Chrání i uzdravuje!

04.02.2014 17:31

Konopná medicína
Dáváte přednost přírodní léčbě před tou chemickou? Pak by ve vaší lékárničce neměly chybět přípravky z konopí. Ty totiž na lidský organismus působí doslova jako balzám. Co všechno dokážou zahojit a před čím tělo chrání?  

Výčet pozitivních účinků konopí na zdraví je téměř nekonečný. Tato alternativní bylina totiž obsahuje unikátní složení léčivých látek, které mají silné regenerační, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Hojně se proto využívá při prevenci kožních chorob, na podporu přirozené regenerace organismu a k posílení imunity. Díky vysokému obsahu esenciální nenasycené mastné kyseliny gama-linoleové přispívá ke správné funkci buněčných stěn a srdečně-cévního systému. Antioxidační látky pak bojují proti destruktivním volným radikálům, které jsou příčinou mnoha nemocí, včetně rakoviny.  

Olej čistí buňky

Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu. Více než 75 procent z veškerých mastných kyselin obsažených v konopném oleji tvoří nenasycené mastné kyseliny, které lidská pokožka potřebuje ke správnému fungování. Tyto kyseliny mají zvláčňující, uklidňující a promašťující schopnosti. Díky tomu léčí podrážděnou pokožku, akné a různé kožní onemocnění. Olej obsahuje i řadu vitaminů (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E). Ty v kombinaci s nenasycenými kyselinami udržují v pokožce potřebnou hydrataci a zabraňují tak jejímu stárnutí. Konopný olej navíc čistí, vyživuje a energeticky zásobuje buňky. Stará se i o jejich hospodaření s vodou, napomáhá odstraňování buněk odumřelých a urychluje zdravé buněčné dělení. A zdravé buňky znamenají i zdravý organismus!
Dlouhodobé užívání konopného oleje posiluje i vlasy a nehty, upravuje metabolismus a posiluje imunitu. Preventivně se doporučuje lžička denně. Odvar z lístků ulevuje od migrény a mírní nespavost.

Semínko na trávení

Konopné semínko je plné bílkovin, proteinů, prospěšných rostlinných sterolů a dalších zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamin E, jod, stříbro, chrom, zinek, měď či magnesium. Napomáhá správné funkci metabolismu, přispívá ke zdravé kůži, nehtům a vlasům. Je možné ho přimíchat do salátů nebo do jogurtu.

Co ještě léčí?

Konopné přípravky jsou dále používány při léčbě artrózy a revmatismu, konopí pomáhá epileptikům a lidem trpícím Parkinsonovou nemocí, používá se při léčbě anorexie i kožních nemocí jako jsou lupénka a atopický ekzém. Masti zabírají také na opruzeniny, opary, odřeniny, popáleniny, bodnutí hmyzem nebo na bércové vředy, hemoroidy, citlivé dásně či koutky, afty, zápach z úst.

Co je technické konopí? Léčivé i kosmetické přípravky obsahují tzv. technické konopí, které není totožné s konopím, které je zneužíváno k výrobě nelegálních drog, hašiše a marihuany. Samotné konopí, Cannabis sativa, se dělí na technické a netechnické. Technické konopí se od netechnického (konopí seté) liší stavbou stonku, který je nevětvený, ale hlavně tím, že technické konopí neobsahuje téměř žádné množství návykové látky THC. Obsah THC podle norem Evropské unie může být pouze maximálně 0,2 %. Proto jsou přípravky obsahující technické konopí bezpečné a není třeba se obávat účinku psychoaktivních látek.

Foto: Konopná mast Annabis na klouby, šlachy, svaly a záda. Vhodná i pro poúrazovou, rehabilitační a pooperační péči. Obsažené přírodní látky obvykle výrazně a velmi rychle odstraňují bolest, uvolňují svalové napětí, zabraňují tvorbě zánětů a otoků. Cena: od 80 Kč
Foto: Konopný olej Cannol ulevuje od bolesti, osvědčuje se při regeneraci a rehabilitaci po zlomeninách, výronech, ozařování, sportu i v kosmetice (prevence stárnutí kůže, vrásky, suchá kůže). Prospívají i vlasům. Cena: od 120 Kč
Foto: Výjimečnou pomoc pro rychlou a bezproblémovou regeneraci poškozené kůže nabízí CutisHelp Defekt. Aktivní složkou přípravku je patentově chráněný olej extrahovaný ze semen technického konopí. Tato konopná mast podporuje obnovu pokožky a zabraňuje vzniku infekcí. Hojení je rychlé, jizvy prakticky neznatelné. Mast neobsahuje žádné návykové látky ani dráždivé konzervační složky, proto ji velmi dobře snášejí i lidé s přecitlivělou pokožkou, bez obav ji mohou používat děti, těhotné a kojící ženy. Díky svým výjimečným schopnostem se osvědčuje i při léčbě popálenin a bércových vředů. Výrobek je součástí řady CutisHelp zdravotní kosmetika. Jeho účinky, stejně jako účinky ostatních produktů, jsou ověřeny, jejich použití při kožních problémech a onemocněních doporučují odborní lékaři a zakoupit je můžete v lékárnách. Cena (50 ml): 189 Kč

Klíčová slova: