Od čtenářů: Znakuji, tedy jsem

04.02.2014 17:31

Burešova ulice v Praze 8 – Kobylisích žila v podvečer 21. února slavností světel, kterou u příležitosti Mezinárodního dne mateřského jazyka uspořádalo občanské sdružení Agentura pro neslyšící ve spolupráci s obecně prospěšnou společností 365.   

Navzdory mrazivému počasí přišlo do Tiché kavárny oslavit znakový jazyk, který je mateřským jazykem neslyšících, více než sto padesát lidí, především rodičů s dětmi. 
Okolí Tiché kavárny se rozzářilo desítkami svíček, otevřeným ohněm, loučemi a svítícími náramky. Africké rytmy a taneční kreace s ohněm před kavárnou předvedla umělecká skupina Pa­li­ Tchi. Tanečníci na rozloučenou poslali dětem nad hlavy spršku jisker. Malí i velcí návštěvníci měli také možnost zasoutěžit si na čtyřech venkovních stanovištích, kde plnili rozličné úkoly. Podávali statečné výkony: ukazovali slova ve znakovém jazyce, hádali písmenka, kreslili ručičky – to vše samozřejmě se sundanými rukavicemi. Kdo splnil úkol, dostal razítko a mohl se jít do kavárny ohřát a vyzvednout si odměnu. Neslyšící obsluha jim byla k dispozici po celý večer a v kavárně byla hlava na hlavě.
Vrcholem programu se stalo vystoupení členů umělecké skupiny Firelovers, kteři si pohráli s našimi smysly pomocí barevné UV show. Světy slyšících a neslyšících se po celý večer nenápadně dotýkaly a prolínaly. Akcí ve znakovém jazyce provázel neslyšící moderátor Tomáš Jelínek, a aby jeho projevu rozuměli také slyšící návštěvníci, hlas mu na celý večer propůjčila tlumočnice Vendula Šantrůčková.

Foto: Kobylisích zářila světla. Agentura pro neslyšící pořádala slavnost při Dni mateřského jazyka.
O autorovi: Lucie Křesťanová Agentura pro neslyšící

Klíčová slova: