"Pohárek" zdravotně postižených plavců startuje v sobotu v městském bazénu Sokolov

04.02.2014 17:31

Karlovy Vary OE Po roční přestávce se Karlovarsko opět na jeden víkend promění v Mekku zdravotně handicapovaných sportovců. Už 11. ročník plaveckých závodů tělesně postižených "POHÁREK 2013" pořádá z pověření Českého svazu tělesně postižených sportovců karlovarský sportovní klub SK KONTAKT.  

Centrem závodů s dnes už více než desetiletou tradicí jsou sice Karlovy Vary, plavat se ale bude v krytém bazénu v Sokolově, který je v širokém dalekém okolí nejlépe přizpůsobený potřebám handicapovaných plavců, a zejména vozíčkářů. Aktuálně registrují karlovarští pořadatelé přihlášky 11 klubových týmů, mezinárodní punc dají závoduplavci dvou družstev ze Slovenska a mezi individuálně přihlášenými je i jeden reprezentant Německa. Celkem by se mělo na startu v jednotlivých disciplínách vystřídat 115 plavců, z toho 73 v mužských a 42 v ženských kategoriích. Počet všech účastníků Pohárku, tedy včetně rozhodčích, trenérů a asistentů závodníků, je bezmála tři stovky lidí, což ze závodů dělá zřejmě největší akci handicapovaných sportovců v Karlovarském kraji. 
Stejně jako v minulých letech se v pětadvacetimetrovém, šestidráhovém sokolovském bazénu představí řada závodníků, kteří patřili, patří nebo aktuálně mají šanci v dohledné době patřit k české paralympijské špičce. Účast potvrdili i účastníci a medailisté ze světových šampionátů a paralympijských her v Sydney, Athénách, Pekingu a Londýně. Hvězdami první velikosti jsou například Kateřina Lišková, stříbrná na znakařské padesátce v Sydney a bronzová na kraulařské dvoustovce na MS v Durbanu 2006, a vícenásobný mistr světa i Evropy a účastník paralympiád v Pekingu a Londýně Arnošt Petráček.
Mezi vycházející hvězdy českého paralympijského plavání patří i závodníci karlovarského SK KONTAKT. Oddíl, který sdružuje kolem šesti desítek handicapovaných sportovců, už vychoval několik nadějných reprezentantů. K nejúspěšnějším sportovcům města Karlovy Vary patří třeba Vendy Dušková, která na mistrovství republiky v plavání zdravotně postižených v roce 2012 vybojovala v kategorii žactva titul na 100 metrů znak, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Pro mistrovský titul si loni doplavala i kraulařská štafeta ve složení Vendula Dušková, Petra Flekačová, Jakub Voráček, Milan Man a Nikol Habermannová a stejná sestava vybojovala i stříbro v polohové štafetě.
Hlavní soutěží Pohárku je plavecký dvojboj, konečné pořadí se určuje podle součtu bodů ze dvou nejlepších disciplín každého závodníka. Připomeňme jen, že vzhledem k nestejnému stupni postižení jednotlivých závodníků jsou jejich časy přepočítávány na body na celém světě platným systémem. Na regulérnost soutěže dohlíží sbor arbitrů, v jehož čele jsou dva vrchní rozhodčí s nejvyšší kvalifikací FINA Ondřej Kočovský a Lenka Nowaková.
Pohárek 2013 má, jak se ostatně sluší, i vysokou společenskou úroveň. Celou akci zaštítili osobně primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek a starosta města Sokolova Zdeněk Berka a patronát nad závody převzal opět osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Závody, které slibují být jedinečným sportovním zážitkem, odstartují v městském bazénu v Sokolově v sobotu 13. dubna v 9:15 hodin.

Foto: AKTUÁLNĚ největší karlovarská plavecká hvězda Milan Man.
Foto: Vít Franta

Klíčová slova: