Cože? Špatně slyším!

04.02.2014 17:04

Sluch je jedním z pěti smyslů, které nám zprostředkovávají kontakt se světem. Pokud nefunguje tak, jak má, dokáže nám to pořádně znepříjemnit život.  

Podle odborníků trpí v naší republice nedoslýchavostí každý pátý člověk. Asi vás nepřekvapí, že čím jste starší, tím je situace horší. Ve věku přes 65 let má vadu sluchu každý druhý muž a každá třetí žena. Příčinou je nejen prodlužující se průměrný věk, ale i všudypřítomný hluk, který nás obklopuje. Stačí vyjít na ulici, posadit se do restaurace nebo třeba zamířit do obchodu. Samostatnou kapitolou je poslouchání hlasité hudby ve sluchátkách či na diskotékách.  

Když to není ono

Nedoslýchavost přináší postiženému člověku problémy a do značné míry omezuje jeho pracovní a společenské aktivity. Vždyť i jednoduchá konverzace dokáže být unavující a náročná. Když špatně slyšíte, musíte věnovat obsahu a srozumitelnosti sdělení mnohem více pozornosti. Lidé se pak raději uzavírají před okolním světem, což s sebou nese i riziko psychických problémů. Nedoslýchavost u dětí, alespoň než se na ni přijde, pak často přináší i zhoršený prospěch ve škole nebo poruchu vývoje řeči.

Příčin je víc

Omezená schopnost slyšet může být vrozená nebo získaná v průběhu života. Někdo má potíže "jen" s jedním uchem, někdo trpí takzvanou oboustrannou nedoslýchavostí. Porucha pak bývá přechodná, zhoršující se nebo trvalá. Většina potíží se sluchem se týká vnitřního ucha. Nejčastěji je na vině přirozený proces stárnutí, ale příčinou může být i velký hluk, některé druhy léků, úrazy hlavy, časté záněty, metabolické poruchy, nádorové onemocnění, otravy toxickými látkami nebo také dědičnost.

Projevy onemocnění

Porucha sluchu, kterou s sebou přináší stárnutí, se projevuje nejen tím, že člověk špatně slyší, ale časté je i hučení v uších. Onemocnění však může postihnout i mladé lidi. V jejich případě dochází ke ztrátě sluchu či k náhlému zhoršení, aniž by byla známa příčina. Odborníci pak hovoří o náhlé nedoslýchavosti. Bývá také pravidlem, že potížemi se sluchem trpívají lidé, kteří pracují v hlučném prostředí. Patří mezi ně například železničáři, dělníci v továrnách, zaměstnanci letišť nebo horníci. Důležitou prevencí je v jejich případě používání ochranných pomůcek, jako jsou sluchátka či špunty do uší. Obecně může být nedoslýchavost spojena i s dalšími zdravotními problémy, jako jsou bolesti ucha, hlavy, závratě, šelesty či výtok z ucha.

V ordinaci specialisty

Pokud máte pocit, že není s vaším sluchem všechno v úplném pořádku, na nic nečekejte a vydejte se do ordinace otorinolaryngologa (ORL). Specialista vám provede orientační přezkoušení sluchu, případně přistoupí také k audiometrickému vyšetření. To se zajišťuje pomocí přístrojů – audiometrů, které přesně určí, jaká je vaše schopnost vnímat tóny různých frekvencí a porozumění řeči.

Možnosti léčby

Nedoslýchavost vyvolaná postižením zvukovodu, bubínku či středního ucha, například při úrazech či zánětech, se dá v mnoha případech úspěšně léčit. U ostatních diagnóz bohužel sluch zcela navrátit nejde. Řešením pak může být používání různých naslouchadel a dalších moderních technických pomůcek či nácvik odezírání. *

---

Jak bychom měli o sluch pečovat?

Odborník Katky MUDr. Pavla Florianová, prim. foniatrického oddělení soukr. kliniky LOGO, Praha Sluch je zapotřebí chránit po celý život, protože jeho poškození je často trvalé a bohužel nezvratné.
- Je třeba si uvědomit, že k poškození sluchu může dojít i v důsledku některých onemocnění. Často to bývají například virové choroby. Je tedy nutné, aby lidé toto nebezpečí nepodceňovali a v případě podezření na možné postižení sluchu raději ihned vyhledali odborného lékaře.
- Pokud má v rodině někdo vadu sluchu, měl by člověk lékaře na pozitivní rodinnou anamnézu upozornit. Existuje totiž možnost poškození vláskových buněk vnitřního ucha působením některých léků, kterých by se měl pacient při léčbě vyvarovat.
- V případě subjektivních příznaků, jako je zhoršení sluchu, ale hlavně porozumění řeči za běžných nebo zhoršených akustických podmínek, je nutné vyšetření ORL nebo vyšetření foniatrické. Pokud se zjistí vada sluchu, je třeba každou banální infekci horních i dolních cest dýchacích léčit v součinnosti s ORL nebo s foniatrickou ambulancí.
- Co se týká životního stylu, doporučuje se nepobývat dlouho v hlučných prostorách a při práci v provozu, kde je zvýšená hladina hluku, nosit ochranné pomůcky.
- U dospělých je třeba při zjištěných poruchách či vadách sluchu provádět pravidelné kontroly 1x ročně, u dětí 1x za 1/4 roku.

Jak jste na tom? Udělejte si test! 1 Míváte potíže porozumět konverzaci v hlučném prostředí nebo když mluví více lidí současně? 2 Máte někdy problém lokalizovat, odkud přicházejí zvuky? 3 Žádáte často lidi, aby vám zopakovali to, co říkali? 4 Když sledujete televizi s více osobami, zesilujete si zvuk více než oni? 5 Stává se vám, že máte problém porozumět člověku, co říká, když se mu nedíváte přímo do očí? 6 Míváte často pocit, že vám zaléhají uši? Řešení: Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, dost možná máte potíže s nedoslýchavostí a měli byste zamířit na vyšetření do ambulance ORL.

foto: Profi media.cz (1), archiv Burdy a uvedených firem

Klíčová slova: