Petra Hnátová: Chtěli jsme dětem zprostředkovat atmosféru závodů

04.02.2014 17:04

Kutná Hora OE Plavání je pro handicapované děti také rehabilitace a závody jim umožní pocítit pravou soutěžní nervozitu a dostat se do společnosti, řekla v rozhovoru pro Kutnohorský deník organizátorka Kutnohorské vlnky Petra Hnátová.  

- Byl to krásný závod. Mám pocit, že vyhrávali úplně všichni- Jaká je vlastně myšlenka uspořádání podobných sportovních klání? 

Určitě vyhráli úplně všichni, nad svým handicapem. Bylo úžasné všechny zúčastněné děti pozorovat. Hlavním důvodem pořádání je zprostředkovat handicapovaným dětem zážitek, umožnit jim zakusit atmosféru závodů, pocítit nervozitu, dostat je z domova do společnosti a to je velmi důležité. Na takovýchto akcích se setkávají lidé s podobnými osudy a jeden od druhého vidí, co vše lze zvládnout.

- Proč jste Kutnohorskou vlnku uspořádali až letos?

Bylo nezbytné získat zkušenosti na závodech organizovaných jinde. Také na finanční zajištění závodů je třeba být připraven, není možné dát závodníkům takové startovné, aby pokrylo sto procent nákladů. A v neposlední řadě jsme měli obavy pořádat závody, na kterých se bude pohybovat víc vozíčkářů než na naší výuce, kvůli prostoru okolo bazénu. Když jsme byli na jaře roku 2012 na závodech v Jindřichově Hradci, kde mají okolo bazénu prostoru asi jako v Kutné Hoře, bylo nám jasné, že v uspořádání závodů už nám nebrání nic.

- Plavání handicapovaných dětí OE skrývá se za samotnou výukou plavání i něco jiného? Co touto aktivitou handicapované děti získávají? Odlišuje se něčím od jiných sportovních aktivit?

Myslím, že plavání je nejen sportovní aktivita, ale pro handicapované děti též rehabilitace. Hlavní rozdíl od ostatních sportovních aktivit je možnost samostatného pohybu, který na suchu mnohdy není možný. Handicapované děti nemají mnoho nabídek volnočasových aktivit a plavání v sobě kloubí příjemné s užitečným.

- Jaká je historie plavání handicapovaných dětí v Kutné Hoře? Kolik dětí se ho účastní? Trénují pravidelně? Najdou se i případy, kdy děti skončí, protože je to přestane bavit?

V Kutné Hoře plaveme od září roku 2007, v současné době k nám pravidelně jednou týdně dochází osmnáct dětí s nejrůznějšími handicapy. Mohou si vybrat plaveckou výuku ve středu nebo v pátek, pokud mají zájem, mohou jezdit dvakrát týdně. Celkem nám "rukama" prošlo zatím pětadvacet plavců, většinou končí ze zdravotních důvodů. V některých případech důvod ukončení nevíme a popravdě se o to dál nezajímáme. Naše aktivity jsou nabídkou pro handicapované, a kdo chce, může je využít.

- Jak se daří sdružení Cesta životem bez bariér? Plánujete pro letošní rok něco nového, nový projekt?

Letošní rok byly novou aktivitou právě plavecké závody. V květnu uspořádáme podruhé sportovní soustředění a v červenci potřetí integrovaný tábor. Novým projektem v tomto slova smyslu je podpora hiporehabilitace a podnikáme první kroky k odstranění bariérovosti další školy.

Foto: V sobotu si zazávodili také instruktoři plavání. Kutnohorská štafeta zvítězila ve složení: (zleva) Barbora Losenická, Vít Koděra, Petra Hnátová a Klára Mundilová.
Foto: Deník/ Martin Vaněk

Klíčová slova: