Nevidí, přesto poznávají svět

04.02.2014 17:31

Činnost Společnosti pro ranou péči, která pomáhá rodinám se zrakově postiženým dítětem, mapuje výstava v Horáckém muzeu.  

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ / Vidět s úsměvem. To je název výstavy, která v současnosti zdobí vestibul Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě. Pod sloganem "Některé děti nevidí, pomáháme jim poznávat svět kolem sebe" ji připravila brněnská Společnost pro ranou péči. Ta pomáhá rodinám, ve kterých vyrůstá dítě se zrakovým nebo kombinovaným postižením.  
"Pomáháme maminkám vyrovnat se s touto situací a učíme je, jak stimulovat zrak jejich dětí formou hry. Věnujeme se dětem od narození do sedmi let, jezdíme přímo do rodin, abychom podpořili vývoj dítěte v jeho přirozeném prostředí," vysvětluje Karla Němcová, vedoucí Společnosti pro ranou péči, která působí nejen na jižní Moravě, ale také ve Zlínském kraji a v Kraji Vysočina.
"Výstava je putovní, měli jsme ji v Technickém muzeu v Brně, zatím se rozmýšlíme, kam poputuje z Nového Města," dodala Němcová.
Na výstavě, která potrvá do 21. dubna, jsou k vidění hlavně nejrůznější pomůcky, které pomáhají dětem se zrakovým postižením. "Naše středisko provádí vyšetření těchto dětí, které odhalí, jak vážné je jejich zrakové postižení. Pokud má zbytky zraku, používáme k jeho stimulaci barevné, lesklé pomůcky. Některé vydávají zvuk, aby upoutaly pozornost dítěte. Pokud dítě nevidí, vyžívají se pomůcky rozvíjející jejich hmat," představuje vystavené předměty Němcová.
Součástí výstavy jsou také panely, které popisují historii a veškerou činnost Společnosti pro ranou péči.

---

Vernisáž zpestřilo hudební vystoupení

Na vernisáži minulý týden hosty potěšila hudebním vystoupením klientka sdružení Veronika Zítková, která navzdory zrakovému postižení zahrála několik písniček na klávesy.
Obdiv si vysloužila také Kateřina Šerdziková z novoměstského stacionáře Zdislava, která své hudební vystoupení doprovodila i zpěvem.

Foto: Na vernisáži výstavy zahrála návštěvníkům klientka Společnosti rané péče Veronika Zítková.
FOTO / RADEK ŠPATKA

Mutace - 5+2 dny - Žďársko

Klíčová slova: