Otevřenou cestu ke studiu mají i posluchači s handicapem

04.02.2014 17:15

ČESKÉ BUDĚJOVICE Ani pro studenty s handicapem nemusí být cesta k získání vysokoškolského diplomu na Jihočeské univerzitě neschůdná. Univerzita v tomto akademickém roce otevřela nové Centrum pro podporu studentů se specifickými potřebami. Jeho pracovníci zajišťují studentům se zdravotním postižením či znevýhodněním takovou podporu, aby mohli uplatnit své schopnosti podobně jako jejich zdraví vrstevníci. A to aniž by tím utrpěla kvalita a obsah studia.  

"V tuto chvíli poskytujeme bezplatné služby 29 studentům. Nejvíc z nich se potýká s poruchami učení, hlavně s dyslexií," uvedl vedoucí centra Zdeněk Toušek.  
Studenti s dyslexií mají například problém s učením cizích jazyků, a proto se pracovníci centra domlouvají s jejich učiteli na specifickém přístupu.
"Nejde o snižování požadavků, ale o nastavení jiné cesty, která jim umožní dosáhnout stejný výsledek jako ostatním. Třeba tím, že se místo písemné zkoušky podrobí ústní," naznačil Toušek.
Centrum poskytuje služby studentům bakalářských, magisterských i doktorských studijních programů v prezenční i kombinované formě studia. Jejich využití je dobrovolné. Přitom nabízí podporu nejen při studiu, ale také v souvisejících oblastech, jako je doprava, ubytování nebo trávení volného času.
Například někteří studenti se zrakovým postižením mohou uvítat technickou podporu při zajišťování studijních materiálů, jako je digitalizace tištěných dokumentů, tisk v Braillově písmu nebo pořizování audio dokumentů.
Šéf nového centra však ví, že někteří studenti s handicapem o jeho služby nikdy nepožádají. "Spousta z nich podporu nepotřebuje a je pro ně hodnotné, že si náročnou cestu dokážou vyšlapat sami," shrnul Toušek.

Mutace - Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Klíčová slova: