Ztrátou zraku život nekončí, vědí v Tyflo

04.02.2014 17:31

Už jedenáctý rok funguje na Vysočině obecně prospěšná společnost, která pomáhá nevidomým a slabozrakým.

JIHLAVA / V létě vyrážejí sjíždět řeku, pravidelně chodí hrát bowling, věnují se atletice, pořádají plesy, besedy, přednášky… Na první pohled nejde o nic, co by se vymykalo běžné náplni života, jenže tohle je program nevidomých a slabozrakých klientů obecně prospěšné společnosti Tyflo Vysočina Jihlava.

 "Snažíme se postiženým lidem ukázat, že ztrátou zraku život nekončí," vysvětluje ředitel Pavel Hegner. 
Sám moc dobře ví, o čem mluví. Když v roce 2002 Tyflo pomáhal rozjet, ještě viděl, byť měl už tehdy problémy. Před čtyřmi lety však o zrak přišel úplně. "Půl roku jsem se s tím neuměl smířit. Pořád jsem si říkal, že když jsem viděl předtím, musí to jít zase. Jenže všechno bylo marné," povzdechl si. "Nezbývalo nic jiného, než se s tím naučit žít," dodal.
Pro nevidomé a slabozraké je Tyflo Vysočina mnohdy jedinou šancí, jak nebýt na svoje postižení sám. "Mohou u nás trávit volný čas, naučíme je bodové písmo, prostorovou orientaci, práci na počítači a pomůžeme znovu nastolit jejich denní režim," prozrazuje Hegner.
Velmi důležité jsou také speciálně terapeutické dílny, kde si klienti osvojí i ruční práce, aby se případně mohli opět zařadit do pracovního procesu. "Bohužel možností moc není. Maximálně tak masérská činnost," říká.

Největší problém? Peníze

Jenže ani nevidomí maséři nemají na růžích ustláno. "Byl jsem zaměstnaný jako masér spoustu let, pak ale vláda snížila příspěvky z osmi tisíc zhruba na třetinu a já se stal pro svého zaměstnavatele nerentabilní," postěžoval si jeden z klientů Tyflo Vysočina Josef Hladík.
A peníze jsou také aktuálně největším problémem fungování společnosti. Například v roce 2010 hospodařila s částkou milion a půl, ovšem loni už byla suma o milion nižší.
"Museli jsme zredukovat služby a snížit počet zaměstnanců. Nemůžu nikomu vysvětlit, že například jeden úvazek průvodcovství na pět okresů je nesmysl. Člověk se nedokáže rozpůlit, aby byl zároveň na dvou místech," zlobí se Hegner.

Foto: Tyflo Vysočina pořádá i soutěže, například v bodovém písmu.
FOTO / TYFLOVYSOCINA.CZ

Mutace - 5+2 dny - Vysočina

Klíčová slova: