Tlapky pomáhají autistům

04.02.2014 17:31

Starý Plzenec – Nejen zrakově postiženým jsou k ruce asistenční psi staroplzenecké obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky. Mnoho lidí možná netuší, že služby čtyřnohých přátel využívají i jiní, například autisté.  

Dobře o tom ale ví maminka devítiletého Lukáška, u něhož lékaři autismus objevili ve třech letech.  
"Do té doby to bylo to pravé dítě na zabití. Křičel, vztekal se, dělal si, co chtěl, tvářil se, že neslyší, všechno muselo být tak, jak si umanul. Také ale vůbec nemluvil, neuměl si hrát, nespal," vzpomíná maminka na těžké začátky.
Dnes má Lukášek svůj denní rozvrh. Přesně ví, co bude daný den dělat, jakákoli změna ho může ale rozrušit, kamarády nemá, protože by s nimi nedokázal komunikovat.
Na scénu může přijít asistenční pes – lépe řečeno fenka Fjona, kterou si Lukášek překřtil na Fiu.
Venčení Fjony se totiž pro chlapce stalo novým rituálem, změnou, na kterou si zvyká. Labradorka Fjona je dnes členem rodiny a nenahraditelnou pomocnicí.
Důvěra v chlupatou kamarádku prý téměř nezná hranic. "Lukášek si k ní rád lehne a doslova jí svými prstíky přepočítává zuby. Fia byla naučena otevřít dveře, když ji na povel Lukášek zavolá. Tím ho vždy potěší a vyvolá u něj úsměv na tváři. Vnímá ji jako skutečného přítele, protože často říká, co si Fia právě myslí o jeho nápadech," líčí Lukáškova maminka.
Fiu v Pomocných tlapkách vycvičili tak, že do rodiny přišla poslušná a znalá všech příkazů. Labradorka je jedním ze 146 psů, kteří díky těmto trenérům asistují lidem po celé republice. "Osmdesát devět psů pomáhá dětem i dospělým postiženým dětskou mozkovou obrnou, roztroušenou sklerózou, myopatií, poúrazovými stavy či epilepsií. U klientů s těžkým kombinovaným postižením pomáhá již čtyřicet osm psích společníků. Pejsek nabízí pomoc už svou přítomností. Přináší totiž dobrou náladu. A o tom, že úsměv léčí, není pochyb," tvrdí ředitelka Pomocných tlapek Hana Pirnerová.

---

Vnímá ji jako skutečného přítele," říká Lukáškova maminka o jeho soužití s Fiou

Klíčová slova: