Liška (SZ): Doufáme, že u vládních poslanců zvítězí humánní přístup nad cynismem

04.02.2014 17:04

Strana zelených podporuje návrh, který pomůže lidem s těžkým postižením . 
Strana zelených nesouhlasí se stanoviskem vlády ODS, TOP 09 a LIDEM, která odmítla poslanecký návrh poslankyň Věcí veřejných Kateřiny Klasnové a Jany Drastichové (a dalších) na změnu posuzování nároku na průkazy ZTP a ZPT/P a přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku pro lidi s amputací nad kolenem. Návrhem, který podporuje i Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, se bude zabývat Poslanecká sněmovna. Petici za požadavky, obsažené v návrhu, podepsaly již tisíce lidí.  

"Poslanecký návrh Věcí veřejných nabídl řešení neutěšeného stavu, kdy jsou lidem s těžkým tělesným postižením včetně dětí postupně při posudkových kontrolách, na které se musí dostavit do konce roku 2015, odebírány průkazy ZTP a ZTP/P. Odebráním průkazu je ohroženo kolem 150 tisíc lidí z celkového počtu 274 tisíc. Návrh řeší i těžkosti způsobené změnami ministra Drábka v přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku pro lidi s amputací nohy nad kolenem, kteří ztrácejí kupříkladu nárok na motorové vozidlo," říká Pavla Brady, 1. místopředsedkyně Strany zelených. 

Strana zelených je zděšena tím, že průkazy ZTP a ZTP/P jsou odebírány lidem včetně dětí s amputovanou končetinou, jež před posudkovým lékařem ujdou dvě stě metrů nebo cestu do patra a zpět. "Zvlášť smutné je to u dětí po onkologických zákrocích v nohách. Doufáme proto, že také u některých vládních poslanců zvítězí humánní přístup nad cynismem, návrh podpoří a nedají na odmítavé stanovisko vlády, které je pro nás zcela nepochopitelné," dodává Ondřej Liška, předseda SZ.

"Díky průkazu ZTP mohou lidé s těžkým tělesným postižením žít plnohodnotný život. Mají totiž možnost cestovat zdarma v městských hromadných prostředcích, se 75% slevou ve všech ostatních veřejných prostředcích, mohou využívat vyhrazených parkovacích míst před nemocnicemi, veřejnými budovami, obchodními centry nebo mít zřízeno parkovací místo před bydlištěm. S průkazem TP, který jim zbude, budou mít nárok jen na sedadlo ve veřejné dopravě," doplňuje vedoucí odborné sekce SZ pro sociální politiku Ivana Janišová.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="SZ" count="5" /}

URL| http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1338&clanek=263249

Klíčová slova: