Zajdu k vám domů, telefonuje starším lidem falešný lékař

04.02.2014 16:57

Lidem na Blanensku telefonuje muž, který jim nabízí rehabilitace u nich doma. Lže, protože se vydává za zaměstnance nemocnic.  

Blanensko OE Lidé na Blanensku si musí dát pozor. Do domovů a hlavně peněženek se jim chce dostat údajný lékař, který se vydává za zaměstnance jedné z nemocnic.
První pokusy o domluvení soukromé schůzky se začaly objevovat minulý týden na Boskovicku. "Zaznamenali jsme několik informací o podezřelých telefonátech. Po konkrétní stížnosti jedné pacientky jsme to oznámili policii. Ta se tím teď zabývá," řekl ředitel boskovické nemocnice Rostislav Verner.
Muž, který se představil jako lékař Pavel Richtr, nabízel odbornou péči za asistence své zdravotní sestry v domácnostech. "Lákal hlavně na různé druhy rehabilitačních služeb s možností koupě speciálních mastí. Oslovoval zejména pacienty důchodového věku," upřesnil Verner.
Člověk pod stejným jménem obvolává i lidi z Blanska a okolí. "Vedení nemocnice se o tom dozvědělo od zaměstnanců a lékařů, kterým si zhruba v posledním týdnu stěžovalo stále víc pacientů," oznámila mluvčí blanenské nemocnice Kateřina Ostrá.
Co přesně svým jednáním domnělý lékař sleduje, vedení nemocnice jen odhaduje. "Jisté je, že se chce dostat k důvěřivým lidem domů, kde má léčebné procedury údajně provádět. Možná se bude snažit z nich jen vylákat peníze za pochybné léčivo, ale třeba využije pohostinnosti ke krádeži," míní mluvčí blanenské nemocnice. Lidé, kterým se Richtr ozve, mají podle ní ihned volat linku 156 nebo 158. "Zatím žádné oznámení v tomto případu neevidujeme. O možných pokusech o podvod jsme se dozvěděli z blanenské nemocnice," poznamenal ředitel městské policie Martin Lepka.

Hledají svědky

Blanenské nemocnici vadí, že se Richtr vydává za jednoho z jejích lékařů. "Hlavně hazarduje s důvěrou pacientů. Jsme připraveni se bránit právní cestou," oznámila ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.
Blanenská nemocnice chystá trestní oznámení na neznámého pachatele. "Potřebujeme svědectví lidí, které podvodník oslovil. Budeme rádi za jakoukoli pomoc z jejich strany, bez ní toho moc dělat nemůžeme," uvedla ředitelka.
Zveřejněním konkrétních informací chce nemocnice hlavně chránit pacienty. "Dá se předpokládat, že se muž rozhodne pro změnu jména. Proto apelujeme na obyvatele, aby každé podobné nabídce nedůvěřovali. Blanenská nemocnice žádné podomní služby rozhodně neposkytuje," zdůraznila Ostrá.
Oznámení z Boskovicka už policie částečně vyřešila. "Podařilo se nám zjistit, kdo konkrétně služby nabízel, ale nakonec jsme na případu neshledali nic protiprávního. Lidi totiž prý v telefonu upozorňoval na to, že se jedná o dobrovolnou a státem nehrazenou službu," konstatovala policejní mluvčí Iva Šebková.

Klíčová slova: