Nevidomým pomáhá kůň, je jediný v Evropě

04.02.2014 17:31

Slepecká kobylka Katrijn zvládá povely jako pes. Podobně vycvičeného koně mají jen v USA.

PRAHA / Redaktor 5+2 dny si vyzkoušel, jaké to je být nevidomým, kterému s každodenními životními překážkami pomáhá vodicí kůň – konkrétně kobylka jménem Katrijn z centra výcviku psů pro postižené Helppes v Praze.  

Nejdřív trenažér  

Dostat slepeckého psa či koně jako průvodce životem je velký závazek. "Každý nevidomý nejdřív musí vyzkoušet železný trenažér," vysvětluje chovatelka a ředitelka centra Zuzana Daušová.
Chopím se tedy trenažéru, soustavy železných trubek na kolečkách, které simulují slepeckého psa. Přes oči dostanu klapku, abych nic neviděl, a vyrazíme. "Musíte se naučit, jak ho vodit, jak nemlátit do zvířete holí, ale i jak ho chválit," vede mě chovatelka. Když se trochu "otrkám" a podaří se mi poslepu dojít k brance, dostanu živého koně. A to je už trochu horší.

S koněm do obchodu

Levou rukou chytnu koně, pravou slepeckou hůl a vyrážíme z branky výcvikového centra do ulic Prahy. "Říkejte jí povely, umí Zastav, Vlevo, Vpravo a další," radí Zuzana Daušová, která mě i koně jistí. Slepý bych být nechtěl, práce s koněm je ale zážitek. Katrijn je už vycvičená a sebevědomě mě vede ulicí.
Najednou se zastaví. "To je proto, že je v chodníku před vámi výmol. Kůň čeká, až si ho holí osaháte," vysvětluje chovatelka. Když díru v chodníku poslepu osahám, musím dát Katrijn povel a čtyřletá kobylka, původem z Holandska, mě vede dál.
Zastavujeme se u přechodu pro chodce a nakonec před obchodem.
"Jděte s ní klidně dovnitř, povede vás," říká chovatelka a stále poslepu vcházím do obchodu. Katrijn mě přivede přímo k pultu, dobře jí tady znají. "Chodíme sem na výcviky, problém byl, že hned u dveří kradla Katrijn z boxů mrkev," popsala se smíchem Zuzana Daušová.
Zážitek je jít s kobylou ze schodů. Před každým stupněm se zastaví a čeká na povel, že může jít dál.
Po hodině v ulicích mi dělá jediný problém to, že Katrijn je chvílemi příliš rychlá. Ale to je prý tím, že nemám praxi.
Během výcviku vůbec nic nevidím, a i když je mi to nejdřív proti mysli, za několik desítek minut musím začít kobylce věřit. A hned jde všechno mnohem snáž. Katrijn přestane být nervózní a mně se jde hned lépe.

Jediný kůň v Praze

Katrijn je jediná kobyla v Praze, ale i v Evropě, která nevidomé provádí. "Jediná škola je v Americe, tam jsem se inspirovala, v Evropě byly pokusy pouze v Německu," vysvětlila chovatelka.
Kobyla chodí do autobusů nebo do metra, tam ale musí mít speciální boty.
"Ty nosí kvůli tomu, aby jí neklouzala kopyta po eskalátorech. Problémem mohou být i mokré schody, žulové povrchy a mnoho dalších nástrah," vysvětlila chovatelka. Sehnat speciální boty prý trvalo několik měsíců, nakonec je musel ušít švec. "Oproti psu je to rozdíl. Ve velikosti, ale třeba i když nastoupíte do tramvaje – pes si lehne, kůň stojí. Když jdete do restaurace, kůň vám stojí pořád u stolu," uzavřela Zuzana Daušová.

---

5+2 dny si vyzkoušel

Foto: Katrijn je plemeno mini horse, jednoho z nejmenších koňů světa. Jako vodicí kůň nosí v Praze speciální boty, aby na městském povrchu neklouzal.
FOTO / 2X JOSEF HORA

Foto: Reportér 5+2 dny na vycházce se slepeckou kobylkou Katrijn.
FOTO / HELPPES

Mutace - 5+2 dny - Středočeský kraj

Klíčová slova: