Zvuky zdraví

04.02.2014 17:31

Léčit se a posilovat duši i tělo tím, co slyšíme, je prastará metoda.

Ušima nám do mozku vplouvá nejvíc podnětů, a to neustále. I když spíme nebo to zdánlivě nevnímáme. Během evoluce jsme se "naprogramovali" na to, aby nám přirozené zvuky přírody dodávaly energii, uklidňovaly nás a harmonizovaly náš organizmus, ať už bdíme, nebo spíme.  

Neobvyklá hudba 

To ovšem platí jen pro skutečně přírodní zvuky. Ty "umělé", označované jako akustický smog, naopak zdraví škodí. * Zvuky, které používají delfíni při komunikaci, mají na člověka prokazatelně ozdravné účinky. Dokonce se zdá, že při "delfínoterapii" tito mimořádně inteligentní mořští savci záměrně vysílají takové signály, které pacientovi nejvíce pomohou. Osvědčilo se to zejména u malých dětí s různými fyzickými i psychickými handicapy. Pomáhá však nejen přímá terapie v blízkosti delfína, ale také zvuky ze záznamu. Jsou velmi vhodné pro těhotné, pro pacienty s dýchacími a alergickými potížemi, s nemocemi vnitřních orgánů či s psychickými poruchami. Jako relaxace pak prospějí úplně všem. K odpočinku, duševnímu zklidnění či rehabilitačním cvičením se doporučuje rovněž "zpěv" velryb.
- K relaxaci i prevenci civilizačních chorob se však hodí i jiné přírodní zvuky: "koncert" znějící z mušle, zurčení potůčku, šumění listů na stromech, cvrlikání ptáků, bzučení hmyzu apod. * Léčivě působí také hra na speciální hudební nástroje (dydžeridu, tibetskou mísu, bubínky aj.), ale i váš vlastní zpěv (individuální i sborový). * Vyzkoušejte

Hladí po duši

Relaxační hudba pro chvíle pohody Zdenky Blechové a Míši Svobodové je uklidňující a radostná – je vhodná nejen pro dospělé, ale i pro děti (www.zdenkablechova. cz).

Dárek pro vás!

V partnerských lékárnách s přírodní kosmetikou Vichy nyní k nákupu jakéhokoli přípravku na pleť či make-upu dostanete zdarma kosmetickou taštičku s atraktivním designem i obsahem.
Informace na www.vichy.cz.

Účinná kúra

Pro zdravé hubnutí bez stresu a hladu zkuste kúru I-BIO, jíž vás v on-line poradně povede 24 hodin denně profesionální kouč. E-key k poradně je součástí sady přírodních doplňků, které zajistí, že vám nebudou chybět důležité látky (www.i-bio.cz).

Echinacea

Česky třapatka nachová pochází z travnatých amerických prérií. Indiáni ji znali jako léčivku odedávna a říkali jí "sluneční kloubouk". Od nich se ji naučili používat přistěhovalci a koncem 19. století se dostala do Evropy. V současnosti patří k nejčastěji využívaným léčivým bylinám. Posiluje imunitu a uplatňuje se zejména jako účinný pomocník v prevenci a léčbě zánětů horních cest dýchacích a středního ucha, chřipky, nachlazení, angíny či infekce močových cest. Hodí se však také na opary, pro lepší hojení ran aj.
Antigrip tea se směsí bylin včetně třapatky nachové pomůže při chřipce (www.drpopov.cz). Doporučujeme

Hýčkání

Luxusní, sametově hebká péče o ruce Rose absolut obsahuje mimo jiné vzácný výtažek z damašské růže, který vyživuje a zklidňuje pokožku při podráždění, a další jedinečné přírodní složky (www.panpuri.cz).

Přírodně proti diabetu

Na cukrovku se u nás léčí asi 800 tisíc lidí a u dalších zhruba čtvrt milionu se rozvíjí, aniž by zatím byla diagnostikována. K prevenci a léčbě může přispět i přírodní medicína! Doporučujeme: Luštěniny: Fazole, čočka.
Bylinky: Kopřiva, vřes, pampeliška, jmelí, černý bez, puškvorec, pupava, šťovík.
Zelenina: Cibule, česnek, celer, pórek, hlávkový salát, lilek, brokolice, zelí.
Ovoce: Borůvky, ostružiny, brusinky, broskve, meruňky, jablka, hrušky, pomeranče.
Důležité je u potravin sledovat takzvaný glykemický index. Čím je nižší, tím lépe – organizmus není zatížen velkými výkyvy v hladině krevního cukru, jež k diabetu vedou či ho zhoršují.

Může to potkat i vás

Elektronická knížka Příběhy z cukru přináší 11 povídek, jejichž autory jsou diabetici – výherci literární soutěže, která měla pomoci přiblížit život s cukrovkou "nám, zatím zdravým".
Můžete si ji zdarma stáhnout na www.rok1.cz.

Foto: Profi media.cz (3) a archiv firem

O autorovi: Připravila: Hana Primusová

Klíčová slova: