Poradenská linka pro těžce nemocné a jejich blízké

04.02.2014 17:04

V Novém Strašecí působí již několik let Nadační fond Umění doprovázet, který podporuje hospice a hospicová hnutí v ČR. Hospice jsou nestátní zdravotnická zařízení, která pomáhají nemocným a jejich blízkým v poslední fázi jejich života. A to jak tlumit bolest, tak i ve věcech sociálních.  

O hospicech a vůbec jejich činnosti veřejnost nemá velké ponětí, neví, jak řešit situaci svých blízkých, kteří onemocní onkologickým onemocněním. Co dál, jak mají postupovat, musí takový člověk skončit v nemocnici? Nejsou jiné alternativy? Proto padlo rozhodnutí založit telefonickou poradenskou linku, na které slouží odborní pracovníci mající zkušenosti s paliativní péčí a onkologickým onemocněním. Jedná se o poradenství, které je registrováno pod Krajským úřadem Středočeského kraje. Sídlo má nadační fond v Novém Strašecí, ale působnost této poradenské linky je po celé ČR.  

Poradenství pro nemocné, jejich rodiny a blízké

Poradna poskytuje sociální a odborné poradenství pro terminálně nemocné, jejich rodiny a blízké.
Poradenství je určeno těžce nemocným lidem, kteří se ocitli v situaci, kdy jejich onemocnění již nereaguje na léčbu kurativní (byly vyčerpány všechny možnosti vedoucí k vyléčení) a nastupuje léčba paliativní, hospicová.
Poradna poskytuje služby telefonicky v níže uvedených úředních hodinách. Uživatelům poskytuje konzultace také formou elektronickou a osobní. Termín osobní konzultace je třeba vždy domluvit na telefonní lince – 604 414 346.
E­mail: poradna@umenidoprovazet.cz Kancelář – poradna: Havlíčkova 1055, 271 01 Nové Strašecí Úřední hodiny : PO: 8:00 – 12:00, ST: 14:00 – 18:00 PÁ: 8:00 – 12:00 Poradna nabízí informace: – těžce nemocným, – jejich rodinným příslušníkům a blízkým,
– profesionálům ze zdravotních a sociálních služeb, obcí, státní správy.
Dále poskytuje: ­ informace z oblasti hospicové a paliativní péče – co je hospic, jaké služby poskytuje a jak nemocným pomáhá, pro koho je hospic určen, jak požádat o přijetí, kontakty na hospicové služby v regionech ČR,
­ podporu nemocným, jejich rodinám a blízkým (pečujícím), ­ informace o návazných zdravotně sociálních službách vhodných pro terminálně nemocné (možnosti setrvání nemocného v domácím prostředí za podpory terénních sociálních služeb, nárok na státní sociální dávky a příspěvky v nepříznivé sociální situaci nemocného, zprostředkování kontaktů na půjčovny kompenzačních pomůcek, zprostředkování psychologické a duchovní pomoci), ­ poradenství je poskytováno zdarma a anonymně uživatelům z celé České republiky.

Poskytovatel služby

NF Umění doprovázet č. tel.: 739 227 306 info@umenidoprovazet.cz www.umenidoprovazet.cz
Poradnu založil Nadační fond Umění doprovázet, který podporuje hospicovou paliativní péči v České republice již sedmým rokem. Jedná se o registrovanou sociální službu podle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách, která je personálně zajištěna dvěma odbornými pracovnicemi.
"I přes sedmnáctileté působení hospiců v České republice není naše veřejnost stále dostatečně informována o možnostech paliativní péče a její dostupnosti. Opakovaně se setkávám s případy, kdy se potřební o hospicové péči dozvěděli pozdě, či s těmi, jenž jsou v terminálním stadiu nemoci hospitalizováni v neadekvátním zařízení (např. na akutních lůžkách či v léčebnách dlouhodobě nemocných), nebo jsou v těchto zařízeních a přitom by mohli využívat domácí hospicovou péči", říká zakladatelka fondu Hana Haráková.
"Myslím, že celou situaci nejlépe vystihuje skutečnost, že v naší zemi zemře ročně téměř 30 tisíc lidí na nádorová onemocnění, z toho však pouhé 3 tisíce jich umírá v hospicích. Rádi bychom přispěli ke zlepšení této situace,a proto jsme od ledna tohoto roku zřídili poradenskou linku, kde by rodiny těžce nemocných našly včas potřebné informace a mohly se o své blízké postarat co nejlépe, s pomocí odborníků třeba i doma," doplňuje Hana Haráková. Nadační fond Umění doprovázet byl založen 7. července 2006 za účelem podpory rozvoje hospiců a hospicového hnutí v ČR. V průběhu svého trvání poskytl lůžkovým hospicům téměř 2,6 milionu korun. Fond získává finanční prostředky jak pro již fungující hospice, tak pro ty nově vznikající a od loňského roku podporuje také domácí hospicovou péči, která umožňuje nemocnému prožít poslední dny svého života v domácím prostředí, mezi svými nejbližšími. Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců podporuje nadační fond také projekty zaměřené na vzdělávání odborného personálu v oblasti hospicové a paliativní péče a projekty přispívající ke zlepšení informovanosti veřejnosti o těchto zařízeních (více na www.umenidoprovazet. cz). Od začátku roku 2009 je členem Asociace nadačních fondů, Fóra dárců, v roce 2012 získal jako jeden z prvních nadačních fondů v ČR Známku kvality udělenou Fórem dárců.

Foto:

Klíčová slova: