Léčebné konopí by mělo stát 30 korun týdně

04.02.2014 17:31

To je samozřejmě ta ideální představa, kterou mají autoři navrhované právní úpravy. Jediné náklady pacienta by pak představoval regulační poplatek. "Stát je povinen hradit léčebné konopí indikovaným (vesměs invalidům a sociálně slabým) pacientům ze 100 %," řekl MUDr. Tomáš Zábranský v online rozhovoru Reflexu.  

Podle něj je tahle částka adekvátní veřejnému zdravotnímu zájmu a ekonomicky výhodná. K takovému ideálnímu stavu ovšem nebude jednoduchá cesta: "Ministerstvo zdravotnictví se z neznámých důvodů snaží, aby bylo léčebné konopí v lékárnách co nejdražší a tedy prakticky nedostupné," dodává Zábranský. Pokud by to tak opravdu dopadlo, znemožnilo by to přístupnost většině těch, kteří léčebné konopí potřebují: "Konopí a přípravky z něj jsou účinnou léčbou spastických stavů (křečí) a průvodních bolestí, kterými se roztroušená skleróza projevuje, mohou účinně tlumit záchvatovitou bolest, která někdy periodicky přichází u Bechtěrevovy nemoci, používají se například při diabetu," říká Tomáš Zábranský. Podle webu Petice za legalizaci a zpřístupnění léčebného konopí, v jeho petičním výboru se dr. Zábranský angažuje, je škála indikací daleko širší: léčebné konopí může léčit "roztroušenou sklerózu, Tourettův syndrom, Huntingtonovu choreu, Parkinsonovu nemoc, anorexii, zánětlivá onemocnění střev, revmatoidní artritidu, maligní nechutenství (při chemoterapii rakoviny nebo AIDS), neuropatickou bolest, nevolnost a zvracení, astma, některé typy deprese, obsedantně-kompulzivní poruchy, tiky, migrény, ADHD, zelený zákal (snížení nitroočního tlaku), epilepsii a další." 

Petice za léčebné konopí

Státní úřady sice zastávají negativní postoj, Tomáš Zábranský se ale do budoucnosti dívá s nadějí: "Drtivá většina zdravotního výboru parlamentu se o využití léčebného konopí v medicíně vyjadřovala kladně a proto také prošel komplexní pozměňovací návrh, který léčebné konopí legalizoval, zcela hladce: 12 hlasů pro, jeden se zdržel a jeden byl proti (jeho předseda Boris Šťastný, jenž se ovšem medicínou od promocí nezabývá)." Co se ale ministerstva týče, je v České republice naprosto odlišná situace od zemí, kde bylo konopí pro lékařské účely již legalizováno: "Zákon byl prosazen navzdory pletichám a obstrukcím ministerstva zdravotnictví, a to až poté, co se této věci ujal premiér a předsedkyně sněmovny, protože ministerstvo a ministr sám se touto věcí zcela jednoznačně odmítli zabývat. Vidím v tom taky kus uražené ješitnosti z toho, že to celé musel prosadit někdo jiný."

Proti léčebnému konopí se tak obrazně řečeno spolčili lidé, kteří by spolu ve skutečnosti nepromluvili ani slovo: na jedné straně tradiční nepřátelé, kteří se obávají, že léčebné konopí je předstupněm celkové legalizace, na druhé straně legalizační aktivisté, kteří konopí pěstují bez ohledu na cokoliv a vždy pěstovat budou. Obě strany svorně volají: léčebné konopí je špatné! (Již zmíněný Boris Šťastný například rád cituje Bushku Bryndovou, která se konopím a výrobky z něj zabývá dlouhá léta). "Je to poněkud bizarní aliance a mě celou dobu překvapuje, jak je možné, že se nad tím zastánci ani jedné z těchto dvou extrémních pozic nijak nepozastavují."

Co se aktivistů týče, je v tom zcela zřetelná nevole nad faktem, že legalizací léčebného konopí - pokud bude provedena správně a ministerstvu zdravotnictví se nepodaří ji zbojkotovat - zmizí jeden ze zástupných důvodů pro legalizaci konopí jako takového, tedy i pro rekreační užívání. dosud to totiž byl takový trojský kůň debaty - řada z těch, kdo nechtěli veřejně přiznat skutečný cíl všeobecné legalizace, se schovávali za nemocné a brali si je jako rukojmí. já jsem pro to, aby i u nás diskuse o všeobecné legalizaci probíhala; ve světě zuří již drahný čas a jejím momentálním výsledkem je její prosazení ve dvou státech USA." Současná právní úprava je ale podle Zábranského jediná možná, a směrem "plná legalizace" cesta nevede: "Jsem si ale jist, že legalizace samoléčby a "samopěstování" individuálními pacienty a/nebo jejich příbuznými by nikdy parlamentem ani senátem neprošla a tudíž by nebyla ani naděje, jíž mají nemocní nyní."

Budoucnost léčebného konopí v České republice je tedy prozatím nejistá – víme že bude, ale nevíme kdy a za kolik. Legislativní prohibici totiž může vystřídat prohibice ekonomická. "Závisí to na míře profesionality SUKLu, který nicméně je pod značným tlakem ze strany ministerstva, s nímž je nyní silně personálně propojen, na zodpovědnosti lékařské obce a tlaku, jenž vyvine občanská společnost a zejména pacienti," dodává Zábranský. Pomoci můžete i vy – tím, že připojíte svůj podpis pod petici za léčebné konopí.

Kompletní záznam rozhovoru s Tomášem Zábranským

URL| http://www.reflex.cz/clanek/50003/lecebne-konopi-by-melo-stat-30-korun-t...

Klíčová slova: