Zuzanku čekají díky lidem lázně

04.02.2014 17:31

Sbírka byla úspěšná. Postižená dívka z Větřní může podstoupit speciální léčbu
 
Větřní – Ještě před několika měsíci Jana Lavičková z Větřní zoufale přemýšlela, kde sehnat peníze na speciální léčbu pro svoji dceru Zuzanku, která trpí dětskou mozkovou obrnou spastické formy. Po uveřejnění jejího příběhu v Českokrumlovském deníku se mezi lidmi z regionu strhla vlna solidarity a postižené dívence svitla naděje. Ke konci roku se Lavičkovým ulevilo, díky veřejné sbírce se podařilo dát dohromady prostředky, které Zuzance poslouží jako vstup do lázní v Klimkovicích, ve kterých může její léčba docílit velikého pokroku. Matka s dcerou se do nich vydají v dubnu.  

"Rozhodla jsem se a domluvila v lázních prodloužení léčby na šest neděl," zmínila Jana Lavičková. "Pokud tedy pojišťovna zaplatí stravu a ubytování i těch 14 dní navíc, budeme platit kolem 75 tisíc korun za cvičení a kolem 10 tisíc korun za poplatky, jako jsou v nemocnicích."  
Absolvováním speciální terapie ale v žádném případě není vyhráno. Pobyt v lázních je nutné každého půl roku opakovat, aby byl výsledek znatelný. Na další turnus Lavičkovi peníze vybrané nemají, ale určitou nadějí může být spolupráce s krumlovským Kiwanis klubem. "Pořádáme jednou za měsíc bleší trhy, ze kterých bychom Zuzanku rádi podpořili," řekla Ladislava Šmejkalová z Kiwanisu. Strana 3 Zuzanku čekají...

Pokračování ze strany 1 Stejně tak mohou rodinu i nadále podporovat lidé formou sbírky,jež stále běží. Jana se Zuzankou nyní doma tvrdě cvičí. Sed, který byl donedávna problémem,se zlepšuje.
"Zuzanka má ráda zvířata,a proto se nyní začneme zajímat o canisterapii a hipoterapii," zmínila Jana Lavičková. V plánu je také nákup sportovního kočárku. Problémem jsou ale opět peníze. "Dá se použít za kolo, ale i na procházky po lese, k řece nebo ježdění po sněhu. "Tím pádem bychom měli větší možnosti aktivit, které nám nyní nejsou dostupné,"dodala maminka.
Sportovní kočárek stojí i s lyžinami zhruba 45 tisíc korun. "Někdy si říkám, proč jsou ty pomůcky tak drahé," posteskla si Jana Lavičková. Víru ale neztrácí, sbírka na první turnus léčby ukázala, že jsou lidé solidární a mají srdce LEPŠÍ SE. Zuzanka pečlivě cvičí. Sed jí jde už lépe. Foto: archiv rodiny na pravém místě. Třeba se na rodinu bude štěstí usmívat dál a Zuzanka se dočká dalšího léčení i pomůcek.

---

Předčasný porod Dvanáctiletá Zuzanka se narodila v sedmém měsíci těhotenství, což si vyžádalo zdravotní komplikace. Zuzanka se potýká s dětskou mozkovou obrnou spastické formy. Léčba je natolik finančně náročná, že už rodiče vypotřebovali veškeré prostředky.

Foto:

Klíčová slova: