Nemocnice: Nový systém parkování se osvědčil

04.02.2014 17:04

Před více než dvěma měsíci zavedla Nemocnice Prostějov uvnitř svého areálu nová pravidla stání a pohybu vozidel.  

Uvnitř areálu přestala parkovat vozidla dlouhodobě hospitalizovaných pacientů i vozidla obyvatel okolních domů. Méně pohybliví pacienti i pacienti jedoucí na ambulantní vyšetření teď uvnitř areálu zaparkují bez větších potíží. 

Olomoucké novinky o tom informovala mluvčí holdingu Agel, pod který prostějovská nemocnice spadá, Hana Szotkowská.

Nemocnice zpoplatnila stání ve svém areálu od počátku listopadu. První půlhodina stání je zdarma a za každou další zaplatí návštěvníci deset korun.

Nemocnice se zpoplatněním stání uvnitř areálu snaží řešit složitou situaci. Dlouhodobě totiž bojovala s automobily, které stály na travnatých plochách, poškozovaly chodníky a často stály také na místech určených pro stání vozidel rychlé záchranné služby.

"Z monitoringu vozidel v areálu nemocnice vyplynulo, že zde zanechávali svá vozidla obyvatelé okolních domů. Další skupinu dlouhodobě odstavených vozidel pak tvořily auta pacientů, kteří přijeli k hospitalizaci a odstavili po celou jejich dobu hospitalizace své vozy přímo v areálu," vysvětluje důvody zpoplatnění stání v areálu ředitel nemocnice Tomáš Uvízl s tím, že ostatní pacienti – mnohdy daleko méně pohybliví - pak nemohli nalézt dostupné místo v přijatelné vzdálenosti od pracoviště svého lékaře.

Logickým řešením tohoto stavu bylo proto parkování uvnitř areálu nemocnice zpoplatnit, což se ukázalo jako řešení správné. "Nový vjezdový systém vozidel se za první dva měsíce osvědčil. Do areálu nemocnice vjíždí v pracovní dny mnohem méně lidí. Denně vjede do areálu nemocnice zhruba 450 návštěvníků, čímž je kapacita areálu využita jen na 80 procent. Nejčastěji přitom pacienti využívají stání do 30 minut, které je bezplatné," prozrazuje hlavní správce Ing. Pavel Gottwald s tím, že nemocnice vybere měsíčně na vjezdovém systému okolo 40 tisíc korun, které investuje do vybavení nemocnice.

S novým vjezdovým systémem je dočasně více využíváno parkoviště před budovou polikliniky. Toto parkoviště, které neprovozuje nemocnice, se rychle zaplní, auta stojí všemožně u cest, na chodnících a mimo místa vyhrazená pro parkování. Nedodržením dopravního značení hrozí zbytečný odtah, přitom je možné pohodlně stát s autem v areálu nemocnice " doplňuje hlavní správce.

"Do budoucna plánuje nemocnice zvýšit kapacitu míst ke stání, nicméně v současné době s ohledem na finanční problémy ve zdravotnictví není stavba parkoviště reálná. Investice do technologicky vyspělé zdravotnické techniky musí mít logicky přednost," doplňuje ředitel nemocnice a dodává, že na druhou stranu se nemocnice snaží nastavit pravidla pro placení mírnější, než je obvyklé v okolních nemocnicích.

"První půlhodinou bez poplatku se snažíme umožnit dopravu nebo vyzvednutí blízkého člověka z nemocnice bez nutnosti cokoli hradit," upozorňuje Tomáš Uvízl.

Prvních třicet minut stání vozidla v nemocnici je zdarma. Každá další započatá půlhodina po vjezdu do nemocnice stojí deset korun. U hlavního vjezdu do nemocnice si řidič vyzvedává lístek u stojanu před závorou, na kterém je označen čas vjezdu a čárový kód. Zaplacení poplatku za stání v nemocnici je možné u automatické výjezdové pokladny před výjezdem z nemocnice nebo na informacích v poliklinice a v hale. Při výjezdu vloží řidič lístek do stojanu u výjezdové závory. Od poplatků jsou osvobozena vozidla zdravotnické záchranné služby, dopravní a zdravotní služby, policie ČR a městské policie, hasičského záchranného sboru a havarijní služby vodáren, plynařů či energetiků.

"Neplatí ani zdravotně postižení pacienti s průkazem ZTP a ZTP/P. Nestačí však jen označení na vozidle, ale v autě je nutná přítomnost osoby – držitele tohoto průkazu. Poplatek nemocnice nechce ani po dárcích krve a plazmy v den odběru. Zákazníci nemocniční lékárny mají v den nákupu nebo vyzvednutí receptu slevu za stání v nemocnici ve výši 30,-Kč," řekl závěrem Pavel Gottwald.

(vma, foto: arch.)

Více zpráv z regionu najdete na Olomouckenovinky.cz

URL| http://www.olomouckenovinky.cz/zpravy/z-regionu/nemocnice-novy-system-pa...

Klíčová slova: