Co je obezita? I málo spánku

04.02.2014 17:31

Za obézního je považovaný ten, jehož tělesná hmotnost je nejméně o 20 procent vyšší, než by měla být. Podle tabulek BMI (index tělesné hmotnosti) začíná obezita hodnotou 30 nebo změřením tělesného tuku nad 35 procent.  

Je prokázané, že nadváha má negativní dopad na zdravotní stav. Mezi hlavní zdravotní rizika spojená s obezitou patří diabetes II.typu, vysoký krevní tlak, vyšší hodnoty cholesterolu a tuků v krvi, degenerace kostí a chrupavek (osteoporóza), výskyt srdečně cévních onemocnění, špatná funkce žlučníku a žlučníkové kameny, dýchací potíže nebo dokonce zvýšené riziko infarktu nebo rakoviny.  
Lidé se stávají obézními z několika důvodů, mezi ty nejčastější patří velmi vysoká spotřeba kalorií. Náš jídelníček je často nevyvážený, špatně rozvržený do denních porcí a každé jídlo obsahuje obrovský přísun kalorií, i když výživová hodnota takového jídla pro tělo je naprosto mizivá.
Velký podíl má časté stravování v rychlých občerstveních. Dalším důvodem je sedavý životní styl. Stále větším pohodlím díky moderním vymoženostem, dlouhodobé práci u počítače, každodenní jízdou autem z domu do práce a zpět, nákupy ve velkých obchodních domech, tím vším se sami připravujeme o jakýkoliv přirozený fyzický pohyb.
Dalším častým důvodem je nedostatek spánku. Bylo prokázáno, že pokud si nedopřáváme krátký odpočinek během dne a nemáme dostatek spánku v noci, tedy 6 až 8 hodin, riziko, že ztloustneme, se zdvojnásobuje. Rovnice platí pro dospělé, ale i děti. Nedostatek odpočinku a spánku totiž vede k hormonálním změnám a důsledkem je zvýšená chuť k jídlu během dne.
Každý, kdo se zamyslí nad svým životním stylem a zapracuje na uvedených třech bodech, významně svému tělu a zdravotnímu stavu pomůže.

O autorovi: Alena Jedounková, výživová poradkyně

Klíčová slova: