Zpozorněte, když se senior ztrácí před očima
Podvýživu nejčastěji způsobuje nedostatečný přísun základních živin nebo jejich nízká kvalita či pestrost stravy. Nejohroženější skupinou jsou senioři, onkologičtí pacienti nebo chronicky nemocní lidé, jejichž nutriční potřeby se liší od zdravého člověka. Podvýživa může mít různé příčiny, někdy jde o samotný nedostatek denního příjmu potravy, v jiných případech o zvýšené nároky organismu na energii a bílkoviny, například během onemocnění. Dlouhodobá podvýživa vede ke změnám fyzického a psychického stavu Podvýživa je v České republice rozšířena více, než se může na první pohled zdát. Data z demografických studií ukazují, že malnutricí může být v České republice ohrožen až jeden ze tří seniorů žijících doma. Osvětě v této oblasti se u příležitosti Světového dne výživy věnuje značka Nutricia spadající pod společnost Danone. Vzhledem k riziku podvýživy u seniorů je základem jejich sledování pravidelná kontrola váhy, ideálně jednou měsíčně. Vyhodnocení lékařem by mělo probíhat nejméně jednou ročně během pravidelné prohlídky. S rostoucím věkem se totiž mění vztah člověka k výživě...