Zlatý retrívr Max se stal pomocníkem Lukáše Podolána trpícího dětskou mozkovou obrnou

04.02.2014 17:31

Zdeněk TRUHLÁŘ, moderátor:
Zlatý retrívr Max se stal pomocníkem dvanáctiletého Lukáše Podolána ze Strání na Slovácku trpícího dětskou mozkovou obrnou. Výcvik Maxe přišel na 200 tisíc korun. Rodina, která by si speciálně vyškoleného psa nemohla dovolit, si ho dnes přebrala ve Zlíně od zástupců dvou nadací v rámci projektu Psí oči. Andrea Kratinová byla u toho.  

Andrea KRATINOVÁ, redaktorka: 
Dvouletý pes Max do rodiny, kterou tvoří kromě postiženého Lukáše také jeho rodiče a mladší, zcela zdravá sedmiletá sestra, přišel před 4 měsíci jako vyškolený pomocník s canisterapeutickým výcvikem. Od té chvíle vidí u svého syna maminka Andrea mírné zlepšení.

Andrea, maminka Lukáše Podolána:
Tím, že se mu uvolnil /nesrozumitelné/, nakolik na to canisterapie má vliv, co už je na něm vidět, jak se zlepšil po psychické stránce.

Gabriela GRMOLCOVÁ, redaktorka:
Výcvik psa není jenom nákladný, ale i časově náročný. Trvá přibližně půl roku. Nikdy ale není dopředu jisté, zda bude ve finále úspěšný, upozornila koordinátorka projektu Psí oči Magdaléna Nováčková.

Magdaléna NOVÁČKOVÁ, koordinátorka projektu Psí oči:
Například nedopadne dobře rentgen kyčlí nebo se zjistí, že má povahovou vadu, například se bojí nějakých situací.

Andrea KRATINOVÁ, redaktorka:
Díky projektu Psí oči se za 5 let jeho existence podařilo předat postiženým dětem nebo mladým lidem už 32 speciálně vyškolených psů.

Klíčová slova: