Vozíčkáři v Havířově u nemocnice mají potíže se zaplacením parkovného

04.02.2014 17:15

Jak na poznatky hendikepovaných spoluobčanů zareaguje provozovatel parkoviště?

Havířov – V nepříjemném sněžení musela nedávno jedna vozíčkářka v Havířově několik minut čekat na člověka, který jí pomohl zaplatit parkovné, aby mohla odjet od nemocnice. Zatímco zdravému člověku to ani nepřijde,pro invalidu na vozíčku může být vhození mincí do pokladny velkým problémem. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila Renata Schilbergerová z Albrechtic.  

Ta je sice upoutána na vozík, ale je soběstačná. Vozík si dokáže sama z auta vyložit a nasednout na něj. Překážkou pro její samostatný pohyb jsou však obrubníky nebo schody.  
"Přijela jsem k nemocnici objednat zdravotní pomůcky. Když jsem chtěla odjet, zjistila jsem, že jsem překročila půlhodinový limit, po který je možné parkovat zadarmo. Chtěla jsem proto zaplatit u pokladny, ale nedosáhla jsem k otvoru pro vhození mincí. Ke čtečce lístků ještě dosáhnu,ale otvor pro mince je příliš vysoko. Já tam ruce z vozíku už nezvednu. Ve sněžení jsem tam čekala, až někdo půjde okolo a pomůže mi. Teprve potom jsem mohla nasednout do auta a odjet," popsala žena své trápení. Vedení nemocnice sice umožňuje vozíčkářům vjezd do areálu přes bránu z Dělnické ulice, Renatě Schilbergerové to však potíže nevyřeší.
"Abych se dostala do hlavního vestibulu nemocnice, je pro mě ideální toto velké parkoviště, protože to mám nejblíže a je tam bezbariérový přístup. Z malého parkoviště u centrálního příjmu je to pro mě příliš do kopce a z druhé strany zevnitř nemocničního areálu se k prodejně ve vestibulu nedostanu, protože tam jsou schody," vysvětlila s tím, že v jiných nemocnicích se s takovými problémy nesetkala. Parkoviště u havířovské nemocnice je zpoplatněno od loňska. Lidé si proti původnímu ceníku vymohli, aby alespoň první půlhodina byla zdarma, což by mělo stačit například k vyzvednutí léků v lékárně. Většina návštěvníků nemocnice se však snaží parkovat na jiných místech, kde se neplatí.

Foto: ZAPLATIT ZA PARKOVÁNÍ u havířovské nemocnice je pro vozíčkáře nadlidský výkon.
Foto: Deník/Libor Běčák

Klíčová slova: