Radnice v Bílině ruší bariéry

04.02.2014 17:31

Město zažádalo o dotaci na výstavbu výtahu. Usnadnit přístup na úřad by se mohl nejen handicapovaným osobám.

BÍLINA / Dostupnost bílinského městského úřadu by se měla zlepšit pro vozíčkáře nebo seniory. Radnice totiž podala žádost o dotaci na výstavbu výtahu k budově úřadu. "Celkové náklady na akci jsou zhruba 3,2 milionu korun," uvedla Jana Šimková z oddělení regionálního rozvoje s tím, že dotace zahrnuje stavební práce nutné pro přístavbu, samotnou konstrukci výtahu, výtah a ještě k tomu protipovodňová opatření v atriu budovy, kde bude výtah. "Takže žádáme o dotaci necelých 1,3 milionu korun a zbytek včetně protipovodňových opatření, která nejsou uznatelnými náklady, bude spoluúčast města," vysvětlila Šimková.  

Úleva pro vozíčkáře 

Výtah by měl sloužit především osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. "Jde o zdravotně a tělesné postižené občany, ale také třeba seniory a děti," upřesnila Šimková a dodala, že výtah bude obecně sloužit veřejnosti. "Je nutné tak důležitou veřejnou budovu, jakou radnice bezpochyby je, zpřístupnit i lidem s pohybovými či orientačními handicapy," zdůraznila. Město s dotací počítá a podle Jany Šimkové by se měl začít výtah stavět ještě v tomto roce. "Předpokládáme, že by to mohlo být v podzimních měsících."
S výtahem se počítá v atriu budovy radnice, tedy ve dvoře, a bude přiléhat ke stěně. Projekt si vyžádá stavební zásahy nejen v samotném atriu, ale také v budově radnice. "Nástup bude dole v úrovni sklípku a výstup pak v každém nadzemním podlaží. K výtahu se lidé dostanou buď dveřmi z ulice, nebo z parkoviště za úřadem," vysvětlila Šimková a doplnila, že vchod je sám o sobě už bezbariérově upravený.

Snadnější vstup pro kočárky

Bude také nutné vyřešit těžké vstupní dveře. Podle předpokladů by měly zůstat otevřené a následovat za nimi budou skleněné dveře na fotobuňku. Chodbou se pak bude možné dostat do atria k výtahu.
Dalším krokem ke změně, který bílinský městský úřad udělal, jsou nově instalované kolejnice pro kočárky při vstupu na radnici. "Nainstalovali jsme je na základě připomínek maminek, které se špatně dostávaly na městský úřad s kočárkem," vysvětlil tajemník bílinské radnice Ladislav Kvěch.
Před tím někdo nechával kočárek pod schody nebo ho musel vynést po schodech do patra. "Myslím, že takové opatření pomůže lidem s kočárkem dostat se lépe a s klidem tam, kam potřebují," dodal Kvěch.

Foto: S kočárkem se nyní lze na bílinský úřad dostat mnohem lépe.
FOTO / LADA LAIBLOVÁ

Mutace - 5+2 dny - Teplicko

Klíčová slova: