Nemocnice nabízí novou metodu – kineziotaping

04.02.2014 17:31

Rehabilitační oddělení Šumperské nemocnice, která je členem skupiny AGEL, opět rozšířilo nabídku metod pro pacienty s poruchami pohybového aparátu. Nová léčebná metoda se nazývá kineziotaping neboli kineziologické tejpování. Tato velmi účinná a pro pacienta komfortní metoda vznikla v Japonsku a spočívá v nalepování speciálních pružných pásek (kineziotapů) na pokožku. Kineziotapy zmírňují bolesti ve svalech i kloubech, zlepšují funkci svalů, šlach a kloubů, neomezují však rozsah ani pohyblivost v postižených tkáních. Podporují krevní i mízní oběh a mají blahodárný vliv na hojení svalových poškození.

"Aplikací kineziotapu, tedy speciální pásky, dokážeme zmírnit otok, snížit bolest, zlepšit kloubní funkce nebo obnovit odtok lymfy. Obvykle je výhodné kombinovat kineziotaping ještě s jinými fyzioterapeutickými postupy," vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Olga Válková. Materiál kineziotapu je hypoalergenní, nedráždí pokožku a nevyvolává přecitlivělost. Aplikace nebrání ani denní hygieně či provozování vodních i jiných sportů. Kineziotapy se lepí na několik dnů až týden, je možné je obnovovat až do odeznění potíží.  
Kineziotaping je rozšířený především v USA a Německu, velmi oblíbený je hlavně mezi sportovci.
Zájemci o kineziotaping nepotřebují k objednání na rehabilitační oddělení Šumperské nemocnice doporučení praktického nebo jiného odborného lékaře. Pokud však mají k dispozici lékařskou zprávu s popisem svých potíží, doporučuje se, aby ji vzali na ošetření s sebou. Jde o nadstandardní výkon, který není hrazen ze zdravotního pojištění.

Klíčová slova: