Paralympionik pomohl hendikepovaným

04.02.2014 16:57

 Hendikepovaní studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Jindřichově Hradci se zásluhou paralympijského medailisty Jana Povýšila dočkali nového výtahu s plošinou. 

Na žádost Nadace ČEZ, aby vrátil do hry některou z neschválených žádostí, doporučil právě jindřichohradeckou školu. Nadace ČEZ pak výstavbu potřebného výtahu podpořila částkou 450 tisíc korun.

Ve středu si už čtyři hendikepovaní studenti mohli za přítomnosti úspěšného paralympionika výtah vyzkoušet.
Třicetiletý plavec, který si z posledních čtyř paralympiád přivezl dohromady pět bronzových medailí, pak se studenty besedoval nad tématem, jak mu zranění změnilo život a že úspěchu lze dosáhnout i se zdravotním postižením.
"Pomohlo mi, že jsem se rychle po zranění vrátil do školy. Měl jsem výborné spolužáky i učitele, kteří mě mezi sebe vzali bez předsudků. Totéž přeji i zdejším studentům," podotkl Povýšil.

Zkvalitníme jim výuku

Karel Chalupa, ředitel školy, kterou navštěvuje 512 žáků, mezi nimi i čtyři zdravotně postižení, Právu pak řekl, že o odstranění překážek ztěžujících pohyb zdravotně postiženým žákům škola usilovala už několik let. Ti mohli v minulosti využívat jen rampu a nájezdní plošinu u zadního vchodu z parkoviště školy.
Jejich další pohyb byl omezen pouze na prvé patro, což kladlo velké nároky na organizaci výuky a kombinaci rozvrhů hodin jednotlivých tříd.
"S novým výtahem můžeme žákům se zdravotním postižením zpřístupnit všechny odborné a specializované učebny a zkvalitnit tak jejich výuku. V následujících školních letech předpokládáme, že počet hendikepovaných studentů přibude," zdůraznil ředitel.
Nové zařízení využijí nejen žáci na invalidním vozíku, ale také nevidomí či studenti a zaměstnanci školy s jinými kompenzačními pomůckami. Jednoduché ovládání zajišťují velkoplošné ovladače s plastickými znaky.

Přenášeli mě i několikrát za den

"Výtah je pro mě moc důležitý. Dosud, abych se dostal do tříd ve vyšším patře, tak mi museli pomáhat kamarádi. I pro ně to nebylo zrovna snadné, protože mě přenášeli i několikrát za den. Díky výtahu se teď můžu na naší škole pohybovat bez pomoci," spokojeně konstatoval student třetího ročníku Adam Juna.
Manažer Nadace ČEZ Ondřej Šuch připomněl, že za nejdůležitější nadace považuje pomáhat mladým lidem s tělesným postižením, aby se mohli začlenit mezi ostatní studenty a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním.

---

Měl jsem výborné spolužáky i učitele Jan Povýiil

Foto: Adam Juna si nový výtah vyzkoušel jako první.
Foto Marek Sviták

Mutace - Právo - region Čechy

Klíčová slova: