Postiženým lidem pomáhá káva

04.02.2014 17:04

Pracuji, tedy jsem, říkají handicapovaní. Pomáhají jim v tom kavárny.
Už několik let v Praze fungují speciální tréninkové kavárny, které zaměstnávají lidi s různým postižením. Jedna taková byla nyní otevřena v budově úřadu Prahy 6. V kavárně Café Martin pracují lidé s mentálním postižením.  

"Jsou tu zaměstnaní žáci odborného učiliště s více vadami," vysvětlila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Součástí kavárny jsou pracovněvzdělávací programy. "Zaměřují se i na vzdělávání. Naše kurzy nabízejí třeba cizí jazyky, výuku vaření a další aktivity," říká Daniela Prokopová, předsedkyně občanského sdružení Martin, jež kavárnu provozuje. Jeho cílem je začlenit postižené do většinové společnosti. Návštěvníci si zde mohou vychutnat kvalitní kávu či pochutnat na vlastnoručně vyrobených dortech nebo bagetách. 
Tréninkové kavárny Kde a kdo vás obslouží: * Ta Kavárna, Na Topolce 2 (lidé s tělesným postižením) * Café Na půl cesty, Centrální park Pankrác a Klub V. kolona, Ústavní 91 (lidé, kteří onemocněli schizofrenií) * Café Rozmar, Trojická 1 (mladí lidé po odchodu z dětského domova) * Vesmírna, Ve Smečkách 5 (lidé s mentálním postižením)

Citát "Program kavárny připravuje osoby s mentálním postižením na pracovní život." MARIE KOUSALÍKOVÁ STAROSTKA PRAHY 6

Fotografie najdete na WWW. METRO. CZ

Foto:

O autorovi: MAREK PEŠKA, marek.peska@metro.cz

Mutace - Metro - Praha

Klíčová slova: