Pomůcky pro studenty s takzvaně specifickými nároky

04.02.2014 17:04

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka:
Víc než polovina neslyšících vysokoškoláků v Česku studuje na Masarykově univerzitě v Brně. Právě tady ve specializovaném středisku vznikají pomůcky, které studium neslyšícím nebo nevidomým usnadňují. Dnes představili vývojáři například nejnovější verzi systému polygraf, který umožňuje zobrazování mluveného slova v podobě textu.  

Markéta BOČKOVÁ, redaktorka: 
Porady v univerzitním středisku Teiresiás mohou být velmi tiché, na pomůckách pro studenty s takzvaně specifickými nároky pracují i sami handicapovaní. Třeba informatik Tomáš Sklenák, jako neslyšící mohl vystudovat právě díky pomocí střediska.

Tomáš SKLENÁK, informatik, Masarykova univerzita /tlumočí Daniela Tesaříková/:
Bylo potřeba při mém studiu tlumočníků, a také přepisovatelů, také jsem měl i individuální výuky tady v prostorách střediska.

Alexandr ZVONEK, neslyšící absolvent Masarykovy univerzity /tlumočí Daniela Tesaříková/:
Dřív opravdu ta pomoc byla jenom v tom, že jsem si kopíroval třeba materiály, to byla jediná pomoc.

Markéta BOČKOVÁ, redaktorka:
Dnes mají neslyšící studium jednodušší i díky systému polygraf. Novinka programátorů ze střediska Teiresiás jim umožňuje navštěvovat i běžné přednášky. Všechno, co přednášející říká, mohou studenti v reálném čase sledovat v textu na svém notebooku, telefonu nebo tabletu.

Svatoslav ONDRA, vedoucí střediska speciální informatiky, MUNI:
Není potřeba internetové připojení, protože notebook přepisovatele a tablety uživatelů jsou spojeny bezdrátovou sítí, kterou zprovozníme vždycky v přednáškové místnosti. Počítač ale neumí všechno, klíčová je pořád práce přepisovatelů. Těch na Masarykově univerzitě pracuje asi desítka. Hana Válková neslyšícím při výuce pomáhá už sedmým rokem.

Hana VÁLKOVÁ, přepisovatelka:
Student vlastně díky tomu může prezenčně účastnit studia. Nemusí studovat dálkově, ale může být přímo na semináři.

Markéta BOČKOVÁ, redaktorka:
Služby profesionálních přepisovatelů by do budoucna nemusely využívat jenom vysoké školy, ale i nejrůznější úřady a instituce, také proto chce Masarykova univerzita pro přepisovatele zavést tříletý bakalářský obor.

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka:
Dnešní sport samozřejmě zamíří na biatlonový šampionát do Nového Města na Moravě, ale nebude to jediná zastávka. Víc už Jana Pokorná.

Klíčová slova: