Kafira o. s.

04.02.2014 17:31

 V dnešním díle našeho seriálu o poskytovatelích sociálních služeb v Opavě si představíme občanské sdružení KAFIRA, které se věnuje lidem se zrakovým postižením.  

KAFIRA o. s. vznikla v roce 2002 s jasným cílem - podporovat zaměstnatelnost zrakově postižených osob v Moravskoslezském kraji. V současnosti nabízí KAFIRA dvě komplexní sociální služby - odborné sociální poradenství a sociální rehabilitaci. Uživateli KAFIRY jsou lidé starší 15 let, které jejich poškození zraku ovlivňuje při každodenních činnostech a kteří hledají podporu v oblasti vedení samostatného a nezávislého života. "Pomáháme lidem s různým rozsahem poškození zraku - od slabozrakosti přes praktickou nevidomost až po úplně nevidomé," říká Eva Hrnčířová, vedoucí opavského střediska.  
V rámci odborného sociálního poradenství poskytuje KAFIRA sociálně právní a pracovně právní poradenství, jejichž součástí je předávání informací o mimořádných výhodách TP, ZTP a ZTP/P, příspěvku na péči, sociálních dávkách a další informace. Organizace rovněž poskytuje poradenství v oblasti kompenzačních pomůcek. Součástí tohoto poradenství je předávání informací o vhodných kompenzačních pomůckách, vydání doporučení pro úřady, asistované vyzkoušení pomůcky a nácvik obsluhy drobných kompenzačních pomůcek. K dispozici je rovněž možnost zapůjčení kompenzační pomůcky a její vyzkoušení. "Od roku 2012 nabízíme našim uživatelům také dluhové poradenství a psychologickou pomoc při ztrátě zraku a adaptaci na život se zrakovým postižením," upřesňuje Eva Hrnčířová.
Sociální rehabilitace poskytovaná KAFIROU nabízí celou řadu služeb od nácviku práce s jednoduchými kompenzačními pomůckami, nácviky sebeobsluhy a péče o domácnost, přes vzdělávání v oblasti počítačových dovedností a anglického jazyka, pomoc při hledání, získání a udržení si zaměstnání, až po aktivizační činnosti a Internetový klub. Své služby občanské sdružení KAFIRA poskytuje jak ambulantně na svém středisku v Opavě na Horním náměstí 47, tak v terénu v rámci celého Moravskoslezského kraje přímo v domácnosti uživatele, na jeho pracovišti nebo třeba na úřadech. Provozní doba opavského střediska je od pondělí do čtvrtku vždy od 9 do 16 hodin, po domluvě i v jiném časovém termínu. Pro neobjednané jsou vyhrazeny konzultační hodiny vždy v pondělí od 12 do 16 hodin.

---

Adresa: Kafira o. s.
Horní náměstí 47
746 01 Opava
Tel.: 553 653 623
Mobil: 777 574 359
E-mail: info@kafira.cz
Web. stránky: www.kafira.cz

Foto:

Klíčová slova: