Změny ve zdravotnictví

04.02.2014 17:04

Helena DOHNALOVÁ, moderátorka:
Pacienty i zdravotníky čeká v letošním roce několik zásadních změn. K těm pozitivním patří jistě garance čekacích dob na operace. Velké starosti ale zdravotníkům dělá zvýšení daně z přidané hodnoty. To totiž zdražuje nejen zdravotnický materiál.  

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka: 
Nemocnice už ví, že zvýšená daň z přidané hodnoty zvýší jejich náklady v řádech milionů. Hejtman Novák ale pacientům vzkazuje.

Jaroslav NOVÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ČSSD/:
Kraj deklaruje, že podpora zdravotnictví je jeho prioritou, nedojde v žádném případě k omezení rozsahu péče v žádném z krajských zdravotnických zařízení.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
Od státu pak pacienti dostali od nového roku dárek v podobě záruky čekacích dob na 13 vybraných zákroků. Nový kolenní a kyčelní kloub by měl každý dostat max. do roka. Artroskopické vyšetření maximálně za dva měsíce. A stejně dlouho by měl pacient maximálně čekat na angiografii. 10týdenní čekací doba platí pro echokardiografiii. Šedý zákal vám musí odstranit do 30 týdnů. Do měsíce stát garantuje endoskopické vyšetření. Na denzitometrii máte nárok do 4 měsíců. U sonografie je stanovená doba 2 týdny. Vyšetření na počítačovém tomografu musí být do 3 týdnů. Na magnetické rezonanci do pěti. Mamografii byste měli podstoupit maximálně do 6 týdnů. A na zahájení biologické léčby roztroušené sklerózy máte nárok do měsíce. Lékaři se obávají, že státem garantovaný rok u nových kloubů bude asi největší problém.

Petr KOZÁK, primář ortopedie, Nemocnice Frýdek-Místek:
Přibývají nám akutní indikace k operacím, a to hlavně kyčelním, a to tak dvě v průměru týdně. Může se tím narušit plánovaný operační program a prodloužit doba.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
Frýdeckomístečtí ortopedi museli totální endoprotézu kyčle dělat i letos na Silvestra.

Zdeněk ČERVENKA, pacient:
Koleno trochu je vachrlaté, zakopnul jsem, jak byl ten led, a spadl jsem.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
Právě frýdecko-místecká nemocnice jako první v kraji zveřejnila, za kolik bude zdravotním pojišťovnám vybrané zákroky účtovat. Jen namátkou Nové koleno bude za 80 350 Kč, standardní cementovaná kyčel za 55 050 Kč.

Miroslav PŘÁDKA, ředitel, Nemocnice Frýdek-Místek:
Určitě cenově nepůjdeme výše a všichni si mohou vyhodnotit, zda to je či není výhodné. Osobně se domnívám, že oproti předchozímu období to výhodnější je významně.

Hana BURYOVÁ, pověřená vedoucí odboru zdravotnictví, MS kraj:
S ostatními řediteli bude vedení kraje jednat o podobném, možná stejném postupu.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
Po dobrých zprávách ale jedna špatná, VZP zatím vůbec neví a v nejbližších dnech ani vědět nebude, kolik zákroků jednotlivých nemocnicím bude schopná zaplatit.

Michal VOJÁČEK, VZP Ostrava:
Budeme chtít mít cenové nabídky od všech zařízení a teprve potom budeme rozhodovat, v jaké výši a v jakých počtech budou kontrakty uzavřeny.

Iva BARTOŇOVÁ, redaktorka:
Nemocnicím a hlavně pacientům tedy v tuto chvíli zbývá jediné, čekat a zároveň věřit, že vše, co stát na začátku roku slíbil, bude platit i v prosinci.

Klíčová slova: