Dvaasedmdesátiletá slepá žena je podle posudkového lékaře mladší 18 let a hluchá

04.02.2014 17:31

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Teď uvidíte, jak někteří úředníci vyřizují žádosti klientů. Dvaasedmdesátiletá slepá žena z Orlové a její syn požádali úřady o finanční pomoc, protože syn se o svou matku musí neustále starat. Jejich žádost byla zamítnuta, ale z naprosto nesmyslných důvodů. Úředníci odpověděli, že nemohou vyhovět, protože žena je mladší 18 let a nikoli slepá, ale hluchá.  

Barbora BUDINOVÁ, : 
Nechat tak člověka na popas. Já nemám ani 10 tisíc důchodu.

Eliška GMITERKOVÁ, redaktorka:
Toto je dvaasedmdesátiletá Barbora Budinová z Orlové. Právě teď ji možná poprvé vidí i její posudkový lékař. Možná by se divil, že má pár vrásek navíc. Podle něj totiž paní Barboře ještě nebylo 18 a k tomu je hluchá. Ve skutečnosti ale seniorka přišla o zrak.

Dušan BUDINA, syn:
Ztrácela postupem dvou let zrak. Tak se to zhoršovalo tak daleko, že vlastně oslepla.

Eliška GMITERKOVÁ, redaktorka:
Její syn, na jehož péči je od té doby žena odkázána, požádal o příspěvek na péči. Nedostal ho. Když se rodina rozhodla odvolat, měla poprvé možnost nahlédnout do lékařské zprávy, na základě kterého bylo rozhodnutí vydáno. A nestačili se divit.

Dušan BUDINA, syn:
Ve zprávě je uvedené, že matka není starší 18 let, i když je ročník 41, že pro absolutní hluchotu splňuje bod jeden z těch deseti.

Eliška GMITERKOVÁ, redaktorka:
Podle lékaře a úřednic, které ženu nikdy neviděli, je žena schopná si například uvařit, samostatně se pohybovat nebo si sama dávkovat léky. Zlomená žena, která se bez zraku teprve učí žít, je zdrcená.

Barbora BUDINOVÁ, :
Hygienu určitě, vyspat se a sedět.

Eliška GMITERKOVÁ, redaktorka:
Sami jsme se proto vydali zjistit, jak mohli úředníci něco takového udělat. Na úřadu práce v Orlové, který celou záležitost řešil, se nám k tomu odmítli vyjádřit. Poslali nás pro vyjádření do Ostravy na krajskou pobočku. Tady ale začíná přehazování horkého bramboru.

Yvona JUNGOVÁ, ředitelka Úřadu práce Ostrava:
Jsme povinni se řídit lékařským posudkem, který je vypracován posudkovým lékařem, který spadá pod Českou správu sociálního zabezpečení.

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí ČSSZ:
Česká správa sociálního zabezpečení se případem bude zabývat a samozřejmě ji důkladně prošetří.

Eliška GMITERKOVÁ, redaktorka:
V tuto chvíli putuje spis na ministerstvo práce a sociálních věcí. To je teď pro Budinovi jediná šance. Eliška Gmiterková, televize Nova.

Klíčová slova: