Pojišťovny rozjíždějí experiment: část léků budou výrobci dotovat

04.02.2014 16:57

Čeští pacienti si velmi brzy sáhnou na nejmodernější léky, třebaže na ně nejsou peníze.
Zdravotní pojišťovny dohodly, že používání novinek začnou dotovat samotné farmaceutické firmy a už s nimi kvůli tomu sepisují i speciální smlouvy.

Prvním takovým přípravkem, který vyjednalo šest menších zaměstnaneckých pojišťoven, bude lék na problémy s chůzí pro lidi s roztroušenou sklerózou. Lékaři ho budou nasazovat všem, kteří v důsledku vážné nemoci neudělají bez odpočinku dostatečný počet kroků, firma Biogen Idec jim ale na každého takového pacienta přispěje.  
"Je to forma sdíleného rizika. My už víme, že jde o bezpečný lék, který funguje, potřebujeme ale ověřit, jestli se vyplatí, a do toho ověřování půjdeme společně s výrobcem," popsala HN Radka Brichcínová, vedoucí lékového oddělení v Oborové zdravotní pojišťovně.
Nejde však o ojedinělý případ. Farmaceutické firmy se začínají ozývat s podobnými nabídkami na několikaleté dotace či slevy také v oblasti neurologie nebo onkologie.
"Teď už máme uzavřené dvě takové smlouvy a případů bude do budoucna nepochybně dál přibývat," potvrzuje Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Pokaždé jde přitom o lék, jehož užívání vychází pro jednoho pacienta na statisíce korun ročně. Jenže právě to výrobce na celém projektu nejvíce táhne: Když začali před lety podobným způsobem spolupracovat s pojišťovnami třeba v Belgii, jejich lék se rázem dostal k mnohem více pacientům.
"Funguje to i jinde v Evropě – farmaceutická společnost dá slevu, výměnou za to ale zvýší dostupnost celé léčby a to se nakonec z dlouhodobého hlediska vyplatí všem," popisuje Jakub Dvořáček, šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, která sdružuje většinu výrobců drahých léků v Česku.
strana 5

---

Teď už máme uzavřené dvě takové smlouvy a případů bude do budoucna nepochybně dál přibývat. Jiří Rod mluvčí VZP

O autorovi: Michaela Mužíková, michaela.muzikova@economia.cz

Klíčová slova: