasná a velmi jsem ji respektoval. A ta říkala, že u nich na geriatrii doporučují každý den seniorům aspoň jedno vajíčko. Z toho usuzuju, že jedno vajíčko je určitě výživný.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Takže doporučujeme. "Dobrý den. Moje matka jí nepravidelně a velmi málo. Dopoledne si dá třeba jen půl krajíčku chleba a mléko. Oběd jí dovážejí. Ona si ho rozdělí na několik dílů ale večer v kastrůlku vždycky ještě najdu zbytky. Má potíže s chozením. Většinu dne prosedí u televize. Už málo chodí i ven. Co s tím? Ptá se Dáša."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Myslím, že tohle může být zrovna příklad takového toho začarovaného kruhu, o který jsme mluvili. Paní má méně pohybových aktivit. Je doma uzavřená. Nemá chuť k jídlu, proto si snižuje ty porce. Tím pádem tělo dostává méně energie a tudíž nemá ani energii na to, aby šla ven, aby chodila, aby se hýbala. Já bych asi doporučoval hlavně, aby paní s maminkou se snažila trávit co nejvíce času aktivně. Vzít ji třeba ven na procházku. Potom by ta chuť k tomu jídlu se mohla trochu zvýšit a paní by jedla větší porce. A pokud paní je sama doma celý den zavřená a nemá žádný sociální kontakt, tak ani nemá chuť chuť k jídlu. Vlastně nemá důvod si to jídlo připravit a můžete to vést k tomu, že se ty porce postupně snižují. Tím pádem nemá energii k tomu vstát z toho gauče a mít nějaké aktivity.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
"Dobrý den. Ty jídelníčky, které se doporučují, jsou ale plné drahých věcí. Třeba ryby a těstoviny a já jsem to navíc nikdy nejedla. Avokádo rajčata to je teď taky drahé. Jak to máme nakupovat z důchodu? Ptá se posluchačka z Olomouce."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Samozřejmě kvalitní potraviny někdy bývají dražší než potraviny, které obsahují různý náhražky. Určitě kvalitní šunka s vysokým obsahem masa je dražší než například nějaký šunkový salám nebo pizza šunka, která má menší procento bílkoviny ale daleko vyšší obsah sóji mouky a různých náhražek. Je ale třeba si zase uvědomit, že tyto potraviny jsou daleko výživnější. Chci tím říct, že daleko více vás zasytí kolečko kvalitní šunky než 5 koleček nekvalitního salámu. A tam se potom ta cena může už srovnávat. Stejné je to například u pečiva. Když si dáte do dlaně 3 bílé rohlíky a dáte si do dlaně plátek opravdu poctivého žitného chleba, tak ucítíte ten rozdíl, že to žitné pečivo je daleko těžší hutnější a výživnější. Takže ano, souhlasím s tím, že některé zdravé potraviny jsou určitě dražší než ty méně zdravé. Ale když občas nakupuju v obchodě a vidím co lidé dávají do těch košíků a v jakém množství, tak možná by se měli zamyslet nad tím, že nepotřebují 10 levných jogurtů ale třeba si koupit 1 kvalitní tvaroh.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Přiměřeně, přiměřeně - to mě napadlo ze známé české pohádky. To platí v případě cukru i soli ve vyšším věku?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Co se týká cukru a soli tak spíš platí, že méně je více než přiměřeně. A určitě záleží samozřejmě na tom, jak je ten člověk aktivní a jestli má nějaká další onemocnění. Pokud například trpí hypertenzí nebo má nějaké onemocnění ledvin, tak bych to množství soli určitě redukoval více než u běžné populace, která nemá jiné zdravotní problémy. Obdobně je tomu s cukrem. A pokud jsou to pacienti například, kteří mají cukrovku a mají menší pohybovou aktivitu a jsou obézní, tak je zapotřebí ty cukry hlídat daleko více v té stravě než aktivní zdraví lidé, kteří mají dostatečnou pohybovou aktivitu. Každopádně je vhodné hledat spíše škroby, polysacharidy, které obsahují kvalitnější cukry než ty jednoduché cukry, které potom více zvyšují hmotnost a vedou k rozvoji obezity.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Spoustu důležitých informací dostáváme od našeho dnešního hosta ve studiu Českého rozhlasu Olomouc, Dr. Dalibora Pastuchy. Bavíme se o výživě seniorů a bavit určitě budeme i za chvíli. Přejeme hezké dopoledne při poslechu Českého rozhlasu Olomouc. V Apatyce se bavíme o výživě seniorů s Dr. Daliborem Pastuchovou a také s vámi. Stále se ještě můžete ozývat na telefonní linku 221 555 444, anebo nám psát na esemeskové číslo 723 70 33 51. "Moje tchyně má kardiostimulátor, vyšší tlak, cukrovku. Občas se stane, že se motá. Jejím oblíbeným jídlem jsou polévky ze sáčku, paštiky a škvarky, které si dělá sama. Nedokážu ji vysvětlit, že špatně je jí i proto, že jít takové věci. Její první jídlo po ránu to je právě ta polévka ze sáčku. Stydím se, když pak má jít na kontrolu ke své lékařce ale nedá si říct." Píše posluchačka od Šumperka.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak to samozřejmě je příklad právě velmi špatného způsobu stravování. A já chápu, že pro posluchačku musí být velmi těžké změnit ztrácí návyky ještě vlastní maminky. Ono převychovávat rodiče je opravdu těžké. Vím o čem hovořím. Ale právě tahle ta složení té stravy, které posluchačka uvádí, může být příčinou mnoha problémů, které souvisí s tím motáním. Paní se může dostávat do hypoglikemických stavů v důsledku nepravidelného jídla. Uváděla, že je diabetička, které mohou se právě projejovat těmi závratěmi. Na druhou stranu paní je také hypertonička a má vlastně stravu bohatou právě na živočišné tuky škvarky a podobně. Čili je otázka, jaký je její cholesterol. Určitě by bylo dobré zkoušet mamince třeba připravit nějaké jídlo. A možná, když ho nebude muset chystat a bude ho mít nachystané a za chutná jí, tak třeba jí převést na některé zdravější formy. Každopádně u diabetiků je největší důraz kladený právě na pravidelnost jídel, aby nedocházelo k tomu kolísání mezi stavy s vysokou hladinou cukru, kterým říkáme hyperglykemie a hypoglykemie, kdy tělo má nedostatek cukru. Tohle to kolísání se může projevovat různými zdravotními komplikacemi.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Další dotaz takto nebo možná jenom ohlas. "Poslouchám pana doktora. Já dneska budu mít dobrý vývar z kuřete a ledový salát. Jinak vařím. Nikdy se neobývám. Peču ke kafíčku." Děkuje posluchačka Hana.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak to asi není ani tak dotaz jako výzva o pochvalu. Určitě myslím, že můžeme posluchačku pochválit. Každopádně by bylo bezvadný, kdyby do toho vývaru přidala trochu toho kuřecího masíčka a nějakou zeleninu. A tím myslím, že by to bylo všechno v pořádku.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
A já za Český rozhlas Olomouc děkuji, že jste se s námi podělila. "Dobrý den. Moje matka prodělala rakovinu prsu. Je po operaci. Nemá chuť k jídlu. Musíme ji nutit. Co by bylo vhodné jí dávat v takovém stavu? Má 66 let."
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
U onkologických pacientů bývá právě ztráta chuti k jídlu velmi intenzivním problémem. A určitě bych asi v tomto případě doporučil vyhledat nějakou nutriční terapeutku. Nevím, odkud posluchačka je ale například ve Fakultní nemocnici v Olomouci na oddělení klinické výživy by ji určitě poradili, protože někdy je v těchto případech nutné sáhnout po takzvaném sipingu, čili přípravcích, které se podávají jako náhražka stravy tak, aby ten člověk neměl velké váhové úbytky. Čili v tomto případě bych určitě doporučil konzultovat s odborníkem.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Máme tady posluchačský dotaz v Českém rozhlase Olomouc. Dobrý den.
posluchačka
Dobrý den. Tady je Marie ze Štěpánova. Já jsem to vyřešila tak. Já mám teďka v květnu 83 let. Taky jsem si vařila sama, co mi, jak jste to říkali, chutnalo. Teď čtvrtý měsíc chodím nebo vozí mi z jídelny ze Žerotína obědy. A řeknu vám, velice jsem spokojená a hrozně mi od nich chutná. Moc jim za to děkuji, moc.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
My děkujeme za zavolání, paní Marie. Tak to řeší asi celá řada seniorů, že si nechávají dovážet obědy.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak já paní Marii přeju všechno nejlepší k narozeninám, protože to už má příští týden. Tak to je úžasný věk. Takže gratuluju. A myslím si, že to vyřešila velmi dobře a v Žerotíně určitě mají radost, že paní chutná.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Myslí na to v těch jídelnách, jaké o tom máte informace, pane doktore, že je to právě strava pro vyšší věkovou skupinu?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Já bych asi nerad paušalizoval. Určitě jsou jídelny, které vaří lépe a jsou jídelny, které vaří hůře. Ale myslím si, že vždycky je lepší, když ten senior si raději objedná jídlo z nějaký jídelny nebo rozvážkové služby, než kdyby nejedl vůbec nebo se odbyl opravdu nějakým polotovarem nebo nekvalitním jídlem. Čili já tohle doporučuju a myslím si, že pro ty seniory je to velká pomoc.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Do oběda nám zbývá, dejme tomu, hodinka. Tak co byste tak doporučil našim posluchačům, že by si mohli zdravě dneska dát?
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Tak já bych doporučil nějaký vyvážený talíř. Pod pojmem vyvážený talíř si představu jídlo, které bude z jedné třetiny obsahovat kvalitní bílkovinu. Z jedné třetiny zeleninu a z jedné třetiny tam bude nějaká sacharidové příloha. Čili může to být například nějaká grilovaná ryba. K tomu zeleninová obloha a malé množství vařených brambor. Nebo například nějaký kuskus se zeleninou a s kuřecím masíčkem.
Dita VOJNAROVÁ, moderátorka
Necháme se inspirovat. Ano, mně to okamžitě začalo dokonce ozývat. O tom dnes bylo také naše povídání s Dr. Daliborem Pastuchovou z olomoucké ReFit Clinic, který byl hostem Apatyky Českého rozhlasu Olomouc a Dity Vojnarové. Bavili jsme se o výživě seniorů. Tak dobrou chuť. Děkujeme za návštěvu a na slyšenou.
Dalibor PASTUCHA, ReFit Clinic
Já mockrát děkuju. Na shledanou.