Cesta do Soči je volná. Chybějí jen peníze

04.02.2014 17:31

Nejlepší český handicapovaný lyžař Oldřich Jelínek se chystá reprezentovat na zimní paralympiádě. Trénink je ale drahá záležitost.

Holice / Dostat se na zimní olympiádu je sen většiny zdravých lyžařů. Pro handicapované sportovce je zase vrcholem snažení účast na paralympiádě. Jediným českým vozíčkářem, který může reprezentovat na příštích hrách v ruském Soči ve sjezdovém lyžování, je Oldřich Jelínek z Holic. Účast si zajistil svými výsledky na nedávném mistrovství světa.   

To nejdůležitější dokázal. Díky šestnáctému místu v super-G a dvanáctému v obřím slalomu splnil nominační kritéria Českého paralympijského výboru. "Z toho mám velkou radost, nečekal jsem, že to půjde takhle snadno. Kritéria jsou docela tvrdá. Navíc tam byl opravdu těžký kopec, takže v závodě super-G jsem oproti jiným závodníkům, kteří předtím na tomto kopci jeli sjezd včetně dvou tréninků, jel poprvé, a to se v prudké pasáži projevilo přílišným respektem. Stál mě lepší umístění," vzpomíná Jelínek na šampionát ve španělské La Molině. 

Na závody doplácí

Teď ho čeká spousta práce. S tréninkem i se sháněním peněz. "Do Soči chybějí hlavně finance. Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců mi hradí jen některé závody, ale i na těch se musím podílet dvanácti stovkami na den, což je pro mě docela dost peněz. Přípravu mám celou na svém triku, materiál taky. Z těchto důvodů je to úplně na hraně. Navíc mám osm let starou monoski, která už je technologicky úplně jinde než špičkové vybavení od konkurence. Soutěžím s klukama, kteří mají o třídu lepší mašiny, a to mě také docela brzdí," vysvětluje čtyřiačtyřicetiletý muž z Holic, který se na vozíku ocitl před čtrnácti lety po autonehodě.
Nová monoski by ho přišla na 150 tisíc. "V téhle republice se na to bohužel těžko někde seženou peníze. Zkoušel jsem kde co, nadace, neziskovky, ale nikdo nepomohl. Sport handicapovaných u nás obecně skoro nikoho nezajímá. Když to srovnám se světem, kde je to sport srovnatelný se zdravými, je to obrovský rozdíl," říká Jelínek.
Příprava na olympiádu ho vyjde přibližně na 250 tisíc. "Mám své sponzory, to pokryje zhruba polovinu nákladů. Tímto jim samozřejmě chci poděkovat. Dalších víc než sto tisíc musím někde sehnat a dávat ze svého. Nechci, aby to vypadalo, že si stěžuju, ale jsem rád za každou pomoc," tvrdí zkušený lyžař, který závodil i na minulé zimní paralympiádě ve Vancouveru.
Zatímco lyžaři z Rakouska, USA nebo Japonska vyrážejí na závody se servisním týmem, trenéry a dalšími pomocníky, Jelínek objíždí závody s jedním asistentem. "Mázu a všechno ostatní si děláme sami. Takže když jdou po závodech ostatní regenerovat a chystat se na další závody, já jdu připravovat lyže," usmívá se Jelínek.
Je jediným českým lyžařem na monoski, který nejenže může jet na paralympiádu, ale i jediným, který se může účastnit závodů Světového poháru a Evropského poháru.
"Je tady pár dalších závodníků, ale bohužel nemají sjeté body, aby se mohli těchto velkých závodů zúčastnit. A náš nejlepší lyžař na monoski po loňské sezoně skončil z finančních a časových důvodů," vysvětluje.
Lyžování ho chytlo už v dětství. "Lyžoval jsem celý život. Když jsem skončil na vozíku, nějaký čas mi trvalo, než jsem se z toho nějak psychicky dostal. Ale pak jsem se hned vrhl na lyžování, byla to jasná volba," vzpomíná Jelínek na své začátky. Nejčastěji trénuje ve Špindlerově Mlýně nebo v Deštném v Orlických horách. "Často mě mezi sebe vezmou místní lyžaři do tréninku, což je skvělé. Já totiž momentálně žádného trenéra nemám," usmívá se.

Cyklostezky pomáhají

Když není sníh, rád vyrazí do okolí na handbiku, což je něco jako bicykl upravený pro vozíčkáře. "Naštěstí je v okolí dost cyklostezek, takže se dají udělat opravdu dobré vyjížďky. I když občas se člověk dostane do ostrého provozu, už jsem měl párkrát namále," říká sympatický muž.
Kromě handbiku je důležitým prvkem přípravy i posilovna. "A na podzim pak zase hory a sníh. Jezdím na čtyři čtyřdenní tréninkové pobyty do Rakouska. Závodníci z jiných zemí toho sice najezdí na sněhu v přípravě dvakrát tolik, ale aspoň něco," říká Jelínek, pro kterého jsou zimní paralympijské hry v Soči velkou motivací. "Když už jsem tomu obětoval tolik času a peněz, byla by škoda se na to vykašlat kousek pod vrcholem," uzavírá.

---

hledá se sponzor Oslovil vás příběh Oldřicha Jelínka? Máte vy nebo vaše firma možnost přispět sponzorským darem na paralympijskou přípravu? Pište na email olda.jelinek@tiscali.cz nebo volejte na 606 951 721

Foto: Na bílých svazích celé Evropy je Oldřich Jelínek jako doma. Při závodech má spoustu práce i se správným namazáním lyží.
FOTO / 3X ARCHIV OLDŘICHA JELÍNKA

Mutace - 5+2 dny - Pardubický kraj

Klíčová slova: