Ochrnula kvůli antikoncepci. Tak žaluje výrobce léku

04.02.2014 17:04

Hormonální antikoncepce je nebezpečnější, než se zdá. Ve Francii už desítky žen kvůli pilulkám skončily v invalidním důchodu, jedna zemřela. Ohroženy mohou být i Češky, varují odborníci. Osvěta o rizicích antikoncepce je podle nich nedostatečná.  

PRAHA Nikdy neměly mladé ženy takovou svobodu rozhodnout se, kdy budou mít dítě, jako mají dnes. A také jich nikdy tolik nekončilo postižených nebo s mrtvicí ve dvaceti letech. I to je daň za svobodu.  
Pětadvacetiletá Marion Laratová ve Francii svým příběhem, který otiskl před pár dny deník Le Monde, vyděsila tisíce žen. A právem.
Je to příběh o nadějné studentce, která vždy patřila k těm výborným, takže se dostala na nejlepší obchodní školu. Zamilovala se a začala brát antikoncepci. Jenže po třech měsících bylo po všem. Přišla mrtvice a ona ochrnula na půl těla. Nemůže používat pravou ruku, má za sebou devět operací, měsíce rehabilitace, a přesto už nikdy nebude ženou, kterou byla. Je invalidní důchodkyní. Vyšetření prokázala, že trpí takzvanou leidenskou mutací, tedy nemocí, při níž je vyloučeno brát hormonální antikoncepci kvůli poruše srážlivosti krve.
Aby se totéž, co jí, nestávalo dalším ženám, rozhodla se podat žalobu. Poté, co celý příběh zveřejnily noviny, se jejím advokátům ozvaly desítky dalších žen, které užívaly antikoncepci a jsou podobně zmrzačené. Jedna z dívek mrtvici nepřežila. Všechny mají doživotní handicap. Právníci tak mají zdokumentované případy tří desítek žen, které žalují čtyři největší výrobce antikoncepčních pilulek.
Francie už v reakci na to zastavila proplácení nejmodernějších pilulek třetí a čtvrté generace. "To jsou ty, které mají vylepšenou složku s hormonem gestagenem, ale neznamená to, že by byly pro ženy s poruchami srážlivosti krve bezpečnější," vysvětluje Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.
U nás zatím není známa žádná podobná žaloba a podle Dvořáka se ani nedá čekat. "Pozitiva antikoncepce pro většinu žen převažují, patří mezi ně i snížení rizika některých druhů rakoviny, třeba prsu. A ženy to vědí," říká gynekolog.
"Málo se ale ví, že antikoncepce je životu nebezpečná i pro kuřačky a ty, které mají už pětatřicátiny za sebou," říká neurolog Jiří Neumann. Podle něj by stačilo, kdyby gynekologové i ženy víc přemýšleli, než se vypíše recept. "A taky je důležité, aby i náctileté dívky věděly, protože lékaře to mnohdy u mladých žen nenapadne, že když berou pilulky a začne je brnět ruka, poklesne jim koutek úst, mají potíže s mluvením, může jít o mrtvici a měly by se do čtyř hodin dostat do specializovaného centra," říká neurolog.

---

FAKTA
Antikoncepce

- Hormonální antikoncepční pilulka oslavila 50. výročí vzniku. * Dnes ženy užívají již 3. a 4. generaci pilulek: ty mají vylepšenou složku s hormonem gestagenem, mají na tělo příznivější účinky, například nezadržují vodu v těle. * 10 procent žen v Česku však má vážnou poruchu srážlivosti krve, tzv. leidenskou mutaci, pro ně jsou pilulky smrtelným nebezpečím.

O autorovi: Lenka Petrášová, s přispěním Kateřiny Koubové

Klíčová slova: