Zdravotnických pomůcek a sponzorů není nikdy dost, říká za OPUS Švarcová

04.02.2014 17:04

Kamenické sdružení OPUS poskytuje domácí zdravotní péči nemocným a nemohoucím lidem. Půjčit si tam lze i různé kompenzační pomůcky.  

KAMENICE NAD LIPOU Těžko se dá slovy vystihnout samotná podstata této organizace. Těžko slovy popsat, co OPUS znamená pro lidi, kteří by se bez ochoty tamních pracovníků neobešli.  
OPUS není zkratkou, nýbrž latinským slovem znamenajícím "dílo". Sdružení vzniklo roku 1994 na popud obyvatel Kamenice nad Lipou, neboť se jim podobné péče v blízkém okolí nedostávalo. Sdružení naplnilo potřebu po organizaci věnující se nejen těžce nemocným lidem, ale i jejich rodinám. Iniciátorkou této myšlenky je lékařka Jaroslava Laňková.

Náročná, ale potřebná práce

OPUS se soustředí na domácí zdravotní péči. Kvalifikované zdravotní sestry pravidelně a podle individuálních potřeb jednotlivce navštěvují pacienty mimo ordinaci.
Veškerá poskytnutá péče se děje vždy na základě doporučení lékaře. "Nesoustředíme se jen na samotnou Kamenici, ale snažíme se vypomoci i lidem v okolí," konstatuje předsedkyně sdružení Ivana Švarcová a zároveň zdůrazňuje, že podobné péče je tíživý nedostatek. Zdravotní sestra například podává protibolestivou směs či insulin. Časté jsou i odběry krve a péče o osobní hygienu s celkovou koupelí či převázání vývodů.
V péči OPUSu jsou někteří dlouhodobě, a tak není divu, že jistému sblížení s pacientem se sestřičky nevyhnou.
"Jednu z pacientek máme na starost již řadu let. Znáte její minulost, víte, co momentálně prožívá, svěřuje se vám se svými problémy. Jsme jen lidé. Nějaké té náklonnosti se neubráníte, ať si snažíte profesionalitu zachovat sebevíce. Stanete se přáteli. Vždy ale musíte myslet nejprve na pacienta, a to si jistý odstup vyžaduje," svěřuje se Švarcová, sama bývalá rehabilitační sestra.

Bezúčelnost je k ničemu

Důležitost však současná předsedkyně připisuje i preventivní přednáškové činnosti. Ke škodě všech ale pravidelná posezení s fundovanými odborníky skončila. Členové sdružení se svými preventivními programy navštěvovali i školky, kde se snažili naučit děti správnému držení těla a předcházet tak zdravotním obtížím.
Od svého vzniku si OPUS udržel rovněž snahu získávat zdravotní materiál.
V rámci přednášek se sdružení snažilo širokou veřejnost informovat o nových možnostech léčby konkrétních onemocnění či občany seznamovat s kompenzačními pomůckami, které pacientům usnadní život. Stále častěji nastává situace, kdy si pacienti nemohou určité pomůcky dovolit. V tu chvíli vzniká prostor pro OPUS. Dotyčným pomůže buď věci získat, anebo je dlouhodobě zapůjčí ze svého skladu. "Pravidelně zveřejňujeme seznam pomůcek tak, aby se dostal k potřebným. Kdokoliv nás kvůli tomu může kontaktovat. Pokud nebudeme mít pomůcku na skladě, pokusíme se ji opatřit," vyjádřila se k poslání OPUSu jeho předsedkyně.
Jak se rozšiřuje sortiment pomůcek, zvyšuje se i zájem sponzorů, kteří rádi poskytnou peníze na zakoupení nezbytného materiálu. OPUS neustále úzce spolupracuje i s různými charitami.

A co dál: prostě jen pomáhat

Cíle si členové OPUSu nekladou. Chtějí prostě jen pomáhat, jak to jen půjde. Sen ale mají. "Vybudovat domácí hospicovou péči, to by bylo záslužné. Jedná se o službu lidem s onkologickým onemocněním, kteří jsou ve fázi, kdy se o ně rodina nedokáže postarat bez pomoci druhých," zmiňuje se Švarcová.
Ta zároveň připouští, že tento záměr již překračuje síly OPUSu. "Důležitá je ochota něco pro někoho udělat. Překonat vlastní lenost a dělat něco pro druhé," dodává závěrem.

Je potřeba myslet také na rodiny a nejbližší

Málokdy se pozornost upírá na rodiny, které se dlouhodobě starají o těžce nemocného člověka. Málokdo si uvědomuje náročnost takové péče, kterou nemocný vyžaduje. nejedná se jen o fyzické vyčerpání rodinného příslušníka, který několikrát denně musí manipulovat s člověkem upoutaným na lůžko. Rizikové je především psychické vypětí. Proto se sdružení v minulosti orientovalo i na práci s rodinou postiženého. Pracovníci oPUSu se v rámci semináře "Péče o pečujícího" snažili příbuzným situaci ulehčit.

Foto: Předsedkyně občanské společnosti oPUS ivana Švarcová považuje péči o rodinu dlouhodobě se starající o nemocného za naprosto nezbytnou.
Foto: V tomto domě na kamenickém sídlišti se nachází pracoviště domácí zdravotnické služby.
FOTO MICHAELA VALENTOVÁ

Mutace - 5+2 dny - Vysočina

Klíčová slova: