Cukrovka se pacientům na konci roku prodražuje

04.02.2014 17:04

PRAHA Konec roku znamená pro řadu diabetiků pořádný průvan v peněžence. Revizní lékaři zdravotních pojišťoven jim totiž oznámí, že vyčerpali svůj limit na zdravotnický materiál, jako jsou proužky do glukometru nebo kanyly na zavádění inzulinu.  

"Paradoxní je, že tím, že syna pečlivě hlídám, tak to znamená, že dřív vyčerpám proužky na zjišťování hladiny cukru v krvi nebo právě kanyly, a tak jsem doplácela dva tisíce ze svého," stěžuje si matka osmiletého cukrovkáře Petra Iskrová.
Ukazuje tak na slabost systému. I podle nového průzkumu občanského sdružení aktivních diabetiků Diaktiv 54 procentům nemocných nejvíc vadí byrokracie v přístupu ke zdravotnickým pomůckám, které nutně potřebují.
"Současný stav v podstatě nejvíc postihuje ty zodpovědné pacienty," říká Kateřina Štechová, diabetoložka z pražské Fakultní nemocnice Motol. "Hladina krevního cukru reaguje na nejrůznější podněty, jako je fyzická aktivita, jídlo a další. Každý diabetolog proto pacientům radí dbát na důsledné měření glykemie, aby si udržel hladinu cukru v bezpečných mezích, a k tomu pacient nutně potřebuje zdravotnický materiál," dodává lékařka.
I když doktoři předepíší cukrovkáři další balení kanyl nebo testovacích proužků, pojišťovny je odmítnou pacientovi dát, pokud překročil svůj limit.
Vlastimil Milata ze sdružení Diaktiv proto říká, že je nepřípustné, aby byli pojišťovnami potrestáni právě ti pacienti, kteří se ke svému zdraví chovají zodpovědně. "Náš průzkum ukázal, že jde o rozsáhlý problém, a budeme chtít apelovat na pojišťovny, aby se situace vrátila do normálu," říká.
Jenomže zdravotní pojišťovny se brání, že jen dodržují příslušné vyhlášky. A ty říkají, že například kanyla na inzulin by měla diabetikovi stačit jedna na tři dny.
"Problém je, že nestačí. Když chce člověk aktivně žít a jít třeba do bazénu, musí ji vyměnit, a tím pádem už se nevejdeme do limitu," kroutí hlavou matka diabetika Petra Iskrová. Dobrá léčba přitom oddaluje vznik komplikací, které se pak draze léčí. Právě Česko patří mezi země s vysokým počtem cukrovkářů, což souvisí s našimi stravovacími návyky.

---

FAKTA Drahá choroba V Česku se léčí s cukrovkou 800 tisíc lidí. Pojišťovny za léčbu ročně vydají 20 miliard korun. 60 procent nákladů činí léčba komplikací spojených s chorobou v nemocnici, 20 procent dělají náklady na léky, jako je inzulin, a až 15 procent stojí léčení přidružených komplikací, jako je vysoký tlak. Léčba průměrného cukrovkáře tak přijde na 25 tisíc korun.

Klíčová slova: