Půl milionu pro výtvarné pobyty hendikepovaných

04.02.2014 17:31

Děti s hendikepem často nemohou navštěvovat běžné školy nebo kroužky. Neznají pravidelnost vyučovacích hodin ani zábavnost přestávek.  

Jejich výběr koníčků je také omezený. Radost ze života jim však přináší například zážitková terapie, kterou mohou prožít v Evropském výtvarném centru Sněženka ve Smržovce. Některé děti s postižením nedokážou svou činnost přetavit v hmatatelný výsledek. Ve Sněžence ale nikomu nevadí, že z keramické hlíny vytvoří hroudu namísto hrnečku. Důležité totiž je, že při tom rozvíjejí svoji kreativitu a tvořivost a získávají pozitivní vztah k životu. Libereckné novinky informovala Mgr. Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy. 

Příspěvek Nadace ČEZ umožní pokrytí provozních výdajů centra, například údržbu výtahu sloužícího nepohyblivým dětem či úhradu energií. Ještě důležitější je nákup výtvarných potřeb a mzdy výtvarníků, kteří děti s postižením při jejich výtvarné činnosti doprovází a podporují je v získávání zkušeností v samostatné tvorbě. V centru Sněženka, které se nachází uprostřed přírody, vládne pohodová atmosféra a režim přizpůsobený potřebám dětí. Podstatné totiž je, aby se tu právě ony cítily dobře.

Hendikepované děti si koníčky příliš vybírat nemůžou
Děti se zdravotním postižením při volbě kroužků pro trávení volného času nemají moc na výběr. Dokazuje to tři roky starý průzkum Národního institutu dětí a mládeže a ministerstva školství. Podle něj je největší problém nedostatečné zapojení dětí do kroužků běžně dostupných široké veřejnosti.

Důvodem je fakt, že organizace, které tyto volnočasové aktivity nabízejí, často nejsou připraveny po personální stránce děti s hendikepem přijmout, protože nemají prostředky na asistenty. Objevuje se ale i celá řada dalších problémů, jako například nedostatek bezbariérových budov, ve kterých se kroužky konají, či speciálních pomůcek pro tělesně postižené.

Ideálním řešením pro děti s postižením je tedy docházka do specializovaných organizací. Tady si uvědomují, že hendikepované děti nemají vždy možnost zabývat se činností, která by je uspokojovala. A že je pro jejich vývoj důležité, aby dosahovaly hmatatelných výsledků. Proto se zde často děti věnují například rukodělným pracím, keramice, modelářství, tedy činnostem, které nejsou náročné na pohyb. Tyto aktivity jsou vhodné i pro děti se smyslovými vadami.

Konkrétně projekt Výtvarného centra Sněženka se věnuje dětem se zdravotním postižením i jinak znevýhodněným dětem. Významným cílem centra je aktivace osobnosti dětí. Prostřednictvím výtvarné činnosti pomáhá dětem nalézt pozitivní vztah k životu a vnitřní uspokojení. Prostřednictvím výstav obrázků a keramických výrobků přibližuje i zdravým lidem nelehký život těchto dětí. Děti jezdí do centra Sněženka na relaxační pobyty, které mohou trvat dva dny i týden.

Ve Sněžence si každý najde přesně tu činnost, která mu nejvíce vyhovuje. Řada dětí tady v sobě objeví dosud netušený talent a s podporou a vedením zdejších výtvarníků najde inspiraci pro své budoucí uplatnění. Příkladem mohou být dvě spolužačky ze základní školy při Jedličkově ústavu v Liberci, které začaly centrum navštěvovat brzy po jeho otevření v roce 1998. Dívky byly tehdy ve 4. třídě a příčinou jejich zdravotního postižení byla prodělaná dětská mozková obrna. Díky Sněžence v sobě nalezly lásku k umění a zdravotní hendikep pro ně přestal být překážkou. Při pravidelných pobytech rozvíjely svou kreativitu a fantazii při modelování z hlíny, pletení košíků i při malování – bavilo je všechno.

Po ukončení povinné školní docházky zamířily na střední školu a dnes mají obě dívky dokonce vysokoškolský diplom. Aneta, která vystudovala Pedagogiku volného času, se do výtvarného centra ve Smržovce vracela i v rámci své pedagogické praxe. Dnes své zkušenosti předává klientům centra služeb pro hendikepované. Monika dále rozvíjela svůj talent na uměleckém poli, když si vybrala výtvarný obor. Dnes vede kroužky malování v domově důchodců.

Energie pro to, co má smysl
Dobročinnost vnímá Skupina ČEZ jako nezbytnou součást odpovědného chování firmy. I díky zde popsaným aktivitám se Skupině ČEZ již poosmé v řadě podařilo získat ocenění TOP FIREMNÍ FILANTROP. Jde o celostátní žebříček objemu rozdělených finančních darů, který sestavuje a vyhlašuje Fórum dárců ve spolupráci s CZECH TOP 100.

(ds, foto: arch.)

Více zpráv z regionu na Libereckenovinky.cz

URL| http://www.libereckenovinky.cz/zpravy/z-regionu/pul-milionu-pro-vytvarne...

Klíčová slova: