Svitavy jdou vstříc postiženým, město bude bez bariér

04.02.2014 17:04

Svitavy – Svitavští radní mají zpracovaný projekt na bezbariérovou úpravu města. S dotací opraví kilometry chodníků.  

Radní chtějí pokračovat v bezbariérových úpravách města. Připravili projekt a žádají o dotaci. 

Ještě v lednu podají radní projekt na bezbariérové trasy ve městě. Chtějí opravit nebo kompletně vyměnit povrchy téměř tří kilometrů chodníků. "Zpracovali jsme analýzu komunikací, především chodníků na bezbariérovost. Národní výbor Svazu tělesně postižených doporučil Svitavy jako město bez bariér k financování úprav," potvrdil místostarosta Svitav Pavel Čížek.
Chodníky i škola

Podle starosty Davida Šimka z projektu opraví povrchy v centru města, a to od ulice Riegrova, přes Sokolovskou, náměstí T. G. Masaryka, dále od úřadu až na ulici Richarda Kloudy, Dimitrovovu i část autobusového nádraží až po přechod. Úpravám by se nemělo vyhnout ani Malé náměstí a prostory kolem finančního úřadu.

Kromě chodníků mají v plánu i přístupy do veřejných budov. "Zpracovali jsme dokumentaci na řešení jediné základní školy, která by mohla sloužit jako bezbariérová. Už při zateplování Základní školy Felberova jsme nechali upravit vstupy pro přístupové rampy v přední i zadní části budovy. Máme zpracované podklady i na vnitřní výtah," informoval místostarosta. Pokud se městu podaří získat dotaci, pak by mohlo upravit také prostor před školou včetně sportoviště u domu s pečovatelskou službou. Studii mají radní připravenou. Podle Pavla Čížka chtějí se dále věnovat i regeneraci veřejných prostor v okolí školy.

První fázi bezbariérových úprav už má město za sebou. Bezbariérové přístupy jsou u úřadů, na T. G. Masaryka mají pro vozíčkáře upravené i toalety. V muzeu funguje výtah pro tělesně postižené."

URL| http://www.denik.cz/pardubicky-kraj/svitavy-jdou-vstric-postizenym-20130...

Klíčová slova: