Amputace není těžký handicap, slýchají postižení

04.02.2014 17:04

 Vláda projedná novelu, která má zabránit odebrání průkazu ZTP 150 tisícům handicapovaných. Lidem bez nohy by vrátila nárok na speciální pomůcku. 

Mladá Boleslav, Praha – Simonce budou v létě čtyři roky. Na rozdíl od dětí v jejím věku ale nechodí do školky – ne že by ji tam rodiče nechtěli posílat, ale do žádné ji nepřijali. Simonka totiž po onkologické léčbě přišla o levou nohu v půlce stehna. A protože nemá asistenta ani nesplňuje podmínky pro přijetí do speciální školky, musí se při celodenní péči o ni střídat rodiče.  
To ale zdaleka nejsou všechny problémy, s nimiž se rodina potýká. Posudková komise v Mladé Boleslavi totiž rozhodla, že má Simonka pouze postižení prvního stupně. To znamená, že je, laicky řečeno, docelazdraváanepotřebujenic speciálního. Když se rodiče odvolali, změnili pražští lékaři posudek na druhý stupeň. To pro malou Simonu znamená vyšší příspěvek, který rodiče použijí na pořízení kvalitnější bionické protézy.
V září, kdy měla rodina začít pobírat příspěvek na péči, si ale okresní správa v Mladé Boleslavi vyžádala nový posudek, který holčičku navrátil do prvního stupně. Simonka tak pravděpodobně do budoucna přijde o kartičku ZTP/P, a tak nebude mít právo na žádné příspěvky. "Malá od začátku nedostala téměř nic, o příspěvek na péči se dokola odvoláváme. O kartičku přijdeme v létě 2013 a příspěvek na automobil nám zamítli okamžitě," píše v diskusi u internetové petice proti zrušení příspěvku invalidům maminka Simony Veronika Smutná. K petici se už připojilo více než 1500 lidí.

Plané sliby

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který opatření prosadil, dříve ujišťoval, že se podmínky pro držitele průkazů nezhorší. Že je opak pravdou, ale potvrzuje poslankyně Jana Drastichová (VV), která se také na zorganizování petice podílela.
"Na mě se loni obrátily maminky s dětmi, které jsou onkologickými pacienty a mají kvůli tomu protézu. Byly velmi překvapeny, když si je začaly posudkové komise zvát a označovat jejich děti za zdravé, kvůli čemuž ztratily nárok na příspěvek na pomůcku, a navíc jim začínají být odebírány ZTP průkazky," zdůvodňuje iniciativu Drastichová.
Nezůstává přitom jen u petic. Situaci by mohla napravit novela, kterou by měla během dvou týdnů projednat vláda. "Chceme změnit podmínky pro přidělování průkazů ZTP a ZTP/P. Současný stav znevýhodňuje osoby s těžkým zdravotním postižením a průkazky se začínají hromadně odebírat – z 270 tisíc lidí, kteří ji mají, by o ni mohlo až 150 tisíc postižených přijít. Upravujeme proto kritéria, která byla tvrdě zpřísněna. Člověk v II. stupni závislosti by podle zákona neměl zvládnout pět či šest životních potřeb z deseti, tedy například si vyprat, rozsvítit světlo či zamknout za sebou dveře. A to lidé s amputovanou končetinou nebo na vozíčku zvládnou. Otázka je, jak se jim daří, když vyrazí ven," vysvětluje Jana Drastichová, která novelu předkládá.
Průkaz ZTP, na nějž mají nárok lidé se zvlášť těžkým postižením, přitom umožňuje například bezplatně jezdit MHD, dostávají 75procentní slevu na ostatní dopravu nebo mohou mít na autě označení pro invalidy.

Peníze na auto i na protézu

Další změnou, kterou by měla novela přinést, je navrácení příspěvku na zvláštní pomůcku i lidem s amputací dolní končetinynadkolenem. Tijsou často odkázáni na vlastní dopravu, protože veřejné prostředky mohou využívat, jen když je zastávka nedaleko jejich domova.
"Vzhledem ke svému postižení a omezené nabídce zaměstnání si většinou nejsou sami schopni ušetřit na zakoupení vozidla a na jeho speciální úpravu, bez které ho nemohou řídit. Zavedení ručního ovládání přitom stojí 80 až 90 tisíc korun. Proto jejich vyřazení z možnosti získat příspěvek na zvláštní pomůcku považujeme za asociální,” dodává další z autorek novely Kateřina Klasnová (VV).
Do zvláštní pomůcky navíc spadá i protéza – tu základní sice hradí pojišťovna, ale kvalita výrobků se výrazně liší. "Mohou s tím být spojeny odřeniny, natékání a špatná protéza může navíc třeba v létě při nastupování do autobusu sklouznout. Jen si představte, jaké to je, kdybyste si v sukni či kraťasech v plném autobuse nasazovali umělou končetinu," dodává Drastichová.

Foto: ŽÁDNÉ DÁVKY. Tříapůlletá Simonka přišla o nohu po onkologické léčbě. Podle mladoboleslavských odborníků však není těžce zdravotně postižená a zvláštní dávky nepotřebuje.
Foto: archiv rodiny

Klíčová slova: