Méně úlev pro lidi s postižením v Česku

04.02.2014 17:15

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
 V Česku až 150 tisíc handicapovaných přijde podle pacientských organizací v příštích 3 letech o průkazy zdravotního pojištění, anebo dostanou jiný, kterým jim už tolik nepomůže. Ministerstvo práce tvrdí, že se bude problémem zabývat.   

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka ČT: 
Michaela Veselá přišla o ruku a loni na základě posudku i o průkaz ZTP. Podle lékařky se dostatečně přizpůsobila svému postižení, a tak nemůže parkovat na místě pro invalidy, přišla o příspěvky.

Michaela VESELÁ, osoba:
Teď bohužel nemám nárok pomalu na nic, akorát teda, že když ukážu v metru nebo ve vlaku, že mám průkaz TP, tak by měli umožnit si sednout.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka ČT:
Petr Horňák má roztroušenou sklerózu. Má problémy s rovnováhou a zvládne chodit jenom na krátké vzdálenosti. I on o ZTP přišel. Počty lidí s průkazkami handicapovaných klesají už několik let. Meziročně i o 11 tisíc. Čísla za loňský rok zatím podle ministerstva nejsou k dispozici.

Štěpánka FILIPOVÁ, mluvčí, Ministerstvo práce a sociálních věcí:
V současné době nelze předjímat, zda dojde k poklesu nebo naopak nárůstu počtu lidí, kteří mají průkaz ZTP.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka ČT:
Podle pacientských organizací ale počty dál klesaly a trend bude pokračovat. Ministerstvo práce totiž přezkoumá už vydané průkazy. Nejpozději v roce 2015 skončí platnost všem.

Karel HRKAL, prezident, Unie Roska:
Můžeme vycházet z toho, kolik za poslední rok a 2 měsíce bylo odebráno těchto průkazek, tak můžeme usuzovat, že to může být jedna třetina až třeba i jedna polovina.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka ČT:
A to vše kvůli změně pravidel. Zorientovat se v novém systému Ministerstva práce a sociálních věcí, který rozděluje průkazky, vůbec není jednoduché. Stejná diagnóza totiž nemusí znamenat stejnou průkazku. Posudkový lékař zjišťuje, jak se pacient s postižením vyrovnal, to znamená, že když třeba na rozdíl od stejně handicapovaného kolegy zvládne sám ujít pár kroků, nebo se obléknout, na některé výhody nárok nemá.

Karel HRKAL, prezident, Unie Roska:
Ty lidi, kteří vlastně se snaží nějakým způsobem překonat tuto nemoc a vlastně se chtějí začlenit do běžného teda života, tak jsou na tom biti.

Štěpánka FILIPOVÁ, mluvčí, Ministerstvo práce a sociálních věcí:
Bylo třeba změnit posuzování tak, aby odpovídalo pokrokům v lékařské vědě. Ale my samozřejmě velmi citlivě vnímáme ty případy.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka ČT:
Ministerstvo práce bude s pacientskými organizacemi jednat. Další změnu pravidel nevylučuje, zatím s ní ale nepočítá. Barbora Straňáková, Česká televize.

Klíčová slova: