Internetová šikana vyhání hluchou naději

04.02.2014 16:57

Toužila stát se první neslyšící poslankyní Spolkového sněmu, avšak z velkého snu možná zůstane jen trpká pachuť. Pirátka Julia Probstová (31) oznámila, že z politiky nejspíš vycouvá. Kvůli posměškům, jimž musí čelit.  

"Rozhodla jsem se, že se pravděpodobně stáhnu ze všeho, na čem mi tolik záleželo," napsala na Twitteru.
Němci si ji přitom oblíbili ještě před tím, než se dala na politiku. Fotbalová fanatička se proslavila při mistrovství světa v roce 2010 v Jihoafrické republice. Tisícům čtenářů svého blogu a na Twitteru pod jménem Pastva pro oči sdělovala vše, co mikrofony nedokázaly zachytit. Jako přebornice v odčítání ze rtů rozeznala, co na sebe hráči křičí i jak se trenér Joachim Löw rozčiluje. Piráti ve spolkové zemi Bádensko Württembersko ji vynesli na třetí místo kandidátky pro volby do Spolkového sněmu na podzim 2013. Média ji svorně označovala za jednu z největších pirátských nadějí.

Nevzdávej to!

Pak se nechala přemluvit a vystoupila v diskusním pořadu televize ZDF Login. Nepoužívala posunkovou řeč, mluvila. Reakce snesla srovnání s úderem do tváře. "Jediné, co jí mohu doporučit, je, aby už držela klapačku," zněl jeden z internetových komentářů jejího projevu. "Jestli má trochu rozumu, tak zmlkne, jinak se jí budou všichni smát," přidal se další.
Okamžitě se zdvihly i hlasy na její podporu.
Deník Die Welt se dokonce odhodlal k nezvyklému kroku. "Julio Probstová, nenech si sebrat odvahu a pokračuj!" vybídl ji v úvodníku.

---

Švédové dopadli ještě hůř * V červnu 2009, tři roky po založení, získali švédští Piráti jako vůbec první ve volbách nad pět procent hlasů – sedm procent jim zajistilo dvě křesla v Evropském parlamentu; * podle tehdejšího předsedy Ricka Falkvinga dokázali svými tématy – například postojem k zákonu o odposlechu či voláním po otevřenosti – oslovit veřejnost; * dnes se jejich podpora pohybuje kolem jednoho procenta; * podle vlastních údajů mají 8600 členů, přičemž v nejlepších časech to bylo přes 40 tisíc; * teprve letos se seriózně začali zabývat tématy jako školství, sociální stát, veřejné finance, neutralita země; * etablované strany se velmi rychle poučily – zaměřují se na mladé lidi a na internetu jsou jako doma. Zdroj: Süddeutsche Zeitung

O autorovi: Připravil Vladimír Plesník, Berlín

Klíčová slova: